Toskánske dieťa

Toskánske dieťa https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/450686/bmid_toskanske-dieta-hZh-450686.jpg 4 105 29

V Toskánskom dieťati Rhys Bowen majstrovsky spojila hlboko ľudský, dojímavý príbeh o láske v čase vojny s napínavým hľadaním pravdy ukrytej hlboko v minulosti. Píše sa rok 1944. Keď britskému pilotovi Hugovi Langleymu začne v bojovej akcii horieť zasiahnuté lietadlo, nemá inú možnosť, než zoskočiť s padákom na územie Nemcami okupovaného talianskeho Toskánska. Pri dopade na zem si vážne zraní nohu, no našťastie sa mu dostane pomoci od mladej Talianky Sofie Bartoliovej, ktorá ho ukryje v zničenom kláštore. Do ich nečakaného zblíženia však zasiahne zrada a Sofia záhadne zmizne. Takmer o tridsať rokov neskôr Hugo náhle zomiera a jeho odcudzená dcéra Joanna prichádza na anglický vidiek zariadiť pohreb. Medzi otcovými vecami nachádza aj list adresovaný Sofii, ktorý sa vrátil neotvorený, a jeho obsah po rokoch odhalí prekvapujúce tajomstvo. Joanna, ktorá sa sama vyrovnáva s hlbokými citovými ranami z nedávnej traumy, sa rozhodne vydať po otcových stopách do toskánskeho mestečka v horách, aby pochopila, čo sa mu v minulosti prihodilo – a možno jej táto cesta pomôže porozumieť i vlastnému životu. Čoskoro však zistí, že niekedy je lepšie nechať minulosť na pokoji...... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

The Tuscan Child , 2018


více info...

Přidat komentář

Ludmila91
12.04.2024 5 z 5

Nádherný příběh

Sitting-Bull
04.10.2023 3 z 5

I přes nelogičnosti v textu se to dá dočíst. Nadšená jsem nebyla, ale knihu dočetla. Takový horší průměr. Funkci "špitálové oddechovky" splnila, ale vracet se k ní či ji někomu doporučovat nebudu.


intelektuálka
07.03.2023 4 z 5

Další dvouvrstvý příběh o tom, co vše dokáže sebrat válka ....

Anglický pilot Hugo, který je nucen katapultovat se v krajině Toskánska ....

A italská žena Sofie, která se stává jeho zachránkyní - i s rizikem odhalení ....

Atmosféra toskánské vesničky je zde skvěle vypodobněna - a trochu snižuje tu hrůzu války a zrady ....

Ale podaří se Hugově dceři odhalit, jak to vlastně bylo s tím toskánským dítětem ?

Bylo to pěkné čtení - trochu mi připomnělo knihu " Růže bílá, černý les "

Komu se ve válce dá věřit - anebo je lepší spojit síly ve snaze o přežití ?

kalinka99
31.08.2022 5 z 5

Příběh byl skvělý. Jak na pozadí mrazivé 2. světové války a i na 70.léta v prosluněném Toskánsku s menší vražednou zápletkou.

zimolka
25.07.2022 5 z 5

V knize je úžasně popsaná příroda Toskánska ,místní pochutiny. Nádherný příběh ,mrzelo mě že už je konec. Jako oddychovka skvělé.

KnihomolkaKatka
10.07.2022 5 z 5

Nádherný příběh odehrávající se za druhé světové války. Příběh o lásce a lidskosti. O zradě. Tato kniha má v sobě vlatně 2 příběhy. Jeden je ze současnosti (vypráví o Hugově dceři Johanně) a Sophiině synovi. A druhá čast jsou právě kapitoly odehrávající se za války - příběh lásky Huga a Sophie. Autorka popisuje i nádhernou krajinu Toskánska a hlavně se seznámíme s jejich kuchyní. Úplně jsem během čtení měla chuť tam vyrazit. Už jsem si od autorky koupila i Panství. Těším se a určitě doporučuju :)

martini.ce
25.05.2022 3 z 5

Toskánské prostředí mě bavilo. Hezký příběh, zajímavé propletení. Nenáročné čtení na jarní večery.
Ale ten překlad... Ledvinový páj (hádám, že se jedná o kidney pie), saténové dřevo... To jako opravdu?

Szilvia1
29.03.2022 5 z 5

Příběh byl pěkný,bylo to napínavý(kdo byl jjejich chlapeček),byla tam vražda ale byla tam i láska.Knížka byla pěkná.

ddkk
07.02.2022 3 z 5

Docela zábavná oddechovka odehrávající se ve fiktivním toskánském městečku nedaleko Luccy. Zajímavý příběh hledání minulosti vlastního otce, bývalého anglického sira, do toho vražda místního podvodníčka a nakonec láska jako trám...

