Thespidova kára Jana Pivce

Thespidova kára Jana Pivce https://www.databazeknih.cz/img/books/empty_bmid.jpg 4 14 3

Podle dochovaného textu, vyprávění Jana Pivce, z dobových dokumentů a vzpomínek přátel k vydání připravili a výběr dokumentárních materiálů a fotografií provedli Bohumil Bezouška, Věra Pivcová a Jaroslav Švehla. Seznam divadelních rolí a filmů pořídil Jindřich Černý. Obálka (s použitím fotografií z archívu ČTK a Vlasty Gronské), vazba a grafická úprava Libor Fára. Vydání druhé.... celý text

Přidat komentář

Leona333
06.01.2023 5 z 5

Tímto světem projdu jen jednou. Proto každé dobro a laskavost, které mohu prokázat kterékoliv lidské bytosti, nebo němé tváři, nechť vykonám nyní a nechť je neodkládám. Neboť nepůjdu znovu touto cestou...

John Galsworthy

,,A tyto věty - zamyšlení se..., mi přesně sedí ve vzpomínání, pana Jana Pivce."
Z knihy je poznat, že byl Jan Pivec výborným vypravěčem a bavičem, kterému bylo do vínku dáno velké množství talentu, díky jemuž v mládí pokoušel i jiné profese, než jen herectví - divadlo.
V závěru musím pouze zkonstatovat, že to bylo velice milé, místy i úsměvné čtení.

Belanna
28.08.2022 4 z 5

Kniha vzpomínek pana Jana Pivce. Příjemné čtení s velkým množstvím forografií.


1amu
06.07.2018 5 z 5

Bylo šťastným okamžikem u zrodu této knihy, že se úlohy vyprávěče zhostil herec malých rolí, ale také přítel Jana Pivce. Jméno Bohumil Bezouška není tak známé, ale on měl velké štěstí, že vyslechl při různých štacích hodiny vyprávění mistra, který uměl.
Mé první setkání s ním bylo v jakémsi již zapomenutém filmu. Vzteklý nerudný a nesympatický dědek. Totéž o něm vykládali i ti, kteří se s ním seznámili osobně. Ale pozor: někdy nesmíme dát na první dojem.
Já jsem si pana Pivce vychutnal vůbec poprvé v "Hovorech H" . Miroslav Horníček nám najednou představil úplně jiného člověka, zejména vtipného.
Režisér Filip zmiňuje dvě hry "
Příběh dušičkový. Napsal Ignát Herrmann. Nic mi to neříkalo. Ale najednou se objevil v hospůdce ON. Starý mládenec, kterého opustila velice brzy jeho manželka. A pan oficiál "učiní" svou služebnou "samodruhou" jak se tehdy říkalo. Jeho dialog s Jaroslavem Marvanem je geniální ! Pivcovo "Ježíšmarja, Ježíšmarja !" je nezapomenutelné.
Láska jako prám . Obyčejně se dává v TV o svátcích vánočních. Je to dárek pro labužníky. Herecký koncert Jana Pivce a Jiřiny Šejbalové . Těm sekunduje zdárně Bohoušek Záhorský.
Pánové, dali jste svým ženám jako dárek obdobný "kožich" jak to učinil v dobré víře nadšený manžel ? Pokud ano, jistě znáte pokračování...

Štítky knihy

čeští herci

Autorovy další knížky

Bohumil Bezouška
česká, 1921 - 1995
1977  80%Tajnosti zákulisí
1985  86%Thespidova kára Jana Pivce
1981  87%Adaptace není legrace
1993  90%Jak jsem proskotačil život

Kniha Thespidova kára Jana Pivce je v

Právě čtených1x
Přečtených18x
Doporučených1x
Knihotéce37x
Chystám se číst3x
Chci si koupit4x