Trýzeň

Trýzeň https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/127580/bmid_tryzen-7H4-127580.jpg 4 51 18

Napínavý příběh o krutém činu a vině, o problémovém přátelství i o začínající nové lásce. Dal by se rovněž stručně charakterizovat jako čtyři dívky, jedna mrtvá, jejíž tělo se nenajde, a obrovská tíha viny. Alice Kingová neočekává nic úžasného, když vyráží se spolužačkami na outdoorový pobyt do Skotska. Není však ani připravená na to, že tam zažije něco, co předčí i ty nejděsivější sny. Spolu s ní je v chatce ubytována její kamarádka Cass, věčně odstrkovaná a přehlížená Polly, náladová a labilní Rae, a pak je k nim proti své vůli přidělená Tara – královna, jež je vlastně ztělesněním podlosti. Je krásná, ale krutá. Manipuluje s lidmi a se škodolibou radostí je ponižuje. Cass se rozhodne, že už je nejvyšší čas dát královně tak za vyučenou, že na to nikdy nezapomene. Vzápětí se začíná odvíjet série šokujících událostí, které absolutně změní život dívek navždy.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Nava
Originální název:

Torn , 2011


více info...

Přidat komentář

Vendas
31.01.2022 5 z 5

Za mě super,napínavá...

dagsvob
07.10.2017 5 z 5

Super příběh o vině a svědomí. Na konci každé kapitoly je náznak něčeho, co se hned musíte dozvědět v další kapitole. Aspoň já to tak měla. Za mě lepší než Jako v pavučině.


playada
20.02.2017 5 z 5

bylo to dobrý a napínavý

dee.n
17.02.2017 4 z 5

Kniha o šikaně, svědomí, morálce, pocitu viny, ale také o vztazích, přátelství a o lásce. Dá se říci, že příběh obsahuje vše co má. Zaujalo mne to prakticky od prvních stránek. Jazyk, kterým je kniha psána je čtivý, záživný, takže nic nebrání perfektnímu prožitku a přelouskání knížky během velmi krátké doby. Hlavní hrdinka mi byla sympatická a líbil se mi i konec, takže jsem ráda, že to skončilo tak, jak skončilo, nicméně samozřejmě to mohlo být rozvinutější.

nikinikiniki
12.02.2017 5 z 5

Tak zas po dlouhé době jsem měla čuch na knížku :) Fakt senzace, která Vás vtáhne do děje a baví. Doporučuji! Sice konec jsem čekala maličko složitější, jak píši v komentářích dole - byl až moc utnutý na můj vkus. Zajímalo by mě třeba, jak to nakonec dopadlo se vztahem Jacka a Alice... :))

DK197
29.05.2016 4 z 5

Trýzeň je dobrá kniha o vině, u které jsem opět netušila, co bude na každé další stránce. Chuťovka na jeden den, která stojí za to.

Jen atmosféricky méně zdařilá, než "Jako v pavučině". A ten konec by si zasloužil dvě kapitoly navíc. Minimálně. Proto o hvězdičku míň než u autorčina debutu. Ale stejně se těším na její další knihu! :)

rarášek
12.03.2016 4 z 5

Tenhle příběh mě zaujal o něco víc než Jako v pavučině, i když to vlastně končí obojí stejně - nedokončeně. Během celého příběhu přecházíme ze současnosti do minulosti a zpět. Dozvídáme se co se stalo Taře, jak je možné, že Tara a Alice byli kamarádky a proč už nejsou, atd. Vztah Alice a Jacka se mi líbil a proto mě mrzí, jak se to na konci zamotalo. Cass mi lezla na nervy a měla jsem z ní trochu i strach, ale ke konci ukázala i svou citlivou stránku. A u Polly nevím, jestli ji mám označit jako psychopatku nebo prostě zmatenou holku. Ten konec mi opravdu vadí, protože je určitě ještě spousta dalších věcí, které by potřebovali dořešit. Jinak ale dobrý příběh o tajemstvích a jejich dopadu na život. :)

Vladísek
29.09.2014 4 z 5

Knížka byla celkem fajn,nejedná se o vyloženě špatné čtení. Nemám moc ráda otevřené konce a je mi docela líto, že se nedozvím, jak nakonec holky dopadly. Za sebe ale mohu doporučit a už se docela těším, jaká bude další knížka JAKO V PAVUČINĚ, kterou jsem si dnes půjčila v knihovně.

kristýnka007
03.07.2014 4 z 5

přiznávám, že když jsem knížku četla, chodila jsem po bytě jako duch a věčně byla myšlenkama u příběhu... byl to smutný týden..:D

