Tři případy a Nathan Heller

Tři případy a Nathan Heller https://www.databazeknih.cz/img/books/96_/96078/tri-pripady-a-nathan-heller-96078.jpg 4 7 4

Drsné detektivní povídky, novely a dva romány vypovídají o životě v USA a na Bahamách v 30.-50. letech 20. století. Obsahuje příběhy: Detektivní agentura A-1, Hodiny zjitřených smyslů, Krev a hromobití.

Přidat komentář

trudoš
23.01.2019 3 z 5

Ačkoli se další z románových dobrodružství Nathana Hellera vyznačuje stylovým názvem Krev a hromobití, jde o stále tu stejnou písničku. Jinak řečeno, zápletka pro povídku je roztáhnutá na román, čímž ztrácí akce na údernosti, přičemž finální pointu čtenář tuší od prvního okamžiku. Ani té detektivky jsem se moc nedočkal, až v úplném závěru, a ta je tam stejně jen tak pro formu. Ovšem jako dobové zachycení atmosféry výborné, pakliže vás tedy zajímá politický a společenský život Ameriky 30. let minulého století. Snad jen, že ve výrazech a chování zůstal Max Allan Collins dost v současnosti.
Nejvíc mě ale mrzel závěr, který staví hrdinu do situace, ve které se ocitl už několikrát předtím - má pachatele, ale nemůže mu nic dokázat. Nuda. Až jsem opětovně začal dumat nad otázkou, proč jsem vlastně knihu otevřel? Pravda je taková, že kvůli obálce a žánru drsné školy. To první se zcela minulo s obsahem a to druhé zůstalo tak nějak na půl cesty.
PS: Univerzita Jiřího Washingtona vskutku zaskočila.

trudoš
21.11.2018 3 z 5

Největší slabinou románu Hodiny zjitřených smyslů je jeho délka. Přestože ke zločinu dojde záhy, následný děj využívá Max Allan Collins pouze k tomu, aby přeléval soudní přelíčení z jedné sklenice do druhé. Rozhodně jsem tedy v rámci rozsahu čekal zajímavější vývoj, než sáhodlouhé mlžení kdo za čím stojí. Oproti tomu řešení je striktně logické, není v něm prostor na nějaké pochyby či nejasnosti. Jakoby měl autor vymyšlenou osnovu pro povídku, kterou pak pod vlivem tvůrčího nadšení rozepsal na regulérní knihu. Nebo je to opětovně tím, že umělecky zpracovává skutečný případ, a natolik se snaží držet při zemi, že se to nešťastně podepisuje na samotné zápletce.
Ovšem dobová atmosféra mi tentokrát vysloveně sedla, přičemž hostování Iana Fleminga a Erlea Stanleyho Gardnera bylo takovou třešničkou na dortu. Škoda jen, že obsah nenabídl nic moc napínavého. Pro mě osobně to mělo grády přesně do okamžiku, než došlo k vraždě, pak už to byla jen konvenční nuda prokládaná nastylizovanými hláškami.


trudoš
08.10.2018 3 z 5

Část Detektivní agentura A-1 představuje sbírku šesti povídek, jež Max Allan Collins sepsal na základě skutečných kriminálních případů. Tuhle informaci se však člověk dozví až na konci knihy, což je podle mě docela škoda, protože kdyby ji znal od začátku, přistupoval by k textům úplně jinak. Lépe řečeno, určitě by jim odpustil absenci dějových fines. Život holt není literatura, a ne vždy poskytuje šokující zvraty či skandální odhalení, což se týká i těchto příběhů. Jak se karty rozdají, tak se s nimi hraje. Bohužel občas maličko zmateně, jindy zase zbytečně dlouze.
Jinak ale standardní řemeslná práce, která nemá čím urazit. Je v tom akce, humor i napětí, přičemž každá z povídek je vystavěná trochu jinak. Jen mi vadila nucená snaha o stylistiku „drsné školy“, protože autorovi jednoduše nejde. Nehledě na to, že ji nemá vůbec zapotřebí, vyprávění by dokázal s přehledem uhrát bez ní. Spíš se měl zaměřit na dobovou atmosféru let 1936-47, která mu díky modernímu vyjadřování vylítla komínem.

tenax
02.07.2016 5 z 5

Jsou to vlastně historické detektivky, odehrávající se v první polovině 20. století, protože vycházejí ze skutečných událostí a kriminálních případů americké historie. Jak sám autor píše: „Ač dějinné události jsou vylíčeny víceméně přesně (do té míry, jak to umožnil časový odstup a vzájemně si odporující literární prameny), fakta, dohady a představivost se tu zcela volně mísí, historické osobnosti tu vystupují vedle postav přetvořených i zcela vymyšlených – a ty všechny jednají a mluví tak, jak si autor zamane.“
A tak se tu vedle románových postav objevují třeba Eliot Ness, Erle Stanley Gardner, Ian Fleming nebo někteří známí chicagští gangsteři. Skvělé jsou charakteristiky postav, prostředí i dobové atmosféry. Závěrečné poznámky vysvětlují, co jsou fakta a co autorská licence, a svádějí k vyhledávání dalších informací o jednotlivých případech. Samotný Nathan Heller je typický soukromý detektiv, inteligentní, vtipný, trochu cynický, ale v každém případě sympaťák. Výborné oddychové čtení.

Autorovy další knížky

Max Allan Collins
americká, 1948
1999  79%Mumie
2001  79%Mumie se vrací
2008  71%Akta X - Chci uvěřit
2002  77%Král Škorpion
2006  86%Cesta do pekel

Kniha Tři případy a Nathan Heller je v

Přečtených8x
Knihotéce3x
Chci si koupit1x