Thrawn

Thrawn https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383003/bmid_star-wars-thrawn-WK2-383003.jpeg 4 132 30

Star Wars - Thrawn série

1. díl >

Thrawn je zachráněn imperiálními vojáky ze svého vyhnanství a jeho vynalézavost a schopnosti rychle zaujmou pozornost císaře Palpatina. Na svých misích ničí pašeráky, chytá do pastí špiony a poráží piráty. Znovu a znovu triumfuje, rychle postupuje a povýšení střídá povýšení. Ale třebaže Thrawn dominuje na bojišti, v politické aréně se má stále co učit. Toto umění na rozdíl od něho ovládá nemilosrdná administrátorka Arihnda Pryce, která se může stát Thrawnovou mocnou spojenkyní, nebo brutálním nepřítelem.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

Thrawn , 2017


více info...

Přidat komentář

luksky
26.10.2023 3 z 5

Po přečtení Ascendence je tato kniha spíše slabší. Snad se to více rozjede v dalším díle Ale jsem rád, že to fajn navazuje a taky za nějaké to propojení s Rebely.

Dzejchym
05.09.2023 5 z 5

Masterpiece. Promyšlené vojenské dedukce Thrawna, jehož genialita předbíhá jeho nepřátele. Sledujeme tu jeho kariérní růst, který je zatěžován tím že není lidské rasy a pochází z neznámých regionů.


markinho962
20.08.2023 4 z 5

Super génius světa Star Wars, nádherné vtáhnutí do děje v trilogii od Mistra SW. Tato první část trilogie je nášup logiky hlavní postavy , které prostě zase nevěříte žádné chyby. Vždy má eso v rukávu. Již se těším na druhý díl, kde mu bude sekundovat nejmocnější Darth Vader

Hor89
05.06.2023 4 z 5

První díl Thrawnovy "imperiální" trilogie. Úvod je přepracovanou verzí povídky Setkání v mlze. Kromě Thrawna a jeho pobočníka Eliho Vanta má v ději velkou roli i Arihnda Pryce (ze seriálu Rebels). Děj je svižný a nenudí, a na rozdíl od velké části ostatních knih s Thrawnem, jsou tu zajímavě napsané kapitoly z Thrawnova pohledu. Vedlejší linka s Arihndou nenadchla, ale ani neurazila.

davidurban1973
18.02.2023 5 z 5

Perfektní příběh o Thrawnovi, nejspíš jedné z nejzajímavějších postav SW.
Zahn psát umí a z jeho SW tvorby není snad žádná kniha slabá, proste super. Vřele doporučuji a těším se na další díly série.

DavidKeller
26.01.2023 5 z 5

Hodně dobře napsané, svět SW mě baví tohle byla první kniha kterou jsem ze SWU přečetl ...sakra musí číst dalši :)

ArkAngel
03.01.2023 4 z 5

Vezměte Sherlocka Holmese, Napoleona, Machiavelliho, Sun-c’ a kýbl modré barvy a vyjde vám velkoadmirál Thrawn. První kanonické dílo, ve kterém se objevil, ukazuje jeho příběh napříč roky pod Impériem, kdy se vypracoval za pouhých pár let až na tu nejvyšší pozici. Kapitoly jako takové jsou uvedeny vždy nějakými moudry, které jsou opravdu přesné a čtenáře musí jednoduše bavit, jakým způsobem Thrawn uvažuje. Jde rozhodně o jednu z nejlepších postav, jaké Star Wars nabízí a jeho "origin" kniha také patří k tomu nejlepšímu.

Vaceda
02.08.2021 5 z 5

Velkolepé dílo ze světa Star Wars, které vnáší nový svěží vítr do zajetých pořádků, ukazuje nám období před filmem Rogue One. Je nesmírná škoda, že se poslední, otřesná, filmová trilogie nevydala směrem, kdy Nová republika musí čelit hrozbám za hranicí známého vesmíru a neřeší zase nesmyslné velmi křehké vztahy rodiny Skywalker. Mimochodem poslední dva filmy Star Wars mě budí v noci. A poslední věta té Rey v 9 díle mě nutí kříčet. Nicméně tato kniha předvádí obrovský potenciál universa.

