Trest pro hříšné

Trest pro hříšné https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/139291/bmid_trest-pro-hrisne-CDC-139291.jpg 4 121 33

Itálie, 1252. Inkvizice. Strach. Mučení. Vinní i nevinní umírají v plamenech za hříchy skutečné i smyšlené… Neilsville, 1978. Peter Balsam přišel do ospalého městečka, aby na tamní katolické škole vyučoval psychologii. Žáci ho milují od první chvíle, ale on sám je plný pochyb – o sobě i o škole, do níž nastoupil. Vidí kolem sebe skupinu náboženských fanatiků, kolegů, kteří ho mezi sebou jen trpí, a tuší i zlověstnější věci. Městem jdou řeči o podivném společenství a rituálech, které vzývají pochybné svaté z časů inkvizice...... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Domino
Originální název:

Punish the Sinners , 1978


více info...

Přidat komentář

lucisa.n
28.03.2024 2 z 5

Peter Balsam se ocitá sám, v úplně novém městě. Přestěhoval se po rozvodu, za prací a novým začátkem. Bude vyučovat na místní katolické škole psychologii. Sám totiž má náboženské vzdělání a ředitel školy ho zde vyloženě chce. Je to totiž jeho dávný přítel ze studií. Po Peterově příjezdu se ale začínají dít divné věci.. Náboženský fanatismus, šikana, sebepoškozování, které vyústí až v sebevraždou. Co že tak najednou?

Poté, co jsem přečetla anotaci a zjistila, že autor je zejména známý svými horory, trochu ve mě hrklo. Ještě, když jsem se znovu podívala na obálku, která rozhodně uklidňujícím dojmem nepůsobí. Do čeho jsem se to zase pustila? Teď už můžu říct, že naštěstí je to “pouze psychologický thriller. Ale i ten mi dal zabrat. Hlavním tématem zde je určitě náboženství, fanatismus, ale také psychologie. Pro mě docela vražedné kombo. Ani jedno mi nic neříká a po pravdě mě to ani moc nezajímá. Ale jak se říká, člověk má zkusit vše. Trvalo mi nějakou chvíli, než jsem se začetla. Když se konečně začalo něco dít, zlepšilo se to. Ale zase, jak se to vezme. Dlouhou dobu jsem tápala, jakým směrem se to bude ubírat. A jak to nakonec bylo, to by mě nenapadlo ani ve snu. Nechci žádným způsobem spoilerovat, ale místy byla kniha až nechutná a pobuřující. Četla jsem zrovna ve vlaku a měla jsem co dělat, abych udržela chladnou tvář. Možná i díky tomu si nejde vytvořit žádné sympatie k hlavním postavám. Konec ten mě vyloženě naštval. Přišel mi nedotažený a vyvolávající jen další otázky. Tohle ještě v kombinaci s tématem a nechutnostmi musím hodnotit jako velký bizár. Opravdu jen pro velké “fajnšmekry. Ten, kdo snese všechno se bát asi nemusí. Ale alespoň záliba v psychologii by chybět neměla.

sgjoli
19.11.2023 4 z 5

Nevím proč, ale u téhle knihy mi trvalo strašně dlouho, než jsem se dostala na konec. A přitom nemůžu říct, že by mne to nebavilo. Protože mne to vlastně bavilo a to o dost víc než autorova další kniha Utrpení neviňátek, kterou jsem zkoušela číst nedávno a kterou jsem ani nedočetla.
Každopádně Trest pro hříšné je napínavý příběh z maloměsta, kde se každý zná s každým a kde když se znelíbíte, máte dost smůlu, protože každý na vás bude koukat skrz prsty a nenechá na vás nit suchou. To samo o sobě tu v tomhle případě vytváří napjatou atmosféru. Téma knihy, které čtenář snadno vyčte z anotace, tomu navíc nepřispívá, ba právě naopak. Recept na problémy se tu tak u našeho hrdiny dostavuje velmi snadno a rychle.
Autor tu umí dobře navodit nepříjemnou atmosféru vyvěrající z mezilidských vztahů, které nejsou ideální, spíše jsou opačné - v některých pasážích až toxické. V tomto ohledu to nebylo snadné čtení, ale přitom mne autor uměl pohltit tak, že jsem nechtěla přestat číst, protože jsem potřebovala prostě vědět, jak to celé dopadne.
V závěru mne autor uměl překvapit, což u tohoto žánru napětí/mystery/thrilleru velmi ráda ocením.
Hodnocení snižuji o 1 hvězdu, protože ač jsem s knihou spokojená, prostě jsem se s tímto příběhem crcala zbytečně dlouho a to mi trochu ubíralo na zážitku. A taky jsem od autora už dříve četla knihu Nemilovaní, která se mi líbila přeci jen o něco víc než Trest pro hříšné. Tuto knihu každopádně mohu doporučit.


