Toulky českou minulostí 5

Toulky českou minulostí 5 https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20748/toulky-ceskou-minulosti-20748.jpg 5 84 7

Toulky českou minulostí série

< 5. díl >

Od časů MarieTerezie do konce napoleonský válek Habsburské dynastii po roce 1700 chyběla panovnická krev. Muži vymírali, noví nepřicházeli. Celkem 56 roků se ve španělské ani rakouské větvi rodu nenarodil chlapec, který by přežil raný věk. A tak mohykán bez dědice císař Karel VI. musel legitimovat tenkrát nezvyklé nástupnictví - po přeslici. Obtížným prosazením tzv. pragmatické sankce nakonec dokázal předat trůn nejstarší z dcer, Marii Terezii. Pátý díl mapuje období od nástupu Marie Terezie (1740) do konce napoleonských válek (1815).... celý text

Přidat komentář

Filomena1961
08.03.2023 5 z 5

Tento díl se odehrává v časové linii od Marie Terezie do konce napoleonských válek 1815. Tak jako i předchozí díly se velice dobře čtou, nasála jsem opět hodně informací. Josef II. mi byl sympatický tím, že se neizoloval od lidí a přesně věděl v jakých bídných poměrech lidé žijí, často mluvil s poddanými a navštěvoval je. Nebál se udělat změny, i když to byl skok do neznáma. Knihu jsem četla opakovaně a závěr knihy na mě vždy působí beznadějně, náš národ se ocital v tristním poníženém postavení. Kniha je vhodná pro kohokoliv a jsem si jistá, že dokáže vzbudit zájem o historii.

Afilada
02.10.2020 5 z 5

Je třeba znát okolnosti vzniku Toulek. Autor byl (z donucení) hlídačem vrtu, probíhala normalizace/sovětizace naší společnosti a autor se rozhodl, že musí vytvořit protiváhu bolševickému přepisování našich dějin, protože se (naštěstí mylně) domníval, že teď už tady máme bolševiky opravdu "na věčné časy".


Nočnípták
29.01.2019 5 z 5

Toulky číslo 5 začínají vládou Marie Terezie, přes Josefa II, Leopolda II, Františka. Druhá polovina knihy je věnovaná dramatickým dějům odehrávajícím se v Evropě. Pád Bastilly. Napoleonské války/bitva u Slavkova/, metternichovský absolutismus.

Všechna díly Toulek jsou moc zajímavé a dozvíte se také mnoho věcí, které nejsou moc známé. Ovšem Toulky 5 - ty se čtou skoro jako detektivka. Moc jsem si to užila.
Doporučuji.

Dandulka
19.07.2017 5 z 5

Doba reforem a novot. Marie Terezie a její syn Josef II., to jsou hlavní jména tohoto dílu. Velmi čtivé a poučné v podstatě pro kohokoliv.

martina2704
22.01.2017 5 z 5

Opět hodně čtivý a zajímavý díl, ve kterém jsem se dozvěděla spoustu nových věcí. Ono je těžké se v hodnocení jednotlivých dílů neopakovat, protože každý díl je stejně tak dobrý jako ten předchozí. Pětka se v první části zaměřuje hlavně na terezínské a josefínské reformy a v druhé části se Hořejš věnuje zejm. napoleonským válkám a jejím důsledkům pro rakouskou monarchii a české země. Znovu musím ocenit, že se snaží ukázat obě strany mince a snaží se trochu polemizovat s tradičním výkladem dějin.

hankam
18.07.2013 5 z 5

Čtu jednotlivé díly série postupně a asi se budu opakovat , když budu neustále dokola psát, jak je kniha poučná, čtivá a nesmírně zajímavá. Tento díl je převážně věnovaný napoleonským válkám . Přesto je zajímavé se dozvědět hodně o životě Marie Terezie a Josefu II. , o kterých si myslím, že byli nejvýznamnějšími panovníky z rodu Habsburků v našich dějinách.

maryzka
08.05.2012 2 z 5

od 5 dílu začínají politické intriky snaha o získání zemí, rozpory v církevních otázkách pronásledování nekatolíku.