To najlepšie v živote

To najlepšie v živote https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/474763/bmid_to-najlepsie-v-zivote-MEy-474763.jpg 4 278 77

Viacgeneračný román o štyroch dcérach, ktoré ľahkovážne rozdúchavajú starú rivalitu, a jednom dávno pochovanom tajomstve. Keď sa Marilyn a David v sedemdesiatych rokoch do seba zaľúbia, žijú v blaženej nevedomosti. Netušia, čo všetko ich čaká. O mnoho rokov prežívajú ich dospelé, celkom rozdielne dcéry ťažké časy. Wendy ovdovela veľmi mladá a útechu hľadá v alkohole a u mladších mužov. Violet je právnička, ale zostala doma s dvoma malými deťmi, trpí úzkosťou a pochybuje o sebe. Liza je neurotička, čerstvo vymenovaná za profesorku. Neplánované tehotenstvo ju nepríjemne zaskočí a ona váha, či dieťa vôbec chce. Grace je najmladšia dcéra, ktorá žije v klamstve a nikto z rodiny to netuší. Na scéne sa napokon vynorí Jonah Bendt, chlapec, ktorého sa pred pätnástimi rokmi vzdala jedna zo sestier, a postupne sa nám odkryje pestrá minulosť rodiny Sorensonovcov, roky poznačené dospievaním detí, zatrpknutosťou, ale aj chvíľami radosti, vďaka ktorým život stojí za to.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

The Most Fun We Ever Had , 2019


více info...

Přidat komentář

Parwana
30.03.2024 odpad!

Od knihy jsem měla velká očekávání, bohužel jsme si nesedly. Ze začátku to bylo tak zmatené a překombinované, že už jsem nemohla číst dál. Škoda.

Anie94
15.12.2023 4 z 5

Romány, které se odehrávají ve dvou časových rovinách mám moc ráda. Můžeme tak přesně zjistit co rodinu dovedlo tam kde jsou. Je to kniha hodně ze života, každého z nás může něco takového potkat. Hodně se mi líbil pohled autorky, že děti, které pocházejí ze šťastných manželství rozhodně automaticky také nemusí být šťastni. Všechny dívky se touží se svými životy vyrovnat rodičům, ale ve skutečnosti je velmi těžké toho dosáhnout. Je to čtivý román, každá z postav má výborně vykreslenou osobnost. Jako se střídají linky časové, tak se střídají i vypravěči a vy tak máte komplexní a dokonalý přehled o tom, co se v rodině děje.


JointlieKat94
19.11.2023 5 z 5

Neskutečná kniha, která mě opravdu vzala za srdce.

Z počátku vidíme dokonalou rodinu. Marilyn s Davidem a jejich čtyři dcery. Ale každý z nich má své tajemství, které postupně odkrýváme. Každá situace je probírána z několika úhlů pohledu, prolíná se tu časová linka a charaktery postav jsou tak perfektně vylíčeny, že si po dočtení musím připomínat, že to byl smyšlený příběh a tyto osoby neexistují. Je to tak uvěřitelné! Tak smutné! A tak.. dokonale napsané, že není potřeba nějaký větší děj. Nejvíc mě bolelo srdce z Wendy.. to, jak si vyžrala to nejhorší.. a nejvíc jsem chápala lásku Marilyn a Davida.


Naprosto skvělé čtení!

Zelený.úval
29.10.2023 5 z 5

Celou knihu jsem čekala, jaké asi bude to velkolepé rozuzlení příběhu, které nakonec nebylo, ale vůbec to nevadilo. Bylo mi líto Jonaha celý příběh a Violet mě svým chováním k němu neskutečně štvala. Wendy osud byl hodně smutný. Bylo zajímavé pozorovat, jak na stejnou situaci nahlížel každý úplně jinak a jak se taky každý vnímal jinak, než ho vnímali ostatní. A v neposlední řadě bylo taky zajímavé pozorovat vztah sourozenců.

Aranel15
01.10.2023 3 z 5

Od knihy jsem asi čekala víc. Bylo mi moc líto Vendy, které život opravdu naložil.

FoxFox
08.09.2023 4 z 5

Jedná se o psychologický román, ve kterém především sledujeme myšlenky jednotlivých členů rodiny Sorensonových. Střídají se pasáže z minulosti a současnosti a také pohledy vypravěčů. Bohužel kniha neměla moc dějových zvratů, chybělo mi tam trošku víc akce. Řekla bych, že některé části byly na pět hvězdiček a u jiných by nebyla škoda, kdyby v knize vůbec nebyly. Oblíbila jsem si pouze jednu postavu (myslím jako většina čtenářů), ostatní mi k srdci nějak nepřirostli. Přesto vás kniha nutí k zamyšlení o vaší vlastní rodině.
Nebylo to špatné čtení, ale ke knize se již vracet nebudu.