Radimka
08.10.2023 2 z 5

No jako se bát? Nevím čeho. Byla to docela nuda, i když to začalo docela slibně. Opakoval se stále stejný motiv, nikdo mi moc k srdci nepřirostl a vůbec to bylo takový neslaný nemastný.

lucia0482
21.02.2023 4 z 5

Kniha sa čítala dobre, od prvej po poslednú stránku. Potrebovala som na ňu dva večery a neľutujem,že som po nej siahla.

Po prečítaní The Blackstone Chronicles som sa na ďalšie knihy autora tešila. Jeho štýl mi veľmi vyhovuje, nenudí ma a vie prekvapiť. Trest pro hříšné je o náboženskom fanatizme, samovraždách mladých dievčat,dusivej atmosfére a psychológii. Nevedela som,čo čakať a možno som chcela trochu zaujímavejší záver,no kniha stojí za prečítanie. Nenudila ma,držala ma v napätí a teším sa na ďalšie knihy Johna Saula.

Meda77
08.02.2022 2 z 5

Přesně jak napsal Astaroth, kniha je nemastná, neslaná. Já jen dodám, že je i zbytečná, nudná, zcela bez napětí a bez originality. Srovnání s Mistrem Kingem si vůbec nezaslouží. Autor ji psal zřejmě v době, kdy nebyla můza a on potřeboval něco vydat. Tohle je vážně ztráta času, jsou daleko kvalitnější romány na podobné téma. Shrnuto, s postavami si nevypěstujete žádný vztah, jsou vám úplně jedno, jako to že postupně umírají, děj nemá žádná silnější nebo zvratová místa, prostě jen tak plyne až do konce, který je vyloženě k smíchu. Takže 2starsy jen za styl psaní. Knihu vůbec nečtěte a radši sáhněte po jiné knize od autora, nebo jiném autoru.

Kami33
05.09.2021 3 z 5

Tak trochu zklamání. Čekala jsem od námětu víc.

NADEI
26.10.2020 5 z 5

Skvěle napsaná kniha o náboženském fanatismu, který vede k prolití krve. Knížku jsem si užívala od první stránky až do překvapivého závěru.

RomanDušek
12.10.2020 4 z 5

Mé první setkání s autorem. Z příběhu mladé dívky versus náboženský fanatismus mne až mrazilo. Jak už mnozí přede mnou zmiňují - takový konec byl nečekaný a pro mne dost smutný, hlavně ve vztahu k Marylin. Ta slečna mi byla sympatická a fandil jsem jí.

baru_h
22.06.2020 5 z 5

Kniha mi pár let ležela bez povšimnutí v knihovničce. Možná za to mohla obálka, nebo prostě přišel jeho čas na čtení až teď.
Několikrát jsem si v průběhu čtení pomyslela, jak je to absurdní, až z toho mrazí. Měla bych výtky k některých přímým řečem, které byly takové umělé. Ale jelikož jsem nikdy podobný příběh nečetla, prostředí a děj byly pro mě unikátní, dala jsme plný počet hvězd.

caldap
22.05.2019 3 z 5

Kniha se dobře četla, ale ten konec mě zklamal.

Katulinka69
20.10.2018 5 z 5

Čekala jsem víc po přečtení Utrpení nevinatek.

jarin58
16.12.2017 4 z 5

Těžko se mi hodnotí,je to vlastně moje první kniha s tímto tématem.Konec jsem čekal určitě jiný.Zkusím určitě další knihy.

Astarothh
15.08.2017 2 z 5

Konec jsem čekala jiny, ale proč ne... Každopádně tohoto autora už hledat nebudu...Nemastná, neslaná, bez koulí....

daza.dt
28.07.2017 5 z 5

Knihu jsem si vzala na dovolenou, (autor byl pro mě neznámým a velmi mě překvapil), je opravdu výborně napsaná, při čtení jsem si často říkala - proboha lidi probuďte se !! Fanatismus, ať už jakýkoliv je šílený a bezmoc je hrozná. Upřímně - konec mě dost překvapil, rozhodně jsem nečekala happy end, ale toto? Výborně psané, ale už se k tomu asi nevrátím.

