Komentáře knihy Tomík na cestách

Mona-Lisa
03.05.2026

“Jestli někdy dojedu domů, tak bud' jako šílenec, úplný magor, anebo naprosto klidný člověk, kterého už nic nerozhodí.”

Před slonem se utíká do víc směrů
Výšková nemoc je od 3000 m
Jí se pravou rukou, protože levou si čistíš tělo.

Tyto a další a další zajímavosti zpestřují cestu domů, která se stává tvou cestou domů, protože jeho nadšení je nakažlivé.
A polapí i cyniky. I ty, kteří si plácali na prvních stránkách na čelo, jaký je to snílek.

Tomík. Tomík je hvězda této knížky. Český klučina, který v Thajsku koupil pofiderní vozidlo tuktuk a jede sólo cestu domů do Hranic na Moravě. Přes Mayanmar, Indii, Nepál, Írán, Turecko atd. a ty se kodrcáš s ním.
A potkává lidi, furt se něco kazí a tetuje se ti pod kůži s každou stránkou, že “cesta je cíl”.
Celá ta knížka je plná životních mouder, která vůbec nepůsobí pateticky. A to říká takový tvrďák jako já.
Protože víš, že je plodí klučina, co něco zažil
a servíruje ti je spolu se svým srdcem na dlani.
A když to srdce přijmeš, naladíš se na jeho notu.
Přimhouříš oči nad jeho naivitou a necháš se hýčkat jeho humorem a nadsázkou.
A jak říká můj dobrý kamarád- s touto knížkou omládneš. Věř mi.

Naďa215
02.03.2026

Dobře vykreslený život obyčejných lidí. Výborný cestopis.

tittanie
16.01.2026

Nečtu moc cestopisy, ale na tenhle jsem viděla nějaké video od autora a přišlo mi to vtipné.
Tak jsem si knížku půjčila v knihovně a pustila se do čtení. Ze začátku mi vadilo dost časté popisování špinavých trenek a říkala jsem si ještě, jednou a končím, ale autor s tím přestal, tak jsem pokračovala ve čtení.
Nejvíce se mi asi příčilo čtení o Indii, nejsou tam asi moc dobří lidi.
Na takovou cestu bych se nevydala, ale tak proč ne.

Dandy1
01.12.2025

Miluju cestování. Něco takového bych chtěla zažít, ale nemám na to odvahu. Děj jsem prožívala jako by byl můj vlastní. Obdivuji Tomáše, že to tolikrát dokázal nevzdat.

Katka2382
02.11.2025

Za mě milé čtení s návštěvou pro nás dost exotických destinací.
Toma jsem obdivovala(tak jako i ostatní cestovatele) že do toho šel a že to nevzdal.

Eia
29.01.2025
Eia

Knížka je čtivá, přečetla jsem ji za tři dny. Ale já měla takový problém s autorem! Občas jsem se cítila trapně za něj a občas mi skutečně vadilo, že si podle něj místní tvořili obrázek o Češích, protože se choval arogantně. Navíc mi celá ta cesta přišla dost jako fiasko a nedovedu si představit, že bych ho chtěla jako průvodce do cizí země, čímž se živí - už jen zaplatit za tuktuk vyděračům víc, než kolik byla jeho pořizovací cena, a nepokoušet se to vyřešit jinak? Neustále být zkejsnutý na random místech měsíce času bez snahy hledat řešení? Tyjo. Jasně, i tak se o tom dá psát, ale - no, prostě, pokornějc. Tón skutečně neodpovídal zážitkům. Pro mě ta knížka byla zklamáním.

elii.reads
28.10.2024

Tohle byl první cestopis, který jsem kdy četla a rozhodně nebude tím posledním. V knize se dočtete o Tomíkově cestě tuktukem, který si koupil v Thajsku a přejel na něm 13 000 kilometrů až do Hranic na Moravě. Můžete si tam přečíst o všech radostech i starostech, které Tomíka po cestě provázely a také o všech neuvěřitelných zážitcích, které si z cesty dovezl.

Celá kniha je psaná ve vtipném duchu, který je pro Tomíka typický, což zjistíte velmi rychle, pokud si zajdete na promítání některého z jeho filmů. Kniha navíc obsahuje krásné ilustrace od Terezy Konupčíkové a také fotky přímo z cesty.

Crozz
09.07.2024

Pohoda čtení

Lucissia
04.06.2024

I když moc na cestopisy nejsem, toto bylo příjemné vyprávění s milými ilustracemi, doplněné pěknými fotkami. :-)

groula
28.04.2024

Krásně čtivé, moc hezký příběh.
Úplně jsem měl pocit, že v tom Tuktuku sedím s ním.
Krásná kniha

