Tomík na cestách

Tomík na cestách https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406593/bmid_tomik-na-cestach-qGh-406593.jpg 4 104 36

Dopravní prostředek si vybral vskutku netradiční – tuk-tuk starý 35 let, který si pořídil v Thajsku. Odtud vyrazil přes Myanmar, Indii, Nepál, Írán, Turecko a další země, dokud po 13 000 kilometrech nedorazil do roka a do dne do České republiky. O výjimečné zážitky a neuvěřitelné situace neměl nezkušený Tomík nouzi: nabídky k sňatku, útěk před slonem, příšerní Indové, ale i nádherný Írán. To vše vám Tomík povypráví s humorem a nadsázkou.... celý text

Přidat komentář

Bedřich63
02.04.2024 5 z 5

Náhodou jsem narazil na info, že se bude konat Tomíkova přednáška o cestování na kole do Gruzie a zpět. Přednáška byla super, hodně jsem se pobavil a jeho vyprávění o příhodách na cestě mě zaujalo.
Už ne náhodou jsem si v knihovně vypůjčil Tomíkovu knihu z jeho dřívější cesty Tuk-tukem z Thajska do Hranic. Kniha je to perfektní, plná milých kreseb a fotografií, které zažité situace krásně doplňují.
Humor a nadsázka, kterými Tomík nešetří ani na přednášce a ani v této knize, jsou mi blízké. Pár desítek cestovatelských přednášek jsem už absolvoval, knih o cestování jsem už také několik přečetl. Proto si dovolím tvrdit, že tento autor- cestovatel-dobrodruh-člověk-milý mladý muž patří na té pomyslné pyramidě cestovatelů do nejvyšších pater.
Jen pro doplnění uvádím odkaz na autorovy stránky: https://www.tomiknacestach.cz/

nereidka
26.03.2024 2 z 5

Četla jsem hodně cestopisů a tento byl jeden z nejslabších. Tomík mi k srdci moc nepřirostl. Styl psaní má hodně slabý a občas mi bylo za něj i mírně trapně. Cením jeho odvahu, další knihu si ale už nepřečtu.


tereza1964
01.03.2024 5 z 5

Skvěle napsaná cestopisná kniha, autor určitě zasluhuje obdiv za to, co vše zvládnul. Přečteno za jedno víkendové odpoledne a to o něčem vypovídá :)

kajka.w
04.10.2023 4 z 5

I přes obrovskou odvahu a vytrvalost autora, mám pár výtek.
Časté popisování toho, jak se pokazil tuktuk a nešel opravit, nešly sehnat díly, nebyl poblíž schopný automechanik.... mě ke konci už hrozně nudily. I když chápu, že to k té cestě patří a i to je svým způsobem dobrodružství, tak bych tyto úseky zkrátila na minimum a více se rozepsala o jiných, zajímavějších zážitcích s místními lidmi a místy.
Super byly fotky přímo z cest, klidně bych úplně vynechala ilustrace ( i přesto že byly povedené) a přidala daleko více fotek.
A skvělý byl i závěr, to jsem měla radost za Tomíka z jeho fanklubu :)
Když to shrnu, tak parádní čtivá oddychová knížka, ale na plný počet to není.

vassovka
20.05.2023

Mám ráda knihy, u kterých můžu prožívat zážitky společně s autorem a nenechá mé emoce chladné. Při čtení jsem se divila, až žasla, smála se, dojímala a i krásně poplakala. Knihu jsem dočetla v metru, kde se lidi na mě dívali s údivem, že brečím a zároveň směji jako měsíček na hnoji. Krásně napsaná kniha s boží ilustrací. Děkuji děkuji děkuji za příběh! Těším se na další knihu!

bigbabe
12.05.2023 4 z 5

Ráda čtu cestopisy a tento je jeden z těch lepších.
Vtipné, přiměřeně stručné i obsáhlé, souvislé. Pár fotek, jen ta mapa od kam a kde autor bloudil.
Jinak super.

Jirinamac
06.03.2023 5 z 5

Je to už nějakou dobu, co jsem viděla příspěvky Tomíka na YouTube, a tak jsem s potěšením četla o jeho cestě a splněném snů, aby vlastnil tuk-tuk. Co všechno ho potkalo a jaké strasti si cestou zažil, ale nikdy to nevzdal a vždycky dokázal najít pomoc a přátelství. Sympatický a veselý kluk, který se určitě v životě neztratí. Na YouTube má příspěvky nejen z této cesty, ale i jiné vtipné cestování.

jopp
28.10.2022 4 z 5

Přečteno synovi (6 let), který zbožňuje cestopisy a absolvoval i besedu s Tomíkem. Některé zážitky (prostitutky atd.) a výrazy jsem musela cenzurovat, ale obecně nás oba kniha bavila a o navštívených zemích jsme diskutovali i mimo čtení :-)
Obecně velmi obdivuji odvahu Tomíka vydat se na tuto cestu SÁM. Ačkoli mně samota normálně nevadí, cestování tímto způsobem o samotě mi přijde jednak dost nebezpečné, druhak dost psycho. Nicméně ve finále, pokud to člověk přežije, je to myslím si mnohem větší vnitřní zážitek, než cestování ve dvou a více lidech. A moc se mi líbí poselství knihy, že když člověk chce, zvládne skoro cokoliv. To bych byla ráda, aby si syn zapamatoval!

