Thor: Zabiják bohů

Thor: Zabiják bohů https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493405/bmid_thor-zabijak-bohu-R4w-493405.jpg 5 32 17

THOR, BŮH HROMU, LAČNÍ PO BITVĚ! Ale jeho největší bitva zuří už po víc než čtrnáct miliard let! Gorr cestuje časem a prostorem v neúnavném poslání zničit každého existujícího boha. V daleké budoucnosti Řezník bohů zabil nebo zotročil celý asgardský pantheon, až na jednoho. Král Thor stále žije, ale jen proto, že Gorrovi dělá dobře ho mučit a trýznit! Bude společná síla třech Thorů cestujících časem stačit k poražení šílence, který zavraždil miliardy bohů? Kniha obsahuje sešity Thor: Bůh hromu č. 1–11, které napsal Jason Aaron a ilustrovali Esad Ribić a Butch Guice.... celý text

Přidat komentář

ludek.n
23.06.2023 4 z 5

Trojjediný asgardský bůh hromu Thor v boji za záchranu světů a lidské víry v nebesa. Jason Aaron stvořil monumentální drsný příběh, který se rozklenul přes jedenáct sešitů a podíval se na zoubek božské nesmrtelnosti. Žádné úlitby a pochlebování, ale pěkně kamenem do hlavy a ještě lépe ukřižovat nebo umučit k smrti. Je to tak ohavné a zlé, až z toho běhá mráz po zádech. K tomu všechny ty časové skoky a přesuny (vždy, když už si myslíte, že jste chytili vlnu, kopne vás Jason pořádně mezi nohy) až se jednomu obrací žaludek. Výtvarník Esad Ribić (a v jednom sešitě i Butch Guice) svou koherentní a výraznou kresbou tomu dodávají na působivosti. Přiznávám, že jsem byl vší tou neutuchající Gorrovou nenávistí otřesen a v jednu chvíli se mi ani nechtělo číst dál. Pak jsem to překonal a jsem tomu rád, byť příběh na svém drsném vyznění nic nezměnil a hrubé zacházení s postavami si nastavil jako etalon. Úsporné a strohé dialogy sem pak sedí jako poklice na hrnec a podporují onu truchlivou atmosféru zmaru, bolesti a strachu. Zabiják bohů si své místo v edici Legend Marvelu po právu zaslouží.

Atlantis
19.01.2023 4 z 5

Hodně dobré. Z Thora do kolen většinou nepadám, ale tady jsem se zatraceně bavil. Hlavní záporák je povedený, i když motivace relativně tuctová. Krásná kresba, slušná práce s panely... tohle je prostě poctivě odvedená práce. Aarona mám rád, takže cením i scénář a pokud máte načteno, budou vás bavit i povedené narážky typu vesmírný žralok nebo Thorovy vnučky.
Přesto ale nedokážu dát perfektní hodnocení. Konec je neskutečně rychlý a podivně jednoduše vyřešený. Jak jsem řekl, motivace hlavního záporáka je taková obyčejná a hlavně mě štvalo, že jsme se moc nedozvěděli o jeho zbrani, kterou se mu dařilo vraždit bohy po tuctech.
Celkově ale chválím, tohle je opravdu Legenda Marvelu.


Frizer
23.12.2022 5 z 5

Parádní dílo s fenomenální kresbou/malbou. Sám jsem byl překvapený jak moc mě Thor bavil a to ho normálně považuji z Marvel Universa za jednoho z nejméně zajímavých hrdinů. Také jsem se bál hrátek s časem, scénář si s nimi ale poradil parádně a vše dává v knize smysl. Kam se hrabe průměrný film....jeden z nejlepších komiksů za minulý rok.

