Triumf Říma

Triumf Říma https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/494713/bmid_triumf-rima-o3D-494713.jpg 4 27 6

Střet impérií série

< 2. díl

V pokračování historického románu Střet impérií Ben Kane popisuje tuhé boje mezi římskými legiemi a makedonskou falangou vedenou králem Filipem V. v konečné fázi druhé makedonské války. Děj začíná na podzim roku 198 př. Kr., kdy byly legie po prohrané bitvě o pevnost Atrax nuceny stáhnout se do Fókidy a přečkat tam zimu. Ben Kane popisuje strhujícím způsobem následující krvavé bitvy, v nichž se má rozhodnout, kdo získá nadvládu nad Řeckem. Před čtenářem se odvíjejí zajímavé, ale strastiplné osudy zkušených římských legionářů, bratrů Felixe a Antonia, i mladého falangisty Demetria a jeho druhů. Statečně procházejí válečnou vřavou, ale ne všichni z ní vyjdou živí. Jejich prostřednictvím se zúčastníme rozhodující bitvy, která se odehraje u Kynoskefal, známých také jako Psí hlavy. Irský spisovatel Ben Kane se narodil v roce 1970 v Keni), kde jeho otec pracoval jako veterinář. V sedmi letech se vrátil s rodiči do Irska a později vystudoval veterinární medicínu na University College Dublin. Neklidná povaha a touha cestovat ho však přivedly na Hedvábnou stezku a do Turkmenistánu, což vzbudilo jeho zájem o římské tažení do Parthie v r. 53 před Kr. Poté se vypravil na téměř tři roky trvající cestu kolem světa, při níž navštívil na 60 zemí a 7 kontinentů. Mimo jiné zavítal i do Northumberlandu a k Hadriánovu valu -- na místa, která jsou dodnes připomínkou někdejší římské přítomnosti.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: ekniha , Vyšehrad
Originální název:

The Falling Sword , 2019


více info...

Přidat komentář

petr_
06.10.2023 3 z 5

Líbí se mi, že se autor věnuje historickým událostem, které nejsou tak známé jako třeba galské války a vláda Caesara v Římě.
Tyto události v knize popsané vlastně znamenají konec řecké části Alexandrovy říše a nástup Říma jako středomořské velmoci.
Bohužel mi připadá tento příběh dějově příliš překombinovaný a nesourodý. Docela se mi špatně četl.

marco026
07.06.2023 4 z 5

"MA-KE-DO-NI-E! Řval Demetrios a dupal nohou do rytmu. Ještě nikdy neslyšel tolik tisíc hlasů vykřikovat naráz. Ten řev se nesl k oblakům a šířil se nahoru a dolů k Římanům, kteří stoupali."

Kniha je priamym pokračovaním diela Střet impérií a pokračuje v popisovaní bojov medzi Rímom (Titus Quintius Flaminius) a Macedóniou (Filip V.). Kráľ Filip V. je v pozičnej a početnej nevýhode, ale stále verí vo výhru nad Rímom.

Prvá kniha sa mi veľmi páčila a možno to bolo aj preto, že to bola moja prvá kniha z tohto obdobia. S pokračovaním som mal už trošku problém a to hlavne zo začiatku, kde sa dej strašne vlečie a nič zaujímavé sa v podstate nedeje. Opäť sú tu štyri dejové linky, kde sa dve venujú obyčajným vojakom na oboch stranách a ďalšie samotným hlavným aktérom stojacich na čele armád. Bohužiaľ jednotlivé príbehy obyčajných vojakov ako je Demetrios na strane Macedónie alebo Felix a Antonius na strane Ríma ma zo začiatku vôbec nebavili. Rovnako politikárčenie vo zvyšných dvoch linkách, ktoré som v predošlej knihe chválil ma tu už moc neoslovilo. Všetky tieto dejové linky začnú byť opäť zaujímavé asi tak od polovice knihy, keď sa autor začne venovať bitke pri Kynoskefalách.