U mně za tři, hlavně kvůli Toskánsku, jeho krajině a kuchyni.

ajaworld
23.08.2021 3 z 5

Miluji Toskánsko, tak jsem se do této knížky pustila s nadšením.
O Toskánsku to moc není, ale jako oddychovka se to dá. Trocha napětí, nakonec rozuzlení, nechybí ani vražda.
Kniha neurazí, nenadchne.

nsebestova
13.05.2021 5 z 5

Velmi čtivý, napínavý příběh, při kterém se vydáte do prosluněné Itálie a ochutnáte skvosty italské kuchyně. V díle se prolínají dvě časové roviny- rovina otce za války a rovina dcery v 70. letech, která se o něm snaží něco dozvědět. Kniha je oddechová, ale zároveň čtete s určitým napětím, jak dopadne. Velmi doporučuji.

ivulka15
27.03.2021 3 z 5

Hezky se to četlo.

Madelisi
30.01.2021 3 z 5

Kdybych neznala Panství Farleigh, tak budu hodnotit pozitivněji. Zde byl příběh komornější, v podstatě šlo o otce, který byl sestřelen v Toskánsku, o jeho dceru, která se o 30 let později vypráví v jeho stopách, a o Toskánsko. Všichni ostatní jsou pouze vedlejší postavy.
Některé pasáže byly zdlouhavější. Konec byl přímo o náhodě.
Pozitivně hodnotím, že mě spisovatelka asi dvakrát zavedla do slepé uličky.
Dále se mi moc líbilo, jak si autorka hrála s italštinou. Nejprve řekla, co Hugo nebo jeho dcera řekli, ale potom upřesnila, jak to kvůli jejich znalosti italského jazyka vyznělo. Pěkný nápad, s ním jsem se ještě nesetkala.


Výsledný dojem - dostala jsem chuť na dobré italské jídlo.

Toňula
08.01.2021 4 z 5

Stejně jako předchozí kniha autorky čtivý ,lidský příběh odehrávajíci se ve dvou časových rovinách a vyprávěný dvěma hrdiny knihy - otcem a dcerou, která teprve po otcově smrti odkrývá jeho povahu a objevuje zemi,kde našel lásku.

RicardoB
16.12.2020 1 z 5

Knížka nezačinala vůbec špatně, popisy toskánské krajiny, městečka a zejména italské tradiční kuchyně byly velmi dobře napsané, ale konec knihy byl naprosto strašný. Úspěchaný, předvídatelný a až trapný závěr velmi zkazil celkový dojem

Ivulik7
01.12.2020 5 z 5

Příjemná oddechovka s nádechem napětí. Rodinného tajemství skryté v přenádherné Toskánské krajině s počátkem v době druhé světové války. Vyprávění ve dvou časových období (současnost a minulost), které se nenásilně prolíná a vykresluje tak poutavý příběh. Určitě nečekejte válečné drama. Já knihu řadím do kategorie romantické příběhy s trochou napětí, navíc je doplněna o italskou kuchyni a popis krajiny. Ano v knize je trochu zvláštních náhod, které nezní reálně a výsledek rychlokurzu italštiny je plynulá řeč.. Ale přeci je to jen knihy, žádný příběh vypravovaný na základě skutečné události. Za mě plný počet hvězd.

Jirinamac
11.09.2020 4 z 5

Mám ráda knížky, když je vyprávění ve více časových obdobích. Dcera pátrá po smrti svého otce po jeho válečné lásce. Při popisu krajiny jsem měla představu krásné přírody a milých lidí. Příjemné a spíš romantické čtení než drama.

Hedviga
31.08.2020 3 z 5

Celkom pekná knižka. Dýcha z nej atmosféra Toskánska. Príbeh z minulosti dobre vystavaný, zaujímavý a s prižmúrením oka aj uveriteľný. Zo súčastnosti už menej. Koniec veľmi zbrklý a hodne pritiahnuty za vlasy. Ale aj napriek tomu hodnotím ľahko nad priemer 3+.

Polík
15.04.2020 3 z 5

Vcelku jednoduché, ale moc hezký popis krajiny a zvláště pak receptů. Nicméně ten konce byl tak nějak uspěchaný. A když se v nouzi nejvyšší objevil pod zříceninou ten právník, tak mi to přišlo přitažené za vlasy :-) Ale jako odpočinková a nenáročná kniha dobré.

HanulkaK.
09.03.2020 3 z 5

Bavila mne, příjemně psaná, jednoduchá zápletka, odpočinková, nenáročná.