Mumie

Mumie https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26657/bmid_mumie-Ti1-26657.jpg 4 163 39

Mumie série

1. díl >

Podle filmového scénáře Stephena Sommerse. Pradávné zlo se vrací z hrobu… Asi před třemi tisíci lety byl Imhotep, egyptský velekněz boha Osirise, za své rouhačské a hříšné zločiny mumifikován, pohřben zaživa a odsouzen k věčnému prokletí… Pak se přeneseme v čase do dvacátých let našeho století. Temperamentní americký dobrodruh a voják cizinecké legie Rick O´Connell hledá v Egyptě své štěstí. Čirou náhodou objeví dávno ztracené Město mrtvých. Jeho objev je pro anglickou knihovnici Evelyn Carnahanovou archeologický nález století. Ve starověké Hamanaptře se nacházejí četné poklady starého Egypta – a možná také odpověď na tajuplné otázky související se životem a smrtí. O´Connell dostane nabídku zavést Evelininu archeologickou expedici do pouště, ale hledání Města mrtvých pro něj nepředstavuje příliš výhodný způsob, jak si vydělat peníze. On i členové jeho expedice musejí překonávat strašlivé, životu nebezpečné nástrahy, uniknout příšerným kusadlům smrtících brouků – skarabeů a vést boj se starověkou sektou med-jai. A přesně ve chvíli, kdy chtějí konečně nabrat dech, se na zem vrací po tisíciletí pohřbené zlo – kdysi prokletá Mumie…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Fantasy

Vydáno: , BB art
Originální název:

The Mummy , 1993


více info...

Jara.v
Jara.v
15.03.2024 4 z 5

Miluju film a tohle byla jasná volba. Čtivé a díky shlédnutému filmu si čtenář lépe představí prostředí a jednotlivé postavy.

jana1976
jana1976
01.02.2024 5 z 5

Jak již se níže zmiňují spolučtenáři, kniha je jednohubka, kterou si nenechte ujít pokud máte rádi film nebo aspoň toto téma. Já jsem naprosto nadšená.


RMarkéta
RMarkéta
07.11.2023 5 z 5

Nejdříve jsem viděla film, takže se kniha četla úplně sama. Ve filmu jsou některé věci trošku zkratkovité, ale to je pochopitelné. Bylo by totiž úplně zbytečné všechno vysvětlovat. Od toho je tu přece kniha, která vše doplní. Příjemné a oddechové čtení, které vtáhne do děje a přenese tak člověka do starých časů. Nenáročné.

Akinimod25
Akinimod25
03.07.2022 5 z 5

Jakožto velký fanoušek filmu Mumie jsem si musela přečíst i knihu. Jsem nadšená. Příjemná oddechovka a místy se člověk dozví i něco navíc, co třeba ve filmu vůbec nebylo vysvětleno.

Kontryhelka
Kontryhelka
17.01.2022 5 z 5

Miluji starý Egypt a tento příběh je perfektní a krásně se prolíná minulost a současnost ve které se děj příběhu nachází. Dobrá zápletka a vše pěkně zpracované a film je perfektní.

DarkAvenger
DarkAvenger
19.07.2021 4 z 5

Film sem viděla jako první kdysi dávno v tv a knihu četla celkem nedávno. A když v knize bylo více děje líbila se mi stejně jako film. To že se mi při čtení vybavovali scény z filmu beru jako plus takže nevím proč si tady někteří na to stěžují. Jelikož filmy preferuji nad knihami nevadí mi něco vidět než si to sama představovat a pak zjistit že to bylo jinak. Spíš používám fantazii na rozvíjení příběhu tam kde skončil ať už v knize nebo filmu. Ale tahle kniha měla kvalitu srovnatelnou s filmem, ten se mi ale líbil o něco víc.

Ran
Ran
06.06.2021 4 z 5

Doufala jsem, že to bude velmi dobré zpracování filmu, ale bohužel tomu tak nebylo. Kniha se mi líbila jen kvůli tomu, že mám ráda film. Styl psaní byl celkem dobrý a jeho tempo bylo rychlé. Byla zde i slušná dávka prvků, které se mi v knihách líbí. Takže jsem knihu rychle přečetla.

Frosty128
Frosty128
25.02.2021 3 z 5

Do puntíku kopíruje děj filmu bez jakékoliv přidané hodnoty. Neurážející oddychové čtení.