farb
23.12.2022 4 z 5

(SPOILER) Žádný komiksový Thor, kterého jsem četl, mě nikdy nijak zvlášť neoslovil, ale tohle bylo přece jen jinčí kafe. Za mě to není nikterak zásadní a zlomová událost ( zvlášť, když se Thorům po navrácení do jejich časových rovin, všechny vzpomínky na proběhlé události postupně vytratí - tudíž to ani na Thora zásadní vliv mít nemůže, když si to nebude pamatovat...), ale velmi dobré a hezky vystavěné počtení určitě ano. Vlastně to ve mně, s přibývajícím časem od přečtení, celkem hezky rezonuje a zpětně vylepšuje už tak dobrý dojem. "Legendární" mi to nepřijde, ale i tak jsem se dobře pobavil, místy si zapřemítal o víře, náboženství a božství jako takovém, i když vše se vždy stejně vyřeší mlácení kladivem.

Hwaelos
12.10.2022 4 z 5

Docela jsem váhal mezi 3 a 4 hvězdami. Nakonec rozhodl časový rozmach, který tomu Aaron dal skrze střídání dějových linií. Ale stejně je to škoda a do značné míry promarněná příležitost. První půlka Zabijáka bohů je totiž opravdu výborná. Gorr jako záporák působí fakt epicky, protože převážně sledujeme jeho hotové dílo, když Thor nachází jednoho mrtvého boha za druhým. Jenže pak to přijde... postupný team-up tří Thorů, který za 1. působí jako děsná obezlička a za 2. kopírují v podstatě takřka dokonale závěr (rovněž Aaronovy) Války říší. Ale to všechno bych mu asi odpustil, kdyby finále rozhodlo něco jiného než "budeme do něj mlátit kladivy tak dlouho, dokud nepadne". Pořád je to slušné čtení, které stokrát předčí aktuální film, ale nic legendárního na tom nespatřuju.

robin9739
05.10.2022 5 z 5

Jason Aaron stvořil dechberoucí, epický komiks s výborným a velmi promyšleným příběhem. Představil mi takového Thora, jakého jsem chtěl. Navíc stvořil výborného záporáka, o kterém se bude ještě dlouho mluvit. Třešničkou na dortu je úžasná práce kreslířů. Nejlepší komiks s Thorem, co jsem četl a horký favorit na komiks roku .

toimax
20.09.2022 5 z 5

Tohle byl nářez, skvělý komiks který se nebojí krve. Thor: Zabiják bohů se řadí vedle komiksů Harleen nebo Old Man Logan jako jeden z nejlepší komiksů co jsem kdy četl, díky skvělé kresbě, příběhu a postavám.

hroubek
24.08.2022 4 z 5

(SPOILER) Jmenuje se Gorr. Kdysi to býval obyčejný obyvatel jedné zapadlé planetky ve vesmíru, jenž sužovaly sucha, hlad a bída. Vinnou řady nešťastných okolností přišel Gorr o všechno, co kdy miloval – matku, ženu, děti. Přál si smrt, místo toho se mu do rukou dostala dokonalá zbraň. Zbraň tak strašlivá, že i samotným bohům se podlamují kolena, když jí spatří. Gorr během svého života zjistil, že bohové jsou sobecký a nestarají se o nikoho. Proto se rozhodl, že je všechny zabije. Začal si říkat Řezník bohů a vydal se na krvavou výpravu, při které chce zabít každého boha, kterého potká. Naštěstí existuje jeden bůh, jenž se jen tak něčeho nezalekne a má nezlomnou vůli. Tím bohem je Thor – bůh hromu a bouří. Dokáže Thor porazit Gorra, Řezníka bohů a zachránit všechny bohy??

Scénárista Jason Aaron není v komiksové branži žádný začátečník a během pár let si vydobyl slušné renomé. Proto taky dostal nabídku od Marvelu, aby psal Avengers, Doctora Strange nebo Thora (ne nutně v tomto pořadí). Aaron má specifický styl, a proto jsem byl hodně zvědav, jak si povede u Marvelu, který je přeci jenom více mainstreamovější, než jiné menší vydavatelství. Navíc u příběhu, jenž je ve výsledku jedna velká řežba.