Patane
22.08.2023 3 z 5

Precteno na dovolené. Váhala jsem mezi 3 a 4 hvězdami. Moc se mi líbily vzpomínkové pasáže čtyř sester a jejich rodičů. Jak rozdilne vnímali určitě situace. Současne vypravování bylo utrpení hlavně kvůli neuvěřitelnemu množství nejrůznějších hypotetickych otázek, které si hlavní postavy pokládaly a neustálým omilanim stejných myšlenek.

pydla
23.07.2023 3 z 5

Dočteno, dotrápeno. Četl jsem ji dlouho a pauzy mezi čtením byly někdy až celý týden. A přidávám se k rozporuplným recenzím.
Kniha není zase tolik čtivá. Má své silné i slabé stránky. Je o vztazích v rodině, o rodičovském vzoru, o tom, jak zvládnout život. Je v ní i pár silných mouder a situací, ale už teď, a to tu recenzi píši ihned po přečtení, vlastně nevím, jak bych ji převyprávěl. Mám knihy o vztazích rád, takže i tahle mi něco dala. Jsem rád, že jsem ji četl, leč jsem i rád, že jsem ji dočetl.

petrucha86
16.06.2023 2 z 5

Ponaučení pro příště: nenechat se ovlivnit doporučeními knižních blogerů. Tohle pro mě bylo až na posledních 150 stran vyloženě utrpení a za ty jsou ty dvě hvězdy. Jinak příliš nesympatických nelogicky se chovajících postav a zbytečně překombinované dějové linky. Nemluvě o neustále se oblézajících rodičích, stačilo.

PeťulaV.
08.05.2023 4 z 5

Ufff, tak tohle jsem četla opravdu dlouho. Na tuhle knížku jsem se strašně moc těšila a asi i právě proto, že se na ni komentáře tolik různí, jsem byla o to zvědavější. Bohužel se musím přidat k těm méně nadšeným, tedy alespoň kvůli první polovině, protože jsem to do nějaké 300. stránky hned několikrát málem vzdala. Ale nedalo mi to, knížky neodkládám. No a musím říct, že druhá půlka byla o dost lepší a nakonec moc mile překvapila. Jedná se o příběh rodiny, dvou milujících rodičů a jejich čtyř dcer. Je to příběh opravdu ze života a myslím si, že snad každý, kdo už má starší nebo dospělé děti, se v něm najde. Je to o lásce, pocitech, porozumění, ale i útrapách každodenního života. O tom, že i když nám v dětství často připadalo něco jako všední a neuměli jsme si toho vážit, až v dospělosti pochopíme, že to všední nebylo. Že i když se vztahy v rodině někdy poškorpí, že to vzájemné pouto úplně rozbít nejde. O tom, jak je rodina v životě člověka důležitá. Ta první polovina knihy mě musím přiznat vůbec nezaujala. Pak jsem si ale zamilovala Jonaha, jako prvního z celé té rodiny a než jsem se dostala na konec, zamilovala jsem si je všechny. Tak jako se postupně odvíjí jejich život v knize, i já jsem se postupně seznamovala s celou rodinou Sorensonových. A i když mi ze začátku nebyl sympatický snad nikdo, nakonec jsem je zbožňovala všechny. Pro mě zvláštní zkušenost, na plný počet to za mě určitě není, ale za to poselství, které tato kniha nese, dávám 4*. A vlastně mohu jen doufat, že i můj už dospělý syn časem pochopí...

Buchtičkajani
05.04.2023 1 z 5

První letošní nedotčená. Dala jsem ji 180 stran a odkládám.. Možná jsem ji nečetla ve správný čas. Jednu hvězdicku dávám Wendy a jejímu humoru.

