Tmel společnosti

Tmel společnosti https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/166858/tmel-spolecnosti-166858.jpg 4 5 5

Otázka, kterou si klade Jon Elster v této pozoruhodné knize, zní, co drží společnosti pohromadě a zabraňuje jim, aby se rozpadly v chaosu a válce. Elster analyzuje dva pojmy sociálního řádu: stálé, předpověditelné vzorce chování a kooperativní chování. Kniha zkoumá rozmanité aspekty kolektivního jednání a vyjednávání z hledisek teorie racionální volny a teorie sociálních norem. Vychází ze základního předpokladu, že sociální normy jsou důležitou motivací iracionálního (neracionálního) jednání. Kniha představuje významný milník v Elsterově práci a má dodnes značný ohlas mezi politology, politickými filosofy, sociology a ekonomy. Poprvé byla vydána roku 1989, ale i po více než dvou desetiletích vychází dále v nových vydáních a dotiscích.... celý text

Literatura naučná Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Academia
Originální název:

The Cement of Society: A study of social order , 1989


více info...

Přidat komentář

Adam84
24.02.2023 4 z 5

Zvolil jsem si náročným stylem napsanou knihu... se mi zdá. Pro tento druh sociologie jsou nečekaně třeba i širší znalosti euklidovské geometrie.

První třetinu knihy jsem se opravdu snažil vše pobrat, studovat pojmy a grafy, ale kniha asi není pro úplně každého, takže jsem si v druhé třetině jen spíše neustále opakoval, jestli mám tak velkou potřebu tohle téma nastudovat až takhle dopodrobna, abych nakonec poslední třetinu jen proletěl. Takže vlastně odkládám spíše nedočteno, s tím, že s návalem většího zájmu o dané téma v budoucnu, vím kam sáhnout .

Štítky knihy

sociologie mezilidské vztahy

Autorovy knížky

Jon Elster
norská, 1940
2013  84%Tmel společnosti