Tutanchamon: Největší objev egyptologie

Tutanchamon: Největší objev egyptologie https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/439416/bmid_tutanchamon-nejvetsi-objev-egyptolo-fBR-439416.jpg 4 8 3

Starověký Egypt fascinuje lidstvo odedávna. Po staletí usilovali vykradači hrobů o dobytí ukrytých pokladů v hrobkách faraonů a v nové době se k nim přidali archeologové. Pak přišel 26. listopad 1922, den, kdy Howard Carter s vydatnou pomocí lorda Carnarvona objevil hrobku krále Tutanchamona, a svět užasl. Ještě nikdy nikdo nespatřil poslední místo egyptského panovníka v tak dokonalém stavu a se vším jeho bohatstvím, jež tu leželo nedotčeno. Vzrušující příběh objevování hrobky a mladičkého krále, který v ní nerušeně odpočíval po více než 3 000 let, se stal legendou a dodnes nepřestává podněcovat představivost lidí po celém světě. Výpravná kniha Tutanchamon: Největší objev egyptologie přibližuje Tutanchamonův krátký život v kontextu s událostmi a způsobem života ve starém Egyptě. Představuje práci prvních egyptologů a především líčí podrobnosti Carterovy expedice a slavného objevu na základě původních materiálů z osobního archivu Howarda Cartera. Poznejte nejslavnějšího egyptského faraona i všechny ty, kteří se zasloužili o jeho novodobý věhlas! Autor Jaromír Málek (*1942) je egyptolog českého původu, který léta vedl archiv Griffithova institutu při Ashmoleově muzeu v Oxfordu, jeden z předních egyptologických archivů na světě.... celý text

Literatura faktu Historie
Vydáno: , Extra Publishing
Originální název:

Tutankhamun: Egyptology's greatest discovery , 2018


více info...

Přidat komentář

LuckaDea
20.09.2023 5 z 5

Krásná kniha/časopis plná zajímavých informací, které se týkají objevení hrobky Tutanchamona. Na začátku je čtenář seznámený s obecnějšími informacemi o Egyptě, většina knihy je pak ale věnovaná především velkému objevu. Nedozvíme se toho sice moc ze života samotného faraona, ale to mně nevadilo. Kniha je totiž skvěle zpracovaná. Jednotlivé části hrobky a jednotlivé nálezy čtenář odkrývá postupně přesně tak, jak tyto části hrobky odkrýval slavný archeolog. Nechybí ani velké množství fotek a nákresů.

KingNut123
10.09.2023 3 z 5

Tutanchamon (J. Málek) je zoufalým počinem o zdokumentování historie egyptského faraona Tutanchamona a objevení jeho hrobky Howardem Carterem. Autor se spíše zaměřuje na období objevení hrobky Howardem Carterem, které zabírá víc jak polovinu publikace.
Kapitoly jsou neuspořádané a chaoticky rozdělené. Neustále se skáče z jednoho tématu na druhé. Některé kapitoly jsou popsány až moc skrovně, čtenář se dozví žalostně málo informací o Tutanchamonovi, jeho rodině a vládě. Velikým mínusem je pro mě stručný popis vlády panovníka Achnatona a jeho manželky Nefertiti.
Živá Historie vydává mnohem lepší časopisy. Tutanchamon je zatím první publikací, která dopadla TRAGICKY. Mimochodem, cena 500 Kč za vydání v pevné vazbě je zlodějna. Doporučuji se tomuto "skvostu" vyhnout a sáhnout po lepších a odbornějších publikacích. Salátový Tutanchamon za to opravdu nestojí, jelikož čtenáře nikterak faktograficky neobohatí, nýbrž ochudí.


AnoMANder
19.08.2020 4 z 5

Přehledná, faktů plná, kniha. Dobrý úvod pro všechny zájemce o Tutanchamona. Stručný, srozumitelný výklad základních informací o Tutanchamonovi, předmětech, nálezcích, okolnostech nálezu atd. Spousta krásných fotografií.

Štítky knihy

archeologie faraoni Tutanchamon starověký Egypt hroby a hrobky archeologické nálezy

Autorovy další knížky

Jaromír Málek
česká, 1943 - 2023
2009  85%Kočka ve starém Egyptě
1996  94%Svět starého Egypta
2007  100%Poklad krále Tutanchamona
2020  85%Tutanchamon: Největší objev egyptologie

Kniha Tutanchamon: Největší objev egyptologie je v

Přečtených9x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce21x
Chystám se číst8x
Chci si koupit2x