Teorie poznání Rudolfa Steinera

Teorie poznání Rudolfa Steinera https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/280101/mid_teorie-poznani-rudolfa-steinera-X7A-280101.jpg 5 5 3

„Teorie poznání“ Rudolfa Steinera je základní metodikou pravdivého poznávání vnějšího světa a individuálního jádra lidské bytosti. Není to teorie ve smyslu „spekulativního výkladu reality“, ale nezbytnou přípravou a výbavou každému, kdo se nebojí vykročit na cestu poznání samostatně a proto chce odlišit cestu pravdivou od cest nepravdivých...... celý text

Přidat komentář

DarthSoren
03.08.2021 4 z 5

Ke Steinerovi jsem se dostal skrze F. Nietzscheho, resp. jeho knihu "Friedrich Nietzsche, bojovník proti svojej dobe". Tehdy mi způsob, jakým promluvil ke čtenáři učaroval a když jsem dostal možnost přečíst si další jeho knihu, nezaváhal jsem ani na chvilku.
Konkrétně v tomhle textu se věnuje poznání a bere si na paškál velké epistemologické omyly jeho filosofických předchůdců. Tudíž mimo vlastní teorii poznání se opírá i o jména jako Kant, Fichte nebo Goethe.
Nemusíte se Steinerem ve všem souhlasit. I já jsem našel v jeho práci pár věcí, vůči kterým mám výhrady. Jako celek je to ale velice dobré filozofické čtení, které otevírá cesty do epistemologie, anthroposofie i filosofie svobody.

džanaka
01.09.2016 5 z 5

První krok do anthroposofie.

Neexistují žádné hranice poznání! Protože za smyslovými jevy je duchovno, ke kterému má člověk plný přístup.

Kniha učí, jak správně používat myšlení. Ve své mysli propojujeme svět smyslové zkušenosti s duchovním světem idejí a výsledkem je pravdivé poznání skutečnosti - věda.
Dále je zde vysvětleno, jaký je rozdíl ve způsobu zkoumání neorganické přírody, organické přírody a člověka.
V závěru je úvod do filosofie svobody a vymezení umění vůči vědě.

Výše zmíněný popis obsahu knihy nic moc neříká, ale pokud čtenář knihu pečlivě prostuduje, začne na svět koukat jinýma očima. Jeho pozornost se přesune od stvořeného k tvořícímu...

Další krok na cestě poznání je Filosofie svobody.


Spajdy
10.02.2016 5 z 5

Kniha úspěšně vyvrací veškeré zásadní filosofické omyly, na kterých i dnes staví mnoho vědních oborů a pokouší se položit základ každému reálnému a exaktnímu úsilí o poznání světa, v němž žijeme. Dokazuje, že naše realita je plně poznatelná, a dokazuje také, že kdo tvrdí opak, ten spíše obhajuje svou lenost či nedostatek poznání, které není ochoten prací na sobě rozšiřovat. Teorie poznání zde uvedená bere půdu pod nohama všem směrům (především Kantovu) operujícím v nějaké podobě s mylným přesvědčením, že naše realita je pouhou iluzí a že se o ní nelze nic kloudného dozvědět. Velice doporučuji!

Kniha Teorie poznání Rudolfa Steinera je v

Přečtených6x
Doporučených3x
Knihotéce7x
Chystám se číst6x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x