Teorie her

Teorie her https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/224001/bmid_teorie-her-OPO-224001.jpg 3 27 6

... a jak může změnit váš život. Pokaždé, když se setkají dva lidé, hrají spolu nějakou hru – nebo aspoň pokaždé, když mají cíle, kterých chtějí dosáhnout, a strategie, které k tomu mohou využít. Hry tedy hrají úplně všichni – obchodníci s akciemi i řidiči v dopravní špičce, vězni na útěku i účastníci internetových aukcí, zamilované páry při romantických námluvách i politici při vyhlašování ultimát. Teorie her studuje otázky, které jsou všem těmto hrám společné, například jak budou postupovat racionální hráči či jak předvídat výsledek hry. Tato poutavě napsaná kniha umožní pochopit teorii her bez složitého matematického aparátu. Ukazuje, jak lze z několika jednoduchých předpokladů vybudovat značně složitou teorii, která – i když byla původně určena pro aplikace v ekonomii – stačila za svoji relativně krátkou dobu existence ovlivnit natolik rozdílné obory, jako je politologie a etika na jedné straně a evoluční biologie na straně druhé.... celý text

Literatura naučná Věda
Vydáno: , Dokořán , Argo
Originální název:

Game Theory: A Very Short Introduction , 2008


více info...

Přidat komentář

Adam84
24.11.2023 2 z 5

Autor to myslel dobře, když pro zjednodušení odstranil složité matematické postupy, které teorie her jistě provází, ale bohužel zůstalo jen u toho zjednodušení a už nic jiného nepřidal a tím nechal všechnu práci na čtenáři. Laik tedy musí mít s touto knihou velkou trpělivost a tu jsem bohužel toho času postrádal.

Otázkou zůstává: Lze vůbec teorie her zpracovat jednoduše, srozumitelně a laikovi přístupně zároveň? Jestli ano, tak autorovi této knihy se to nepodařilo.

parxel
02.03.2022 2 z 5

Prapodivně napsaná a možná spíše přeložená kniha. Při čtení mi nic nedávalo smysl. A tak se přikláním k podobně laděným komentářům zde na DB knih. Knihu nedoporučuji.


Gimli
21.09.2020 2 z 5

Kniha, která obsahuje zajímavé jednotlivosti, ale je psána tak zkratkovitě a neobratně, že se prostě blbě čte a je obtížné si cokoli zapamatovat. Díky krátkým kapitolkám lze však určitě doporučit jako vhodné záchodové čtení.

Sal092
29.07.2018

Vážení, myslím, ze je to prosté. Člověk, co to překládal, buď neumí dobře česky, a nebo tomu vůbec nerozumí. Nejspíš tedy obojí. Netuším, jak je to v originále, a ani už nemám chuť to zkoumat. Spoustu věcí je tam dopletených tak, že z toho občas rozbolí hlava. Pravopis se zda být v pořádku, ale skladba vět neodpovídá významu. A to nemluvím o výběru určitých pojmů. Takže všem přispěvatelům přede mnou - chyba není na vašem přijímači, ta kniha patří do krbu. P.S moje čeština je taky hrozná, píšu to na mobilu - nemám ale ambice překládat "odborné" knihy

Tomas@S
23.03.2018 3 z 5

Zacatek slibny, bez problemu jsem chapal vysvetlovane principy, ale pak se to zaclo nejak komplikovat a o par stranek dal jsem uz vubec nechapal co se tam snazi autor rici a vysvetlit. Neco je na te knizce myslim spatne, popularne naucna knizka by mela provest neznaleho ctenare jemne pres vsechna ta minova pole. Tady je zaminovano radne. Proste tohle se nedalo docist do konce.

Kluvo
01.06.2015 2 z 5

Ako napisal Lector, na zaciatku to chcelo poctivejsie urobit par zakladnych veci a mohlo sa to citat uplne inak. Ked porovnam s Nulou alebo Knihou kodu a sifer, kde boli dokonca este riesene priklady, tak toto panovi Binmorovi trochu uslo. Asi, ako sa nezabudol pochvalit, uz aplikoval game theory v tolkych praktických aplikaciach, ze berie niektore veci za uplne trivialne. A potom, ako priklady, stale dokola dava tie 2x2 tabulky uzitkov pre Alicu a Boba, ale ze by aspon pri jednom, dvoch, pripadoch podrobne vsetko rozobral (napr. Neshove rovnovahy aj s pripadnymi pravdepodobnostami v zmiesanych pripadoch...)... Takto som az spatne, pri citani nasledovných kapitol, dekodoval co vlastne tie pojmy znamenaju a ako asi sa s nimi naraba.

Štítky knihy

matematika hry teorie her

Autorovy knížky

Kenneth Binmore
britská, 1940
2014  57%Teorie her

Kniha Teorie her je v

Právě čtených6x
Přečtených37x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce33x
Chystám se číst18x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x