TerezaMondeková
TerezaMondeková
21.02.2021 5 z 5

Mumie je můj úplně nejoblíbenější film, takže jsem si knihu musela přečíst. Autor píše opravdu poutavě a zajímavě. Ohromovalo mě, jak byly dobře popsané boje, napadení nepřáteli... a hlavně, jak krásně byl popsán Egypt. Jednotlivá místa, krajina, město, poušť. Občas jsem se u knihy i upřímně zasmála. Zároveň v knize nechybělo dobrodružství, napětí, nebezpečí... a láska. Zvlášť se mi líbilo, že se v knize občas objevila staroegyptština.
Moc se mi líbilo, jak to mezi Rickem a Evelyn od začátku jiskřilo, i když se to snažili skrývat. Líbilo se mi, jak se Rick pořád snažil Evelyn chránit, jak ji bránil a Evelyn zase jeho. Smála jsem se, když se vzájemně pošťuchovali a rejpali do sebe. Taky když Rick žárlil na mumii. A na konci jsem byla strašně ráda, když se vzájemně otevřeli. Přišlo mi, že v knize byl Rick více ohleduplnější a přátelštější. Ve filmu byl více ráznější, odměřenější... V knize se mi líbil mnohem víc.
Když jsem četla na samotném začátku příběh o Imhotepovi a Anck-Su-Namun a jejich lásce, tak jsem se nemohla zbavit dojmu, že Imhotep svou milenku skutečně miloval, ale ona jeho ne. Spíš si myslím, že se jí líbilo, že se do ní zamiloval samotný král, že dokázala svým svůdným úsměvem a tělem mít kteréhokoli muže, že na tom zbohatla. Ale zároveň se jí líbilo, že dokázala mít za milence velekněze, který byl bez pochyby nádherný muž a že pro ni byl schopný udělat cokoliv. Dokonce zabít krále a vzepřít se všem zákonům a přivést svou milou zpátky, i když by za to měl zaplatit svým životem a i duší. Myslím, že se jí líbila ta moc, kterou měla, ale nemyslím si, že ho opravdu milovala.

Luigi1
Luigi1
20.10.2020 5 z 5

Jsem moc rád,že ani kniha nezklamala,byla skvělá jako film

uminaa
uminaa
08.08.2020 4 z 5

Príjemné doplnenie môjho obľúbeného filmu (jedného z mála zpoza "veľkej mláky", ktoré sa mi naozaj páčia).

jirka9453
jirka9453
19.05.2020 4 z 5

Film je notoricky známý a mě v mé vlně zájmu o Egypt nesmělo minout ani knižní zpracování. Autorsky výborně zvládnutý přepis filmu do knihy a fajn oddechový kus... jen možná trošičku víc rozvinutý děj by knížku ještě vylepšil.

haWranka
haWranka
06.04.2020 3 z 5

Hrozně moc jde poznat, že je to napsané podle filmu. Je to škoda, protože ten příběh mám ráda a doufala jsem, že kniha ho trochu rozvine, že autor popustí uzdu fantazii. To se nestalo, takže nakonec čtete popis filmového děje s naprosto stejnými hláškami, který nenechá fantazii ani zrnko prostoru.

Zuzaček22
Zuzaček22
28.03.2020 5 z 5

Film miluju a jsem ráda ze knížka je stejně skvělá.

Lady.Lucrezia
Lady.Lucrezia
22.01.2019 3 z 5

Knižní zpracování filmového scénáře je ideálním na čtenáře nenáročným textem zejména na cesty. Mám ji v knihovně dodnes, ale spíše jen z nostalgie.

Mája777
Mája777
31.12.2018 4 z 5

Přečteno. Výzva splněna. Tato kniha byl takový bonbonek na závěr. Četla se velice rychle, asi i díky tomu, že jsem několikrát viděla film.

Marry123
Marry123
02.10.2018 4 z 5

Film Mumie miluju od svých dětských let, to že existuje i kniha jsem se dozvěděla teprve nedávno. Nelituju, že jsem si ji pořídila, a užila jsem si ji od začátku až do konce... :)

Hoshi
Hoshi
30.07.2018 5 z 5

Uf.. Proč mi trvalo tak dlouho, než jsem si knihu přečetla? Nechápu. Film miluji tolik let, ale po knize jsem sáhla až nyní. A já děkuji panu Collinsovi za přepsání scénáře do knižní podoby, protože díky němu se vysvětlilo několik situací, které mi ve filmovém zpracování nedávaly smysl. Kniha je velice čtivá, oddechová a moc ráda se k ní jednou zase vrátím.

MinaHawke
MinaHawke
13.07.2018 4 z 5

Kniha mě bavila a při čtení jsem si vzpomněla na film, který se mi také líbil.

Shanib
Shanib
02.07.2018 4 z 5

Také jsem viděla nejdříve film a poté knihu. Možná by mi to nyní vadilo, ale už je to hezkých pááár let, co jsem knihu četla. Vzpomínám si, že se mi moc líbila. Myslím, že mi tenkrát bylo 13. Byla jsem blázen do Egypta a měla jsem načtené všechny možné publikace o tamní mytologii.