Toulky minulostí světa 2

Toulky minulostí světa 2 https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20352/toulky-minulosti-sveta-20352.jpg 3 10 3

Toulky minulostí světa série

< 2. díl >

Zlatá éra dějin: starověké Řecko. Druhý díl toulek minulostí světa je věnovaný dějinám starověkého Řecka. Editor Zdeněk Volný.

Přidat komentář

Filomena1961
09.03.2023 5 z 5

V tomto díle se Toulky zaměřují především na starověké Řecko, které postihuje po vzestupu pád, a tak Řekové začínají opět znovu. Kapitola Kouzlo mýtů mě zcela pohltila. Už jako dítě jsem milovala Starořecké báje a pověsti, řeckou mytologii. Četba o Diovi - záletníkovi, který měl nemanželských dětí podstatně víc jak manželských, mě pobavila. Oceňuji Řeky, kteří přišli s dlouhou řadou podnětných myšlenek pro další vývoj civilizace. Jejich nejpodstatnějším civilizačním přínosem trvale zůstávají jimi zformulované ideály individuální svobody a rovnosti. Řekové byli také úžasní tím, že se starali nejen o své tělo, ale také o duši. Jejich cílem byla nejen odvaha a síla, ale také i bystrost, spravedlivost, čest, takže "kalokaghatia "- harmonický rozvoj osobnosti. Druhý díl toulek byl velice čtivý a zaujal mě.

Soniq
04.03.2022 2 z 5

Strašně nepřehledně napsané, informace jsem si musela ověřit a urovnat z jiných zdrojů. Bohužel z tohoto důvodu spíše zklamání ..a to jsem si koupila všech 10 dílů. Uvidíme.


RH faktor
04.07.2013 2 z 5

Zatím se neodvažuji tento počin hodnotit. Chvílemi mám pocit, že si na tom vylámu zuby. Mimo ta matoucí jména Hipparchos, Hippias, Hippokrates apod. /za což autor nemůže/ se mi zdá, že je to jaksi zkratkovitě místy kostrbatě napsané a činí mi tak chvílemi značné potíže pochopit, co že mi to vlastně autor sděluje. Nicméně jako celek /tento díl/ mi i nějaké ty záležitostí a pojmy objasňuje a rozhodně obohacuje o znalosti z dob dávnověkých...