Theodor Pištěk aneb Filmové nebe první republiky

Theodor Pištěk aneb Filmové nebe první republiky https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/153376/theodor-pistek-aneb-filmove-nebe-prvni-republiky-153376.jpg 4 6 4

Je to kniha o rekordmanovi českého filmu. Nikdo u nás nezvládl tolik rolí jako on. Kdyby se celuloidový pás snímků, ve kterých hrál Theodor Pištěk, natáhl na zem, sahal by z Prahy až do Paříže. Těch filmů bylo totiž přes tři sta. Navíc je hercův život zrcadlem doby. Pocházel z rodiny spjaté s „prkny, co znamenají svět“, zažil dvě světové války a v té první nosil uniformu. S průpravou z rodinné divadelní arény se nakonec vydal k filmu, který ho fascinoval. Zpočátku to samozřejmě byl film němý - český, německý i rakouský -, ale když později nastoupil zvuk, nedělal takový přechod na rozdíl od mnoha ostatních Pištěkovi potíže. Kniha je protkaná jeho vzpomínkami i slovy filmařů, kteří ho dobře znali. A na stránkách ožívají proslulé postavy stříbrného plátna – Mac Frič, Karel Lamač, Adina Mandlová, Jaroslav Marvan, Antonie Nedošinská, Anny Ondráková...... celý text

Přidat komentář

1amu
07.08.2020 4 z 5

Věru nikdo jiný u nás nedovedl zahrát tatíky Kondelíky jako pan Theodor Pištěk. Protože neměl sobě rovného konkurenta, šlo to u filmů jako na běžícím pásu. A když mu skvěle přihrávala paní A.Nedošínská, úspěch (včetně kasovního byl zaručen).
Já ho mám nejraději ve filmu Hotel Modrá hvězda, kde se nepřímo podílí na uvedení N.Gollové do "alkoholického opojení".
Málokdo ví, že úspěšný a žádaný herec měl v 50-tých létech i trable. Nešlo o politiku, ale byl často zván k řediteli jednoho z vinohradských gymnázií, kde studoval jeho syn, později nositel Oscara a spolupracovník Miloše Formana a také vynikající futuristický malíř). Mladý Dóďa byl prý "třídní kvítko", jiní ho pomlouvali, že to byl sígr. Nikdo v té době neušil jakých úspěchů později dosáhne.
Pan otec s paní matkou ze slavné herecké rodiny Ženíšků to určitě odněkud shůry s potěšením sledují.

topipig
07.05.2016 4 z 5

Jediná chyba této knihy o českém herci, který zahrál nejvíce filmových rolí včetně němého filmu (bylo jich celkově přes 300) je, že kniha je až příliš stručná. Ale pro někoho, kdo se filmu moc nevěnuje a Pištěka nezná, tak je kniha poutavým a pěkným čtením. Já jsem si zase potvrdil názor, že kdyby v 48. roce nepřebrali vládu nad zemí komunisti, vypadalo by to tady úplně jinak. I Dóďa bohužel pocítil komunistickou zákeřnou moc na vlastní kůži a režim mu potom už moc rolí nenabídl. Vůbec je škoda, že tento velikán českého filmu si zahrál převážně role Kondelíkovských tipů a nebyla mu svěřena pořádná dramatická role, po které celý život toužil.


Harry
10.03.2015 4 z 5

Theodor Pištěk byl nejvíce obsazovaný herec, zřejmě nejen v českém filmu. Toto jeho filmové snažení pramenilo z velké části v tom, že se mu nepovedl projekt jednoho němého filmu, velice se zadlužil a byl nucen dvanáct let splácet a k tomu samozřejmě potřeboval odpovídající příjem. S nadsázkou lze říci, že nechyběl téměř v žádném prvorepublikovém filmu a jeho postavy , velice často v tandemu s A.Nedošínskou, si byly dost podobné - otcové rodin, ředitelé, apod./ otec Kondelík, Kráčmera,.../ Po roce 1945 jeho hvězda pohasla, protože typ jím představovaný se příliš nehodil do nové doby. Naposled se ve filmu objevil v Princezně se zlatou hvězdou.

nemharap
05.05.2013 4 z 5

Kniha není špatná, ale na můj vkus příliš stručná. Mnoho informací v knize obsažených jsem už znal z jiných knih o filmu a z pamětí různých českých herců. Myslím, že Theodor Pištěk, herec s největším počtem filmových rolí, by si zasloužil podrobnější biografii. Ale jinak se kniha četla dobře, a tak jí ty čtyři hvězdičky z pěti stejně dávám.

Štítky knihy

čeští herci

Autorovy další knížky

Radim Kratochvíl
česká, 1977
2019  83%Ecce homo Forman: Miloš Forman pohledem blízkých
2012  80%Theodor Pištěk aneb Filmové nebe první republiky

Kniha Theodor Pištěk aneb Filmové nebe první republiky je v

Přečtených7x
Doporučených1x
Knihotéce10x
Chystám se číst1x
Chci si koupit2x
dalších seznamech2x