Gracian1964
06.11.2016 5 z 5

Moje prvé stretnutie s pánom Saulom. A tuším sa nebudem brániť ani ďalším stretnutiam, pokiaľ k nim dostanem príležitosť. Kniha plná temnoty, strachu, náboženského fanatizmu a obmedzenosti, hm...dobre sa mi to čítalo, veru...a prekvapil ma, ale v pozitívnom zmysle slova, záver...málokedy sa stane, aby sme sa vyhli banálnemu americkému happy endu...a tu sme sa veru poriadne vyhli...ale nedá mi nepripomenúť, že v skutočnosti by to asi dopadlo presne takto...

PeM
27.09.2016 3 z 5

Pokud jsem musela knihu odložit, vůbec to nevadilo...pořád jsem čekala, kdy se to rozjede....čekala a čekala...a pak, někde u strany 196/197 jsem dostala takovou "morální" facku (jsem myslela, že se pozvracím jako Peter), až jsem chtěla knihu zahodit..no dočetla jsem ji do konce, ale dočkala jsem se akorát toho, že jak děj gradoval, byla jsem čím dál naštvanější a znechucenější...John Saul mě dokázal pořádně vyšokovat...že si určo přečtu ještě něco....

olcab
20.09.2016 4 z 5

Kniha se mi četla velmi dobře, lehce, i když se jednalo o děsivý cirkevní fanatizmus obyvatel jednoho města. Korunoval to vyšinutý představený celého spolku. A ten konec? Nepočítala jsem, že to tak dopadne. Trochu otevřený konec, kéž by pan Saul napsal pokračování...ráda bych si ho přečetla `.-)

maličkán
24.05.2016 5 z 5

Mě se kniha hodně líbila, už mám doma od Saula i Nemilovaní a těším se na ni.

milunka21
11.05.2016 5 z 5

Wow,jakože cože? :-D Takový konec jsem teda nečekala.Saul se koukám smrti nebojí :-D zase tam zemřelo tolik lidí,kniha byla tak čtivá že jsem včera četla dlouho do noci jen proto abych věděla jak to dopadne,No a to byla chyba protože díky tomu konci jsem nemohla usnout :-D

svatas007
24.09.2015 3 z 5

Kniha mne bavila hned od začátku, ale neskutečně zklamala na konci. Celý děj se pomalu táhne a rozplétá. To je fajn. Takže očekáváte velké finále, které se... jaksi nekoná. Celý děj je podáván hodně v náznacích, ale na konci se vlastně vůbec nic nestane. Je použito hodně hororových prvků, jenže dle mne je strašně cítit doba prvního vydání knihy. V roce 1978 to mohlo být zajímavé a neotřelé, v dnešní době v éře velikána Kinga či severských detektivek působí kniha trochu bezzubě.
Navíc kniha v ateistickém Česku ztrácí punc "dloubání" do církve, protože nás to nemůže šokovat - my si u nás dovolíme dloubat více a nikoho to moc nešokuje. Ale chápu, že v katolickém Polsku nebo USA to trochu kontroverze přidá.
Takže tajemný církevní hodnostář, jeho rada starších či církevní škola v malém městě, kde každý očekává, že se církev bude do dění ve městě tak nějak míchat asi jo, ale za mne je v příběhu příliš mnoho nevysvětlených záležitostí a navíc ten hodně rychle provedený konec bez špetky nějaké speciální invence...
Na druhou stranu přímé srovnání se starší knihou S.Kinga - Carrie (vydána v roce 1974), přesně ukazuje, že podobné prvky se dají zpracovat mnohem lépe a s mnohem propracovanějším dějem a dobou vydání to nutně nemusí být vyčpělé.

Štítky knihy

záhady náboženský fanatismus

Autorovy další knížky

John Saul
americká, 1942
2012  82%Nemilovaní
2011  80%Utrpení neviňátek
2012  73%Trest pro hříšné
2008  84%Noční můra
1999  61%Temnota

Kniha Trest pro hříšné je v

Právě čtených1x
Přečtených159x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených9x
Knihotéce112x
Chystám se číst51x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x