Trojí kříž

Trojí kříž https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/101637/troji-kriz-101637.jpg 5 5 2

Rozsáhlý historický román, oživující dobu, kdy české země pod vedením Jiřího z Poděbrad bojovaly za svou celistvost proti cizím uchvatitelům i domácím vzbouřencům. Museli čelit Římu, uherským vojskům, ale i vzpouře domácích feudálů. Ústředním hrdinou je český válečník Roubík z Hlavatec, sledujeme jeho osudy od mládí až na mocného vojevůdce. Název románu je symbolický - černý kříž morový, červený kříž kruciat, náhrobní kříž mrtvých a trojí kříž uherských nájezdníků. Román je zaplněn řadou historických postav, ale místy postrádá větší dramatický spád. Navazuje na román Zlatá stezka.... celý text

Přidat komentář

Felidae
13.07.2023 5 z 5

Plně souhlasím - tohle je počteníčko - nádherný jazyk, reálie podložené historií, ano takhle vypadá historický román.

braunerova
06.04.2023 5 z 5

Takhle si představuji historické romány. Článek o Jindřichu Roubíku z Hlavatec má na wikipedii 9 řádků, Václav Písař mu věnoval 700 stránek. Podrobný popis událostí v českém království v letech 1462 až 1479 a plno historických osobností, těch slavných i těch méně známých, jako byl králův šašek Jan Paleček nebo doktor Pavel Žídek. Mám vydání z roku 1974, ale není to vůbec černobílé. Musím upozornit na spoustu latinských citátů, v té době úřední řeči Evropy.

"V Lusitánii došel až na konec země, stanul na Finis terrae. Dál se rozlévá do nedohledna moře, do nekonečna, neznámo až kam.
Snad se na konci světa otevírá propast pekel? hádal Oldřich.
Nikdo ze smrtelníků nezná odpověď, pravil pan Lev. Slyšel jsem o statečných kapitánech, kteří chtějí plout stále dál a dál, až tam, kde slunce se noří pod hladinu vod."