SynD
17.02.2023 1 z 5

takové krásné lístky na obálce, slibně velký formát i oslavné ódy - a takové zklamání uvnitř.

román patří ke knihám, kde (s výjimkou rodičů a dítěte) vedou všechny postavy totožně laděný vnitřní monolog, odlišný jen v míře depresivnosti a kulisách jejich životů. ten hlas je prostě stejný a pro mne nesympatický.

další kapitolou jsou pubertálně se chovající "vilní" rodiče s barvotiskově ideálním zamilováním i po XY letech. a když už mluvím o sexu, v knize je ho mnoho, což by až tak nevadilo, kdyby byl popisován chutnějším způsobem. z toho, co jsem přečetla, mi v hlavě uvízlo zrzavé strniště píchající do klitori*u a "její sliz na manželově tváři". děkuji stačilo, odkládám nedočtené.

Aneleh
07.02.2023 4 z 5

Tato rodinná sága líčí dopodrobna život všech členů rodiny. Bavilo mě rozebírání citů, nálad, starostí, radostí a problémů, to mám ráda v každé knize. A tady toho bylo opravdu požehnaně, pro čtenáře pořádná emoční zátěž, a to jsem si docela užila. Střídání současnosti s minulostí je vždy zajímavé a zde nás postupně zavede k vysvětlení onoho rodinného tajemství. Každá ze sester mi byla něčím sympatická a něčím protivná a jejich rodiče? Určitě je hodně manželských párů, které se i po mnoha letech opravdu milují a právě proto, že se tak dobře znají, mají mnohdy ještě lepší sex než v mládí. Ale že by to před svými dospělými dětmi neustále prezentovali, stále se líbali a objímali, dotýkali se - to autorka trochu přehnala a bohužel v mých očích to tedy knihu posunulo o stupínek níž - spíš do červené knihovny. Za zmínku pak stojí místy docela zvláštní překlad a některá slovní spojení jako městský zlobr, behemoticky tě miluju, parkové počasí, skeptický kojenec a jiné, jsem vážně nepochopila.

Toňula
14.01.2023 5 z 5

Vyjímečná, přesto velmi čtivá kniha o osudech členů jedné rodiny, jejich příběhy jsou zdánlivě obyčejné, přesto silně emotivní, protože v nich nalézáme téměř vše,s čím se v životě můžeme potkat..

Nikkiproch
30.12.2022 4 z 5

Trvalo mi, než jsem se začetla, ale tuhle rodinu a jejich členy si zamilujete a prožijete s ní na 500 stránkách jeden obyčejně neobyčejný život.

kalinkacz
26.12.2022 5 z 5

Tak tohle byla pecka!
Nejhezčí dny našich životů vypráví příběh jedné rodiny po dobu 40 let - sňatky, ztráty, těhotenství, neshody i sourozenecké hádky...
Pod touto překrásnou obálku nenajdete akcí nabití děj, nýbrž milé setkání s obyčejnou rodinou, jejíž osudy vám budou neskutečně blízké.
Za mě výborné čtení, které bych si přála, aby bylo více vidět.

Kniznicerv
26.12.2022 4 z 5

Neřekla bych, že se jedná o nějak výjimečnou knihu. Mě ale prostě tak baví tlusté knížky, které dovolují ponořit se hluboce do děje, poznat postavy, vztahy mezi nimi, a žít s nimi stránku po stránce jejich životy, které by sice mohly být naše vlastní, ale to vůbec neznamená, že jsou nudné. Překvapilo mě, že ač je tam tolik ženských postav, ani jedna mi nebyla sympatická, o to více jsou ale možná lidské a uvěřitelné.

vendulanovotna
21.10.2022 5 z 5

Krásný útulný příběh, který se do podzimních dní hodí úplně stejně jako horká čokoláda a teplé ponožky. Příběh jedné americké rodiny se čtyřmi dcerami v průběhu několika desítek let. Sledujeme vývoj vztahů uvnitř rodiny, osud každého z nich, jejich tajemství, která třeba i vykrystalizují na povrch. Není to vždy veselé čtení, ze života, ale mě to tak hezky pohladilo po duši, zapadlo přesně do nálady a utvrdilo v názoru, že lidé, jimiž se obklopujeme (ať je to rodina původní, nová, nebo i kamarádi) jsou to nejdůležitější na světě. Těším se na další dílo autorky a všem moc doporučuji.

Sabulep
28.08.2022 4 z 5

Kniha popisuje příběh jedné obyčejné a zároveň neobyčejné rodiny v průběhu 40 let jejich života. Je to banální a zároveň zajímavé. Probudilo to ve mě směs pocitů, proto hodnotím pozitivně.

monushka
27.08.2022 5 z 5

Ačkoliv jsou sledovány osudy několika postav, příběh vůbec není zmatečný, ale přehledný a pěkně ucelený. Byla to pro mě příjemná kniha na pár večerů.