Třetí kniha královská

Třetí kniha královská https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/107648/bmid_treti-kniha-kralovska-02X-107648.jpg 4 7 3

Třetí kniha královská je historickým románem odehrávajícím se v biblických dobách, za vlády králů Saula, Davida, Šalomouna a historicky navazuje na události popsané v Královských knihách Starého zákona. Tématem románu je kontroverzní vyvraždění Saulových potomků králem Davidem a rozdělení království na jižní Judsko a severní Izrael, přičemž král David není v románu vykreslen v příliš přívětivých barvách. Jochi Brandesová využila znalosti starozákonního textu a zápletku vystavěla na na základě nejrůznějších vsuvek a narážek. Kniha však zdaleka není pokusem o přepis biblického textu, ale poutavou a místy odvážnou verzí dějin založenou na historických souvislostech.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Garamond
Originální název:

Melachim gimel , 2010


více info...

Přidat komentář

orinka3
04.09.2015 3 z 5

Pro mě dost složité čtení. Marně jsem hledala sympatie k hlavnímu hrdinovi. Jeho svět a můj je natolik odlišný, že mi to knihu znepříjemnilo a vlastně se mi nelíbila. Čímž neříkám, že není dobře napsaná.

Chana
04.01.2015 5 z 5

Strhující a nevšední popis mnohokrát promýšleného příběhu, tentokrát z pozice outsiderů. I když i oni si našli své uplatnění:)


Lenka4
19.08.2013 4 z 5

Starý zákon obsahuje místa, která s odstupem více než 2000 let působí nejasně. Se vzdáleností časovou, geografickou i kulturní roste obtížnost pochopení tehdejšího života. Autorka se pokusila přiblížit dobu království s využitím právě těžko vysvětlitelných míst, která použila pro vystavění příběhu, který se třeba stal a ve Starém zákoně byl schválně zamlžen, nebo nestal ... V každém případě je to příběh zajímavý a čtivý.

Štítky knihy

Židé starověk Starý zákon

Autorovy knížky

Jochi Brandes
izraelská, 1959
2012  83%Třetí kniha královská