Ďábelské novely přehled
Autorem šesti brilantních próz (Karmazínová záclona, Nejkrásnější láska Dona Juana, Štěstí v zločinu, Rub karet whistové partie, Na hostině ateistů, Pomsta ženy) z r. 1874 je udivující stylista a výtečný duch Francie 19. století, blízký myšlení Baudelairovu. Rozvíjí v nich svou myšlenku, že ztělesnění zla ďábel, převtělující se do ženské podoby, zasahuje všude do lidských počínání. Představuje toto ďáblovo úsilí v obrazech spjatých rodem s romantismem i sadismem, domníval se Barbey, že každého od podobných skutků odradí. Neboť jak sám říká, ďábelskost jeho novel je pouze v tom, že jsou to "skutečné příběhy dnešní doby pokroku a tak ušlechtilé a vznešené vzdělanosti, že přijde-li někomu na mysl je napsat, má dojem, že mu je diktoval Ďábel! ... "... celý text
Originální název: Les Diaboliques, 1907
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ďábelské novely. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 5 komentářůSouvisející novinky - Ďábelské novely (0)
Kniha Ďábelské novely v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 2x |
| v Přečtených | 25x |
| v Doporučených | 4x |
| v Mé knihovně | 37x |
| v Chystám se číst | 14x |
| v Chci si koupit | 1x |
| v dalších seznamech | 2x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Část díla
Jules Amédée Barbey d'Aurevilly také napsal(a)
| 1986 | Rytíř Des Touches |
| 1969 | Ďábelské novely |
| 1923 | Stará milenka 1,2,3 |
| 1995 | Hostina Atheistova |
| 1998 | Tři Ďábelské novely |

84 %
74 %

Tuhle knížku jsem původně ani nechtěl číst, jenže pak jsem ležel a tahle věc byla nejblíž. Nechal jsem rozhodnout lenost, a to se vyplácí snad jenom v hospodě.
Celý je to postavený na těch novelách, kde vždycky nějakej důstojník, nebo vikomt, nebo obojí najednou, vypráví historku o tom, co zažili s nějakou ďábelskou běhnou. A hned je na světě ďábelská novela, protože podle toho pána co to napsal, jsou asi všechny ženský ďábel. Je to celý jejich vina, že chlapy odtahujou od karet, chlastu, lezou s nima do postele a odtahujou je od všech bohulibejch činností. Podobnej ďábel uháněl i otce školastika. Je tam teda jedna výjimka, kdy to vypráví ďábelská běhna. Tam jsem byl do poslední napjatej, jakou uštrikovala pomstu.
Co se týče toho jak mě to bavilo, tak si něco pamatuju akorát z tý první, poslední a něco z večeře ateistů. Ostatní mi hned zmizelo z hlavy jako pára nad hrncem. Není to však úplně na škodu, protože si to kdykoli můžu přečíst znovu a bude to téměř, jako bych to četl poprvé a budu překvapenej co tam bude.
Na druhou stranu, kdyby mě to dokázalo zaujmout, tak u toho za střízliva neusnu. Asi to bude takovej průměr, jako v kdejakým podobným, úplně náhodně vybraným paklíku povídek.