NicolettaViolet
30.03.2014 5 z 5

Kniha mne zaujala už prvním výrokem spisovatelky a to: "Pohřeb bez těla, je jako svatba bez nevěsty." Kniha se četla jedním dechem a velice mne bavila,oči jsem od ní nemohla odlepit a zároveň jsem se těšila, až jí dočtu, protože mne zajímalo, co bude na konci. Všem mohu knihu vřele doporučit.:-)

dark.ma93
26.01.2014 5 z 5

Od prvních stránek neuvěřitelně čtivá kniha. Líbil se mi jazyk, čte se dobře. Celý příběh je napínavý, líbí se mi otevřený konec, ale možná bych přece jen trochu víc naznačila, jak to vlastně s holkama dopadne. Zajímalo by mě, co prožijí po odhalení viny. Mám ráda knihy o lidské psychice, spisovatelka skvěle popsala myšlenky holek a její silnou stránkou je, že vystihla skvěle povahu holek. Lehkou kritiku bych dala k tomu, že mohla víc nám poodhalit a pohrát si s psychikou dalších holek - Polly, Cass atp. a víc o nich napsat, ale na druhou stranu chápu, že možná byl účel nechat je epizodními postavami.

elisabetth
01.11.2013 2 z 5

Moje první kniha od Cat Clarke. Na její knihy jsem četla chválu, takže když jsem uviděla v knihovně Trýzeň, neváhala jsem a půjčila si ji. Kniha to není dlouhá, nemá ani tři sta stran, ale přišlo mi to trochu roztahané. Moc se toho nestalo - krom té tragédie, která byla popsána na pár stranách. Je to příběh především o emocích, myšlenkách a o pocitu viny. Samotná psychologie postavy hlavní hrdinky byla docela dobrá. Ale moc mě to nebavilo číst, i když to mělo dobrý nápad (i když si myslím, že o té tragédii měly slečny mluvit hned, aby to nemělo pak horší důsledky) a nebylo to napsáno nijak nečtivě.
Snažila jsem se to jen dočíst kvůli tomu, že je Cat Clarke spojována se zajímavými a otevřenými konci. Chtěla jsem tedy vědět, jaký ten konec bude v této knize. Měla jsem pár nápadů. A celkem jsem se trefila, jen jsem čekala, že to skončí o chvilinku později.

RockMartina
15.10.2013 5 z 5

Přiznám se, moc jsem od toho nečekela. Předešlé autorčino dílo špatné nebylo, ale že bych z něho byla paf to také ne.
Naivně jsem si myslela, že tohle bude další kniha pro puberťáky s jistým "nádechem" tajemna. Ale opak byl pravdou. Tato kniha mě po dlouhé době fakt dostala. Skvěle napsaná, po jazykové stránce nemám co vytknout (překlad se výjimečně opravdu povedl) a musím říct, že jsem se dokonce i zasmála. A teď to nemyslím špatně a možná jsem fakt divná a cítila jsem to tak jen já, ale ten černý humor z některých pasáží úplně křičel a bylo to naprosto super, zase se po dlouhé době u nějaké knihy zasmát. Vřele doporučuji:)

Jenny.S
28.05.2013 4 z 5

Velmi se mi kniha líbila,ale více bych rozvinula ten konec, který byl,jak psala Izu, utnutý.

Izu
03.04.2013 4 z 5

Kniha se mi moc líbila,je o tom,jak jedno špatné rozhodnutí ovlivní váš život a že vina je těžké břímě,které se nedá odehnat.

evasamankova
06.03.2013 3 z 5

Čtivá kniha o morálním dilematu. Škoda toho utnutého konce, hodnotila bych výš.

muchomurka
27.01.2013 3 z 5

Kniha byla výborně napsaná. Svědomí, které Alici nedá spát, její pocity a tíha viny, jsou vykresleny naprosto reálně. Celou dobu jsem doufala, že to skončí dobře, ale bylo mi jasné, že nemůže... Hrozně moc mě mrzelo, jak to dopadlo s ní a Jackem. Jen bych ocenila ještě nějaký závěrečný epilog, kde by bylo dořečeno, jak to dopadlo s Alicí a dalšími dívkami...
Tři hvězdičky dávám jenom proto, že nemám ráda smutné konce. Jinak si kniha určitě zaslouží i čtyři.

džej
06.01.2013 4 z 5

Tíha viny, která se prolíná celou knihou, je bravurně zaobalená jazykem náctiletých, rozhodně nelze příběhu upřít napětí až do poslední stránky a uvěřitelné rozuzlení. Pro mě zatím daleko zajímavější než autorčin předchozí román Jako v pavučině.

Autorovy další knížky

Cat Clarke
skotská
2011  74%Jako v pavučině
2012  82%Trýzeň