Tři Ďábelské novely

Tři Ďábelské novely https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/208471/bmid_tri-dabelske-novely-nPp-208471.jpg 3 6 1

Výbor z proslulé sbírky Ďábelské novely Julesa Barbey d'Aurevillyho, francouzského spisovatele 19. století, o jehož tvorbě Albert Thibaudet ve svých Dějinách francouzské literatury píše: "S podmínkou, že se budeme držet v uctivé vzdálenosti, je to krásná podívaná". Výbor obsahuje: Nejkrásnější láska Dona Juana, Rub karet whistové partie, Pomsta ženy... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

Contes diaboliques , 1874


více info...

Přidat komentář

anonymní.Ilja
14.03.2022 3 z 5

Well well well! Osmkrát přečteno, čtyři hodnocení a žádný komentář. Čas jako stvořený pro mne! Takže se podržte a jdeme na to:

Kniha sestává ze tří (překvapení!) novel, které jsou vybrýny z šesti, které jsou v původním vydání Ďábelským novel od d'Aurevilla. První a třetí se čtou decela pěkně, ale prostřední (o nic méně zajímavá a rozhodně ne krátká) se čte vyloženě příšerně! Celé toto vidání má malá písmenka a hromadu francouzských jmen a názvů, což tomu taky nepomáhá.

Pravda je, že jde o velice zajímavé novely, které ve všech třech případech sestávají z přímé řeči vypravěče, který něco v rámci příhody vypráví. Tento styl je nezvyklý ale velice čtivý a dává celému vyprávění zajímavý rozměr, vzhledem k tomu, že umožňuje do vyprávění prosakovat osobnost vypravěče.

Dost jsem váhal mezi trojicí a čtveřicí hvězd, ale musím se bohužel přiklonit při svém hodnocení 7/10 k třem hvězdám. Stojí za přečtení, ale nečekejte od toho snadnou jednohubku, která vás osvítí.