Samotná bitka je to najlepšie z oboch dielov a pri opise bojov to autor naozaj zvláda bravúrne. Celú druhú polovicu knihy by som dokázal ohodnotiť plným počtom, ale ten začiatok mi prišiel naozaj zdĺhavý a nudný. V každom prípade dám šancu aj ďalším autorovým knihám, pretože už 20. 06. 2023 vychádza jeho najnovšia kniha s názvom Levie srdce a to dokonca v Slovenčine.


hanzmb
03.11.2022 5 z 5

Autor udržel všechny parametry 1. dílu na stejné výši. Bohužel tento díl je pouhým jeho pokračováním, i když kvalitním. Nepřináší nic nového. Osobně by se mi líbil 3.díl, založený na spolupráci Římanů a Makedonců proti Syřanům. Nevím sice, jestli k něčemu podobnému došlo, ale vzhledem k odstupu 2200 let by se nějaká ta literární fantazie snesla.

nikiman
21.04.2021

Historické události jsou popsány docela věrně, i když pochopitelně jsou poněkud zdramatizovány. Ovšem překlad je dost mizerný, občas si člověk některé věty musí přeformulovat po svém, aby nabyly smysl. Někdy se nepovede ani to. A skutečně otřesná je skutečnost, že všichni, jak Římané, tak Makedonci, jak vojáci, tak senátoři, jsou oblečeni do pláštěnek, někdy dokonce vlněných nebo z vlčí kůže. Překladatelka ( nevěřím, že v originále se vyskytuje raincoat) se do toho slova přímo zamilovala, v každé kapitole se vyskytuje několikrát. Výraz plášť je jí evidentně neznámý. Zda jiné anachronismy (legionáři propukají v hurónský řev, zápasníci si nasazují kravaty) jdou na vrub autora, či překladu, netuším.

nero 13
13.01.2021 5 z 5

Druhý díl Střetu impérií vyvrcholí v bitvě u Kynoskefal, neboli u Psích hlav, kde se Flaminiovým legiím podařilo rozbít Makedonskou falangu a donutili Makedonského krále Filipa k velkým ústupkům v prospěch Říma. Tím vyhráli druhou Makedonskou válku, a později po vítězství nad Filipovým synem Perseem ve třetí Makedonské válce ovládli celé Řecko.
Největší chybou Řeků bylo že byly roztříštěni na velké množství malých státečků které proti sobě neustále bojovali, místo toho aby se proti Římanům spojily jako kdysi proti Perské říši, kterou pak drtivě porazily v bitvách u Salamíny a u Platají.

9937
30.12.2020 4 z 5

Triumf Říma je kvalitním ukončením série. První polovina knihy byla za slabých 3*, 2. polovina rozhodně zabodovala za 5*. Kniha popisuje 2. makedonskou válku hned z 4 pohledů (pohled římanů i řeků, vojáků i generálů). To přináší také celou řadu postav a míst, se kterými si pan Kane neporadil dobře (např. oproti trilogii Orlové Říma). Postavy nejsou příliš propracované (kromě Flaminia, ten je zvládnut perfektně), drtivou většinu můžeme jednoznačně rozdělit na dobré a zlé postavy. To by se dalo snést, ale tyto postavy umírají v naprosto enormním množství. V 2. díle není výjimkou, že zemřou v jednom souvětí 3 vedlejší postavy, aby byly nahrazeny novou postavou, která vzápětí zemře během několika dalších odstavců... :-) Orientovat se ve vedlejších postavách bylo po chvíli prakticky nemožné. Atmosféra a děj jsou však jako vždy velice poutavé. Je vidět, že má autor obrovskou znalost prostředí, do kterého děj zasazuje. Celkově sérii hodnotím kladně (skoro stejně dobře jako Orly říma) a těším se na další autorův výtvor. 75/100

Autorovy další knížky

Ben Kane
irská, 1970
2017  85%Orlové ve válce
2019  84%Střet impérií
2018  86%Orlové v bouři
2017  90%Štvanice na orly
2014  82%Zapomenutá legie

Kniha Triumf Říma je v

Právě čtených1x
Přečtených31x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce68x
Chystám se číst14x
Chci si koupit5x