Jsem tedy moc rád, že mohu napsat, že po příběhové stránce odvedl Aaron velmi dobrou práci. Moc dobře pochopil, jaký příběh píše a co musí udělat, aby se vyhnul tomu, co všichni od jeho příběhu budou čekat. Aaron na to šel velmi fikaně a naplno využil, jedné věci. Tou věcí je, že se příběh odehrává ve třech časových linií, které se navzájem proplétají, aby se v závěru příběhu mohly spojit. Díky tomu, mohl Aaron měnit povahu Thora, podle doby, ve kterém zrovna byl a tím i samotný tón příběhu. Toto byl vskutku geniální tah. Navíc si Aaron vyhrál i hlavním záporákem, který měl uvěřitelnou motivaci a byl po charakteristické stránce dobře propracovaný. Z mé strany spokojenost.

Esad Ribić se postaral o většinu kresby v komiksu (krom jednoho sešitu, jenž dělal Jackson Guice – ten taky odvedl pěknou práci). Ribić z mého laického pohledu odvedl fantastickou práci, jelikož díky jeho kresbě působí komiks jako velký hrdinský epos. Komiks má impozantní scenérie, nádherně nakreslený vesmír, hrdinskou akci a spoustu precizně udělaných panelů. Jediné, co mě nesedlo byl styl jakým Ribić kreslí obličeje. Někdy jsou propracované a detailní, jindy chybí detaily, a pak jsou místy i rozmazané a působí jako šmouhy. Asi to má nějaký význam, ale mě to zklamalo.

Já jsem s komiksem dost spokojený. Sedl mi příběh a jeho tón, líbilo se mi jakým způsobem ho Aaron vypravím a zkouší na to jít jinak. Ve výsledku se mi hodně moc líbila kresba, která je opravdu krásna a dodává patřičnou atmosféru. A teď k jednomu záporu. Komiks by měl mít o pár sešitu méně. Je zbytečně natahovaný. Místy se trochu opakuje, některé dialogy jsou stejné nebo jsou si dost podobné, totéž pak platí bohužel i pro akci v prvních dvou třetinách komiksu. Komiks mě bavil a líbil se mi, ale s některými věcmi si mohly ještě o trochu více vyhrát.

Jak už v textu několikrát zaznělo, tak mi komiks sedl a dost se mi líbil. Neříkám, že je bezchybný, ale ty chyby, které má nejsou nijak zásadní a pokud se na ně nezaměříte, tak je dost velká šance, že si jich nevšimnete. Osobně doporučuji přečíst komiks, v co nejkratším čase, jelikož má „filmový příběh“, který nutí neustále číst a zjišťovat, co bude dál. Pokud máte rádi Thora, tak je tento komiks stvořený přímo pro Vás.

RaptoR
22.08.2022 4 z 5

Thorovská klasika, která ovšem ve finále poněkud vyšumí do prázdna. I přesto se jedná o zajímavé a chytlavé čtení a rozhodně ten nejlepší komiks s hromobijcem, který je u nás k dostání.

Gustik5
05.08.2022 4 z 5

Jason Aaron nám servíruje epický příběh, vyprávěný s rozmáchlostí klasických severských mýtů a nepostrádající ovšem nic, co Thora pevně zakořeňuje do světa Marvelu. Jde o vážný, osudový a temný komiks, který zásadně liší se od snímku, jenž z něj čerpal inspiraci. A je mnohem lepší. Je příběhem o pokrytectví, ale i o tom, co to vlastně znamená být bohem (a nebo dobrým člověkem) a jak tenká hranice mezi těmito definicemi může být. Gorr se bez jakýchkoli pochyb v komiksovém světě řadí mezi vůbec ty nejlepší záporáky co se v něm kdy objevili a jednoznačně je bohovi hromu více než jen rovnoceným soupeřem. A dokazuje, že i v tak dlouho fungujícím fikčním světě lze stále přijít s něčím novým. Aaron i zde vdechuje starým a zažitým chrarakterům nový život a podobně, jako u Doctora Strange dal sérii leccos nového (mimo jiné skvělé nepřátele) přičemž zachoval ono gró postavy, pro kterou ji milujeme, činí tak i zde. Dílo lze číst jak samostatně, tak jako součást navazující ságy. Ať už jste příznivci Thorových dobrodružství, nebo vás zajímá, jak mohl vypadat jeho poslední film, či si jen chcete přečíst po čertech dobrý komiks, tohle je víc než skvělá volba…