Bedřich63
02.04.2024

Náhodou jsem narazil na info, že se bude konat Tomíkova přednáška o cestování na kole do Gruzie a zpět. Přednáška byla super, hodně jsem se pobavil a jeho vyprávění o příhodách na cestě mě zaujalo.
Už ne náhodou jsem si v knihovně vypůjčil Tomíkovu knihu z jeho dřívější cesty Tuk-tukem z Thajska do Hranic. Kniha je to perfektní, plná milých kreseb a fotografií, které zažité situace krásně doplňují.
Humor a nadsázka, kterými Tomík nešetří ani na přednášce a ani v této knize, jsou mi blízké. Pár desítek cestovatelských přednášek jsem už absolvoval, knih o cestování jsem už také několik přečetl. Proto si dovolím tvrdit, že tento autor- cestovatel-dobrodruh-člověk-milý mladý muž patří na té pomyslné pyramidě cestovatelů do nejvyšších pater.
Jen pro doplnění uvádím odkaz na autorovy stránky: https://www.tomiknacestach.cz/

nereidka
26.03.2024

Četla jsem hodně cestopisů a tento byl jeden z nejslabších. Tomík mi k srdci moc nepřirostl. Styl psaní má hodně slabý a občas mi bylo za něj i mírně trapně. Cením jeho odvahu, další knihu si ale už nepřečtu.

tereza1964
01.03.2024

Skvěle napsaná cestopisná kniha, autor určitě zasluhuje obdiv za to, co vše zvládnul. Přečteno za jedno víkendové odpoledne a to o něčem vypovídá :)

kajka.w
04.10.2023

I přes obrovskou odvahu a vytrvalost autora, mám pár výtek.
Časté popisování toho, jak se pokazil tuktuk a nešel opravit, nešly sehnat díly, nebyl poblíž schopný automechanik.... mě ke konci už hrozně nudily. I když chápu, že to k té cestě patří a i to je svým způsobem dobrodružství, tak bych tyto úseky zkrátila na minimum a více se rozepsala o jiných, zajímavějších zážitcích s místními lidmi a místy.
Super byly fotky přímo z cest, klidně bych úplně vynechala ilustrace ( i přesto že byly povedené) a přidala daleko více fotek.
A skvělý byl i závěr, to jsem měla radost za Tomíka z jeho fanklubu :)
Když to shrnu, tak parádní čtivá oddychová knížka, ale na plný počet to není.

vassovka
20.05.2023

Mám ráda knihy, u kterých můžu prožívat zážitky společně s autorem a nenechá mé emoce chladné. Při čtení jsem se divila, až žasla, smála se, dojímala a i krásně poplakala. Knihu jsem dočetla v metru, kde se lidi na mě dívali s údivem, že brečím a zároveň směji jako měsíček na hnoji. Krásně napsaná kniha s boží ilustrací. Děkuji děkuji děkuji za příběh! Těším se na další knihu!

bigbabe
12.05.2023

Ráda čtu cestopisy a tento je jeden z těch lepších.
Vtipné, přiměřeně stručné i obsáhlé, souvislé. Pár fotek, jen ta mapa od kam a kde autor bloudil.
Jinak super.

Jirinamac
06.03.2023

Je to už nějakou dobu, co jsem viděla příspěvky Tomíka na YouTube, a tak jsem s potěšením četla o jeho cestě a splněném snů, aby vlastnil tuk-tuk. Co všechno ho potkalo a jaké strasti si cestou zažil, ale nikdy to nevzdal a vždycky dokázal najít pomoc a přátelství. Sympatický a veselý kluk, který se určitě v životě neztratí. Na YouTube má příspěvky nejen z této cesty, ale i jiné vtipné cestování.

jopp
28.10.2022

Přečteno synovi (6 let), který zbožňuje cestopisy a absolvoval i besedu s Tomíkem. Některé zážitky (prostitutky atd.) a výrazy jsem musela cenzurovat, ale obecně nás oba kniha bavila a o navštívených zemích jsme diskutovali i mimo čtení :-)
Obecně velmi obdivuji odvahu Tomíka vydat se na tuto cestu SÁM. Ačkoli mně samota normálně nevadí, cestování tímto způsobem o samotě mi přijde jednak dost nebezpečné, druhak dost psycho. Nicméně ve finále, pokud to člověk přežije, je to myslím si mnohem větší vnitřní zážitek, než cestování ve dvou a více lidech. A moc se mi líbí poselství knihy, že když člověk chce, zvládne skoro cokoliv. To bych byla ráda, aby si syn zapamatoval!

Iv_ana
16.10.2022

Přečteno za jeden večer, super oddychovka, poutavě a vtipně psáno :) škoda ale, že není knížka trochu delší a některé zážitky více rozepsané. spousta věcí v knížce chybí, což je škoda :)

rumova_kulicka
03.10.2022

Vždycky když sáhnu po takové knize, tak si říkám, co těmhle nápadům říkají maminky aktérů :-D
Kniha mě velmi mile překvapila. A to jednak tím, jak mě hned vtáhla a nepustila, než jsem došla až na konec. U cestopisů se snažím dávkovat postupně, abych měla delší zážitek, stejně jako hlavní hrdinové. No bohužel se mi to nepodařilo a knihu jsem shltla za jediný den. Tomík má dar vyprávění a i když jsme se nedozvěděli příliš nějakých reálií, jak bývá u cestopisů zvykem, stejně knihu hodnotím jako jednu z těch lepších na dané téma.
Vyzdvihnout musím i samotné zpracování, kniha má pěkné ilustrace, obálku a všimli jste si, že čím dál čtete, tím jsou stránky "špinavější"? Super nápad. Jediné co, tak bych ocenila více fotek z cesty. Třeba východ slunce v Nepálu je barvitě popsán, tak bych ráda viděla i jak to vypadalo.
Každopádně skvělý počin a doporučuji všem dobrodruhům :-)

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi