Marie Terezie: Císařovna a matka

Marie Terezie: Císařovna a matka https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504115/bmid_marie-terezie-cisarovna-a-matka-Zlc-504115.jpg 4 5 4

" Starostlivá, přesto velmi přísná a tvrdě upřímná matka" Ve své poslední knize se francouzská psycholožka věnuje fascinující osobnosti rakouské císařovny Marie Terezie, která dokázala skloubit politickou dráhu panovnice mocného státního útvaru a roli matky, úzkostlivě pečující o výchovu svých dětí. Čtenáři se dozví, jaké pokyny Marie Terezie udílela vychovatelům, jak prožívala nemoci svých dětí i které ze svých potomků upřednostňovala s ohledem na zájmy monarchie.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Garamond
Originální název:

Les conflits d'une mère: Marie-Thérèse d'Autriche et ses enfant , 2020


více info...

Přidat komentář

Madelisi
16.06.2023 4 z 5

O některých postavách vychází spousta publikací, takže se čtenář může obávat, jestli jím zvolená kniha nebude kopie jiné již přečtené. Tuto obavy nemusí mít u Marie Terezie, Císařovny a matky.

Autorka téma zpracovala nově, překládá spoustu zajímavých informací. Vše zasazuje do dobového kontextu, takže víme, jak se k mateřství stavěly jiné vysoce postavené ženy. Na knize rovněž oceňuji detailní informování o jednotlivých vychovatelkách a vychovatelích dětí Marie Terezie.

Mrzí mě jen, že v textu občas ujelo nějaké slovo - takhle se z dcery Josefa II. stala jeho vnučka.

KačuleJakVíno
25.04.2023 4 z 5

Za mě velmi poutavá a částečně poučná kniha. Že Marie Terezie byla velká žena, vime ze školních lavic. Ale co její osobní život a trable s potomstvem? Výlet do 18. století za Velkou Dámou mě ohromil.


ikorka
03.04.2023 4 z 5

Dočteno. Velice zajimavý pohled na císařovnu jako matku a na matku jako císařovnu. Tehdejší styly výchovy určitě nekorespondují s náhledy na rodičovství v tomto tisíciletí a občas mi připadala dosti despotická, manipulativní a svéhlavá. Ale když si uvědomím, že se v tom všem cvrkotu musela velice rychle smířit s umírajícím potomstvem, dospívajícím potomstvem a nově narozeným potomstvem, kalkulovat, vést válku, vysokou politiku, rozhodovat se strategicky, prezentovat se u Dvora a k tomu být neustále těhotná. Fuuu, to až moc velké sousto na jednu osobu a proto se jí dá trocha té tvrdohlavosti odpustit.

Kryštofka
06.03.2023 4 z 5

Pohled na Marii Terezii jako na matku měl svoje kouzlo. Přestože jsem měla místy problém se v dětech orientovat. Překvapila mě míra lásky, kterou oba rodiče dětem projevovali. Komunikace, třebaže často písemná. A racionální vyhodnocování dobrých i špatných vlastností. Marie Terezie zvládala spoustu rolí a získala jsem pocit, že se snažila, co mohla.