Ivan Kučera
05.08.2022 4 z 5

„Bohové přicházejí a odcházejí.“ Určite jeden z nezásadnejších Thororových komiksov za... veľmi dlhú dobu. Jason Aaron sa Skalpami a Parchantami z jihu právom prebojoval do absolútnej scenáristickej komiksovej špičky. Vďaka tomu ho povolal do svojich služieb Marvel, kde robil Doctora Strangea, Avengers alebo Conana. Problém je, že mnohé z daných komiksov boli skvelé, fakt sa mi páčili, ale fanúšikovia Jasonových začiatkov nemohli nevidieť (a ja v čele s nimi), že sa jeho ostrie skrátka muselo komerčne otupiť, lebo, nuž, Marvel. Dobrou správou je, Thor: Zabiják bohů je zhmotnením príslovia vlk nažratý, ovca celá. Fanúšikovia Aaronovho drsného štýlu si určite prídu na svoje. Je to temné, ponuré a v rámci možností tvrdé. Umiera sa tu, postavy majú sex. Samozrejme, v rámci mantinelov (Marvelu). Na svoje si ale prídu aj „len“ Thorovi fanúšikovia, ktorí od Aarona nikdy nič nečítali a ani po tom nejak extra netúžia. Scenár kladie zaujímavé otázky typu „bude svet lepší bez bohov?“ alebo „ak niekto zabíja bohov, nie je paradoxne aj on boh?“. Vyzdvihnúť treba nielen luxusné prevedenie (tvrdú väzbu s prebalom a desiatky bonusov), ale i unikátnu kresbu drastického Chorváta Esada Ribiċa. Ten doteraz robil najmä obálky pre Jasonových Conanov, tentoraz mu však dovolil nakresliť celý komiks a vyzerá to vskutku úžasne, radosť listovať. S jednou kapitolou Esadovi pomohol veterán Butch Guice (Supermanova smrt). I jeho práca je skvelá.

DennisMoore
04.08.2022 5 z 5

Tohle je špička. Kniha sice patří k těm dražším, ale nelituji ani jediné koruny, protože takové počtení se značkou Marvel jsem v rukách dlouho neměl. Vypiplaný scénář, který postupně propojuje několik časových rovin a nešetří osudovostí, akcí ani humorem (v tu správnou chvíli), dovádí k dokonalosti krásná kresba a pocit, že čtete něco vážně velkého. A ten pocit je stoprocentně namístě.____P.S. Ale ti vesmírní žraloci, kteří střílejí lasery z nozder, se měli do Waititiho (pro mě výborného) filmu dostat :(

fvalek
01.08.2022 5 z 5

Chtěl jsem si přečíst nejdřív komiks a pak dát film ,ale nějak se mi to vyvrbilo naopak a je to jedině dobře, protože film se mi příliš nelíbil, a kdybych četl tenhle komiks ještě před ním, tak bych ho hodnotil ještě více kriticky a zle. Tenhle příběh má totiž grády a komiksová rozsáhlejší podoba mu dává hlavu a patu. Film mi přišel příšerně zmatečný a trošku na hlavu, protože motivace postav byly neúplné a zvláštní, Thor byl za blbečka a arogantní Jane Foster, která si jen tak dojde pro kladivo, raději neřešit. Komiks je oproti tomu naprostá pětihvězdičková paráda.