Zak66
11.07.2021 5 z 5

Do té doby než jsem si přečetl knihu, tak jsem znal Thrawna jenom ze seriálu Rebels. Tam byl Thrawn naprosto úžasný a tak tato kniha byla jasná volba. A dobře jsem udělal. Thrawn tu baví od začátku do konce a se svým společníkem tu tvoří výbornou dvojici. Moc se mi líbili Thrawnovi myšlenkové pochody. Linka s Arihndou je taky fajn. Za mě skvělá kniha.

wullcann38
20.11.2020 5 z 5

Dobrá kniha

daniel6725
19.08.2020 3 z 5

Na můj vkus se autor až moc věnuje myšlenkovým pochodům Thrawna, které jsou v kombinaci s popisným textem alespoň pro mě dost nepřehledné. Nicméně oceňuji atmosféru kariérismu v Impériu.

BetSolo
10.07.2020 5 z 5

Opravdu čtivé a poutavé, všechny postavy měly něco do sebe a konec mě opravdu překvapil.

37Tomanů
03.06.2020 5 z 5

Skvělá kniha ze světa Hvězdných válek, která vypráví o nejlepším členu Imperiálního loďstva.

julythreemosen
03.04.2020 5 z 5

První Timothy Zahn a zajisté ne poslední.... Také jsem se poprvé setkala s Thrawnem a jsem více než spokojená, už se moc těším na další díly... Skvělé strategie, skvělé postavy, děj, který se neustále zauzlovával, konec tomu dodal korunu, jsem moc zvědavá, kam to povede dál...

Rawen616
27.02.2020 3 z 5

Přečetl jsem si ji v domnění, že jde o reedici té, mezi fanoušky tolik uznávané, původní Thrawnovi trilogie. No, bohužel jsem se spletl:-) Tohle napsal Zahn už pod Disneym a je to nová trilogie, která má přiblížit tuto postavu a je celkem cítit, že to psal už na zakázku. Což o to, Thrawn je sympaťák a jeho hledání vzorců v historii, kultuře a následně vojenské taktice protivníka je fajn. Ale jako celek je kniha spíš průměrnou space operou, která by se ani nemusela odehrávat ve světě Star wars. Děj popisuje Thrawnovo objevení, přidání se k Impériu a pak sérii jeho misí a vítězství a stoupání po hodnostním žebříčku a velmi slabou dějovou linku s guvernérkou Arihndou a naháněním jednoho pašeráka. Toť vše. A ještě tedy Thrawnovo pátrání po tom, co může asi tak být jakýsi velký zbrojní projekt na kterém Impérium tajně pracuje...jelikož se to odehrává před epizodou IV, není tak těžké uhodnout co to asi bude, že? Knížka je vhodná asi jen pro ty uplně nejvíc skalní fanoušky.

Atlantis
20.01.2020 2 z 5

Masivní zklamání. Postavu Thrawna znám z doslechu a videoher a vím, že má jít o neskutečně inteligentního stratéga. A v této knize to vidíte... občas? Drtivá většina situací je souhra náhod, na které se připravit logicky nešlo, ale Zahn nám je tady předkládá jako předvídatelné události. V závěrečném shrnutí má všechno zapadnout do sebe, ale situace s Noční labutí působí nevěrohodně.
Linka s Arihndou tu je. To je asi tak vše co o ní říct.
Největším problémem je tempo knihy, protože sledujete sled událostí, u kterých ani nevíte, kolik času je dělí. Jako byste sledovali seriál. Spousta postav, které jen proběhnou a zmizí (protože mezitím uplynulo několik let), boje nepřehledné. Ale hlavně ta nuda!
Thrawn ve výsledku působí jako prázdná slupka. Obsah měl být úžasný, ale nedostavil se. Na pokračování si počkám a do trilogie Dědic impéria se mi po tomhle kousku taky nechce. Škoda, těšil jsem se.

