Tudy cesta nevede: slabé ženy, nebezpeční muži a jiné omyly radikálního feminismu

Tudy cesta nevede: slabé ženy, nebezpeční muži a jiné omyly radikálního feminismu https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/131104/bmid_tudy-cesta-nevede-slabe-zeny-nebezp-65c8fc4e72cb8.jpg 4 7 2

Kniha se zabývá feministickým hnutím, proměnami společenského postavení a údělu žen. Kniha francouzské socioložky Elisabeth Badinterové hledá odpověď na otázku, jakého reálného pokroku se v posledních patnácti letech dosáhlo v sociálním a společenském postavení ženy ve společnosti. Autorka poukazuje na to, že úděl žen se, i přes zdánlivý pokrok, příliš nezlepšil. Důsledně pak rozlišuje mezi zápasem za práva žen, a krajními postoji některých představitelek tzv. feministického diskurzu. Badinterová tvrdí, že feminismus posedlý ustavičným vymezováním vůči mužskému pohlaví a problémem identity zanedbává skutečné sociální a lidské problémy žen.... celý text

Literatura naučná Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Karolinum
Originální název:

Fausse route


více info...

Přidat komentář

adela_sevcikova
12.03.2023 5 z 5

Autorka poukazuje na názory radikálních feministek, a ukazuje, proč tyto jejich pojetí nejsou řešením problémů stereotypizace žen a mužů. Uvádí názor, že "Stejnost, která se dovolává rovnosti v odlišnosti, je nevybuchlá mina." (s.144). Tvrdí, že biologické i kulturní rozdíly mezi pojetím ženy a muže nelze přehlížet, ale ve společnosti by mělo jít spíše o důležitost usmíření mezi ženami a muži (jejich pojetími). Přehlížení rozmanitosti identit podle ní jen vede k radikalismu.
Kniha je přehledným shrnutím "omylů radikálního feminismu" a nabídnutím nového řešení (způsobu smýšlení nad problematikou).

Maryanna
15.10.2012 4 z 5

Kniha je zařazena k feministické literatuře. Autorka se zamýšlí nad omyly radikálních feministek, vysvětluje, že nejen ženy jsou slabé a muži nebezpeční, ale že vše může být i opačně.


Štítky knihy

feminismus

Autorovy další knížky

Élisabeth Badinter
francouzská, 1944
1998  92%Materská láska od 17. storočia po súčasnosť
2004  86%Tudy cesta nevede: slabé ženy, nebezpeční muži a jiné omyly radikálního feminismu
1999  64%XY. Identita muža
2022  84%Marie Terezie: Císařovna a matka
2024  0%Rozpor: žena vs. matka

Kniha Tudy cesta nevede: slabé ženy, nebezpeční muži a jiné omyly radikálního feminismu je v

Přečtených10x
Knihotéce2x
Chystám se číst10x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x