Iv_ana
16.10.2022 4 z 5

Přečteno za jeden večer, super oddychovka, poutavě a vtipně psáno :) škoda ale, že není knížka trochu delší a některé zážitky více rozepsané. spousta věcí v knížce chybí, což je škoda :)

rumova_kulicka
03.10.2022 5 z 5

Vždycky když sáhnu po takové knize, tak si říkám, co těmhle nápadům říkají maminky aktérů :-D
Kniha mě velmi mile překvapila. A to jednak tím, jak mě hned vtáhla a nepustila, než jsem došla až na konec. U cestopisů se snažím dávkovat postupně, abych měla delší zážitek, stejně jako hlavní hrdinové. No bohužel se mi to nepodařilo a knihu jsem shltla za jediný den. Tomík má dar vyprávění a i když jsme se nedozvěděli příliš nějakých reálií, jak bývá u cestopisů zvykem, stejně knihu hodnotím jako jednu z těch lepších na dané téma.
Vyzdvihnout musím i samotné zpracování, kniha má pěkné ilustrace, obálku a všimli jste si, že čím dál čtete, tím jsou stránky "špinavější"? Super nápad. Jediné co, tak bych ocenila více fotek z cesty. Třeba východ slunce v Nepálu je barvitě popsán, tak bych ráda viděla i jak to vypadalo.
Každopádně skvělý počin a doporučuji všem dobrodruhům :-)

rajcatko
20.08.2022 5 z 5

Tomáš umí nejenom cestovat, ale i psát. Tento počin stál za to a jsem ráda, že pochází z rukou šikovného českého kluka. Upřímně, neláká mě vydat se do končin, které jsou zde popsány, o to jsem radši, že mě tam Tomáš vzal takto bezpečně z domova :-) Protože co tam zažil, to stálo za to. Slibuji, že pokud vydá další knihu, moc ráda si jí přečtu. A sliby se mají plnit!

Zorka
26.07.2022 3 z 5

Tuto knihu určitě doporučuji jako odlehčené prázdninové čtení. A také jako čtení pro lidi, kteří si rádi plní své sny, i když se zdají být bláznivé a nesplnitelné.

Alena_S
10.07.2022 5 z 5

Ještě musím dodat pátou hvězdu, když na knihu vzpomínám zpětně. Nejdřív mě při čtení odrazovalo, kolikrát musel autor vyjmenovat, že se někde pos... Ale zpětně musím ještě víc, než předtím, obdivovat, přes jaké marasty se dostal. A musím říct, že ta thajská scéna s hostelem, kde měl objednán ručník, koupelnu a snídani ("Až potkáte toho úchyla, vyřiďte mu..."), je snad nejvtipnější, co jsem v cestopisu četla :D

Elisbooks
17.04.2021 5 z 5

Boží kniha, boží příběh :-) Klobouk dolů jak to celé Tomík sám zvládl. Byla jsme na jeho přednášce a celou cestu si poslechla, dokonce mám i fotku v jeho tuktuku, přesto má kniha zase úplně jiné kouzlo :-) Abych pravdu řekla, tak jsem se u knihy hodně nasmála a u konce mi i slza ukápla. Moc hezky napsáno, doporučuji všem přečíst :-)

lordchaos
19.03.2021 4 z 5

Autora jsem slyšel v autě v rádiu při cestě na chalupu v pořadu Jana Rosáka. Tomáš mě tak okouzlil, že jakmile jsem zatopil v kamnech, knihu jsem si hned objednal.
Četba odsýpala rozhodně rychleji, než proclení tuk-tuka. Koupě nelituji, milé a pozitivní čtení. Je z toho cítit člověčina!

marciana
13.03.2021 5 z 5

Cesta tuktukem z Bangkoku až domů mě bavila. Je psaná svižnou a vtipnou formou.

4xbabča
21.02.2021 5 z 5

Ze začátku Tomíkovi náročné a dobrodružné cesty jsem trochu pochybovala, zda ji opravdu zvládne. Bylo to velmi náročné, ale dokázal překonat spoustu překážek a viděl opravdu kus světa. Mohlo být v knize víc obrázků a fotografií, určitě by to pro čtenáře byl příjemný bonus.

Simona410
22.11.2020 5 z 5

Tomík prožil úžasná dobrodružství. Nemohla jsem se odtrhnout a knihu jsem přečetla za jeden den. Doporučuji.

em75
05.06.2020 4 z 5

Nebýt toho v jednu chvíli častého povídání o jeho trenýrkách,bylo by to super. Asi jsem citlivka,ale z tohoto se mi zvedal žaludek. Jinak má Tomáš můj obdiv,že to ve zdraví zvládl. Hlavně v tom psychickém,že to nevzdal a neutloukl spoustu lidí tou pánvičkou pro babičku. Veselé historky byly fajn,zasmála jsem se,ale z pěstitele lískových oříšků šel fakt strach. Škoda,že je tam málo fotek,ale to u některých cestopisů občas bývá. Jen ty popisky mohly být aspoň o pár milimetrů větší ..

AlbionFoxyFox
19.05.2020 4 z 5

Příběh se mi moc líbil, grafická úprava ještě víc, trošku mě mrzelo, že není více psáno o navštívených místech a okolí, že se z velké části věnuje opravám tuktuku. Jinak ale velmi čtivé, zábavné.