MartyManCZ
27.10.2019 3 z 5

Thrawn je skvělá postava ve SW universu a tak sem byl hodně natěšený... nakonec to nadšení po přečtení nebylo až takové. Začátek a konec skvělý, ale ten prostředek.. quest - řešení, další quest - řešení, nebyl tak záživný a Thrawnovo počínání jsem čekal, že bude více "geniální." Navíc popis taktiky při bitvách asi není úplně to, co by Vás v literární podobě zvedlo ze židle... Rozhodně to není pro nějaké SW začátečníky, spíše taková chuťovka pro ty zasvěcené, kteří chtějí znalosti ještě více prohlubovat
Suma sumárum, akorát to podporuje to, že pořád o té postavě chcete vědět víc :)

Rilian
03.09.2019 4 z 5

Předně bych chtěl upozornit, že nemám rád nový kánon. Myslím si, že Disney celé SW universum velice degradoval. Z tohoto důvodů si nemohu užít jakýkoliv příběh založený na Ep. 7-9. Jelikož se nové charaktery nepovedly, sahá se často do historie, kde nebylo napácháno tolik škod. Kniha o Thrawnovi je bezesporu to nejlepší, co v novém kánonu vyšlo. To je zapříčiněno jednak hlubokým vztahem autora k hlavní postavě a především v jeho zkušenostech se psaním knih ze světa SW. Ačkoliv se mi příliš nelíbil závěr seriálu Rebels, respektive to, co udělali s Thrawnem, mohu konstatovat, že tato kniha se celkově povedla. Předně vyzdvihuji autorovu snahu propojit knihu se zmíněným seriálem a ukázat nám vzestup třech hlavních postav (Thrawn, Pryce a Yuralen). Dále oceňuji narážky na (nyní už) Legendy. Opravdu doufám, že se Yuuzhan Vongové vrátí do kánonu (a ujme se toho někdo, kdo rozumí SW). Poslední veliký klad knihy představuje popis Thrawnovy osobnosti (zájem o umění nebo historii klonových válek). To vše odkazuje na původní Thrawnovu trilogii, která nyní bohužel spadá do kategorie Legendy :-(

atom018
25.07.2019 5 z 5

Úžasná kniha, konečně je v kánonu postava, která je prudce inteligentní! Co tyče jeho vztahu s Elim Vantem je ze začátku neutrální, ale v pozdějším vývoji knihy se dá mluvit o jakémsi druhu přátelství a to jak tento mladý muž skončí mě překvapilo. Postava Pryce mě také velmi mile překvapila, protože v Rebels byla tyran takže to, že jsme něco dozvěděli o původu této postavy a trochu to vysvětlilo její chování. Jeden ze zajímavých momentů knihy je, když si Thrawn povídá s Palpatínem, Thrawn mu říká, že v neznámých oblastech jsou velké hrozby pro jeho impérium. Dle mého názoru toto byla narážka na Yuuzhan Vongy a jejich návratu do kánonu.

Kyell
15.06.2019 5 z 5

Na knihu jsem se těšil delší dobu a poté prostě nějak nebyl čas. Nedopatřením jsem dostal knihu v anglickém jazyce, ale i tak jsem se rozhodl do ní jít. Chvíli mi trvalo vyznat se v ději a vojenských hodnostech, ale nakonec to šlo. Musím říct, že nelituji! Thrawn je jako záporák velice sympatický (pokud to dává smysl), dokonce mu zdatně sekunduje Arihnda Pryce. Jeden se vyzná v bojích, druhý zase v politice, krásně se to proplétalo a nakonec hezky spojilo. I samotný příběh opuštěného Chisse byl velmi zajímavý, jeho cesta dlouhá, za to plná triumfů. Jeho uvažování a taktiku jsem si doslova zamiloval. Bonusem je fakt, že kniha navazuje na seriál Star Wars: Rebels. Za mě plný počet, geniální úvod postavy, jejíž osud pokračuje jak v seriálu tak v další trilogii.