Vyprávění se dělí na tři časové osy, které jsou docela jasně odděleny, i když podoba mladého a aktuálního Thora mohla být trošku jiná, protože starého poznáme, ale mladší verze se liší v podstatě jen kladivem. Předěly někdy byly matoucí, ale dalo se rychle zorientovat. Gorr je oproti filmu silným záporákem, který dává smysl a má hodně co nabídnout. Jednak jeho pozadí a příběh, stejně tak jeho rozšířené a opravdu silné schopnosti. Co mě ale zaujalo nejvíc byly odkazy na různé bohy a planety, hlavně pak konkrétní návštěvy, kde se tohle vše ukázalo i prakticky. To bylo parádní, moc rád prozkoumávám všechny detaily universa a ukazovat různé ukázky bohů, kteří se v Marvelu (ne)objevují se přímo nabízelo. Jen je trošku podivné, kolik staletí Gorr operuje ve svém plánu, to mi tam úplně nešlo do hlavy.

Celkově je to super, jediné, co mi pak začalo vadit, byla chvíle, kdy Gorr mohl cestovat časem, což všechno změnilo a udělalo ještě nepřehlednější. Celou část, kde se časové roviny protly jsem spíš tak přetrpěl a nebýt pěkných soubojů a finále, tak by mi asi moc smysl nedávala. Ale závěr byl hezký. Celkové vyznění ohledně podstaty bohů, jejich funkce ve světě Marvelu a jejich chování bylo pěkné. Nedivím se, že to zařadili do Legend Marvel, protože tohle je opravdu legendární příběh, který mění spoustu věcí a spoustu jich i ukazuje, vysvětluje. Pro Thora je to obrovský event, který nesmí chybět. Navíc se mi opravdu líbí Thorova osobnost v komiksech. Zatímco ve filmech ho čím dál víc primitivizují a dělají z něj arogantního blba, tady je uvědomělý, zkušený, zraněný a vyzrálý. Jen tak dál.

KubaHanzelin
25.07.2022 5 z 5

Zatím nejlepší Thor komiks co jsem četl.
Po filmu, který si půjčil záporáka a pár nápadů z tohoto díla, jsem si řekl, že bych si mohl přečíst předlohu..
A jo, je lepší jak film:)
Obával jsem se klišé, ale dostal jsem originální příběh o neuvěřitelně naštvaném člověku, který se rozhodl zabít všechny bohy minulosti, současnosti a budoucnosti.
Ale díky Thorovi, který je sice pořád neuvěřitelný trouba jak jsme zvyklí se mu to možná nepodaří ..

instageek_cz
20.07.2022 4 z 5

V první řadě musím pochválit knihu samotnou jakožto předmět, artefakt. To je prostě nádhera. Je velká, těžká, ale zároveň vám tak nějak perfektně padne do ruky, snadno se s ní manipuluje a příjemně se čte. Špičková je také zvolená obálka, působící patřičně majestátně.

Komiks mi svou atmosférou a některými motivy připomínal legendární fantasy Barbar Conan s Arnoldem Schwarzeneggerem. Rodiče umírají před zraky dětí, otroctví, ukřižování... Zapomeňte na hravého MCU Thora, tenhle příběh je zatraceně ponurý. Zároveň je také celistvý, uzavřený, odvyprávěný od začátku zápletky až do úplného konce. Ani nevím, kdy jsem naposledy četl superhrdinský komiks, kde jsem nepotřeboval mít sebemenší ponětí o různých předchozích událostech. Zkrátka všechno, co potřebujete vědět, je v této knize.

Zabiják bohů nadhazuje spoustu nepříjemných a v každé době platných otázek směrem k náboženství. Chvílemi byste měli tendenci Gorrovi skoro až držet palce. Naštěstí se vždy stihne rychle projevit jako psychopat a vy si uvědomíte, že není v ničem lepší než ti, které tolik nenávidí. Děj se odehrává ve více časových rovinách, což pro mě v úvodu bylo trochu matoucí, protože ne všude je jasně řečeno, kde se na časové ose zrovna nacházíme. Ale jakmile člověk pochopí, jak to funguje, nemá s tím problém.

Přiznávám, že jsem nebyl odvázaný z kresby. Je na mě příliš monotónní, 270 stran tlumených barev s mnohdy nerozeznatelným pozadím tvořeným temnými odstíny. Jen výjimečně se objeví např. celostránkový panel, kde má něco větší šanci vyniknout. To nemám rád, líbí se mi živěji působící komiksové světy. Chápu souznění s temnotou celého příběhu, ale mě to moc neoslovilo, byť někdo jiný může být nadšený.

Každopádně, navzdory mým stížnostem na kresbu se jedná o povedený přírůstek do edice Legendy Marvel od nakladatelství Crew a o kousek, který by sběratelům doma neměl chybět!:)

Hodnocení: 8/10

PS: Mé další recenze, např. na nového filmového Thora, najdete na Instagramu, profil instageek_cz.

Norri
15.07.2022 5 z 5

Tento komiks je doslova boží a pokládá zásadní otázku. Jaký by byl svět bez bohů? Byl by lepší? Existovalo by ovládání davů strachem z božího hněvu? Skončily by války ve jménu nějakého boha? Komiks vám na to neodpoví, ale jako ateista jsem přesvědčený, že v takovém světě už žijeme a lepší to teda není. Je celkově zajímavé během čtení přemýšlet nad srovnáním skutečného světa, kde jsme si bohy vymysleli, se smyšleným světem Marvelu, kde bohové skutečně existují.

Jason Aaron vystavěl kolem této otázky výborný příběh, který ve svých vrcholech krásně graduje. Dal nám také hned tři Thory - zbrklého, pokorného a zkušeného. Každý z nich je skvělý a dokáže čtenáře chytit za srdce něčím jiným. Vytvořil také úžasného záporáka, Gorra - řezníka bohů, který je silný a strašlivý. Přesvědčen o své morální převaze zabíjí bohy ve jménu vyššího dobra. To je smrtící kombinace, která zaseje pochybnosti do srdce nejednoho Thora. Jeho motivace vnáší do příběhu lehce filozofický rozměr. a nad jeho závěry se může zamyslet nejen samotný Thor, ale především čtenáři.

"Dětinský strach smrtelníků ze světa bez bohů je mnohem silnější než jejich strach ze smrti." - Gorr

Aaron do příběhu vepsal správnou dávku epiky a patosu. Jsou chvíle, kdy se cítíte ohromení velikostí a mocí slavného Thora. Jsou chvíle, kdy cítíte hlubokou osudovost toho, co je vám vyprávěno. Příběh mě popadl a bez jediné přestávky na vydechnutí mě neúprosně vláčel za sebou až do úplného konce. Ač jsem měl trošku pochybnosti ohledně časových paradoxů a jiných záludností spojených s cestováním v čase, tak to Aaron na konci vyřešil docela šalamounsky aniž by se v tom moc vrtal.

Silnou stránkou knihy je kresba Esada Ribiće a barvy Ive Svorciny a Deana White, kteří svou kvalitou dokázali držet krok s kvalitou scénáře. Celé to působí epicky a živě. Kresba je hodně realistická a barvy na mě na první pohled působily jako ručně dělané. Zkrátka, tento komiks jsem si hodně užil a jsem si jistý, že se k němu nejednou vrátím.

libor1691
29.06.2022 5 z 5

Knihu THOR: Zabiják bohů jsem si koupil přibližně týden před premiérou nové MCU Marvelovky Thor 4, kde se má poprvé objevit Gorr. Přiznám se, že postavu "řezníka" vůbec nemám načtenou a optimisticky přijal možnost se s ní seznámit nejprve knížně...a víte vy co? Je to perfektní! Jsem rád, že edice "LEGENDY" nám přináši skutečné legendarní kousky.