Tenkrát v Texasu

Tenkrát v Texasu https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525359/bmid_tenkrat-v-texasu-65401ba7931f0.jpg 4 9 2

Dead Cow City je městečko v Texasu, jižně od Fort Worthu. Jde o napůl vylidněnou lokalitu, kde se těžko shání práce, a jediná velká firma, Corn Industries, ukončila před mnoha lety provoz. Kukuřičné lány tak leží ladem a místní obyvatelé se na nich přiživují svépomocí. Není zde takřka nic. Jen prašná silnice, stará hala, zpustlé pole a telefonní budka. Budka, z níž nikdo nevolal celé věky, až jednou... Když roku 1956 Spojenými státy otřesou bestiální vraždy, kapitán bezpečnostního útvaru Texas Rangers ve Fort Worthu Travis Candles přísahá, že vraha dopadne. Sám však svádí boj se svými vnitřními démony. Jeho manželství přežívá jen zázrakem. Spravedlnost je totiž úplatná a zpravidla jde o jednu z temných sil. Candles cítí, že aby to zvládl, bude si muset sáhnout na dno a zapsat se do historie krvavým písmem. Děsivý mezigenerační román, odehrávající se napříč dekádami, pracuje s lidskou psychikou a na pozadí běžných životních situací demonstruje hloubku naší duše takovou, jaká doopravdy je.... celý text

Přidat komentář

Mikko
25.03.2024 5 z 5

Vítejte v Dead Cow City.V západákově, kde se zastavil čas. Místní klidné vody však rozvíří dvojnásobná bestiální vražda. Na místo činu se ihned dostaví Travis Candles, chlap sukovitý a tvrdý, jako kus exotické dřeviny. Vrahovi je v patách, snaha je však marná a tento zvrácený zločinec uniká. V tento den se v Trevisovi něco změní. Jeho mysl se zakalí a začne pomalu podléhat hnilobě. Nikdy nebyl žádný Mirek Dušín, teď však jeho šílenství sílí a mění se v zákonné zlo... Jestli se říká, že spravedlnost je slepá, tak na policejní služební stanici kdesi v Texasu to platí dvojnásob...

Nová kniha Jana Hlubka nás zavede do malého městečka v Texasu v období padesátých let. Do doby a místa, kde se leckdy první střílí a až pak se ptá. Tyto podmínky skvěle nahrávají korupci, bezpráví a beznaději. Alespoň pro obyčejného člověka. Drsný thriller, kde prim hraje pořádný antihrdina. A že Travis Candles je nějaký badass, tak na to můžete vzít jed!

Skvěle jsem se bavil. Kniha si rozhodně říkala o přečtení na jeden zátah.
Pochválit musím skvěle vykreslené a zajímavé postavy, rozhovory a senzační autorovu epiku. Jan Hlubek zkrátka svými knihami umí pořádně vtáhnout do děje a to se potvrdilo i zde, v Texasu.

Zvrácené části střídají pasáže, které jsou k zamyšlení a zmínit musím také dechberoucí náhledy do šílenstvím otrávené mysli.

Jako celek kniha funguje skvěle a je to výborně odvedená práce. Pokud chcete drsný thriller se záporákem v hlavní roli sáhněte po Tenkrát v Texasu. A možná dostanete i něco víc, než se na první pohled může zdát...

Jednoznačně doporučuji a těším se na další díla.

PosPol
22.03.2024 3 z 5

"V suché strouze nejdříve zahlédl zkrvavené kusy šatů, pak vyrvaný trs bloňdatých, krví nasáklých vlasů a nakonec bezvládně zmasakrované tělo, kolem nějž kroužil nespočet mlsných masařek."

Padesátá léta v Texasu, lány zlatavé kukuřice soupeřící o každou píď půdy s plevelem. Rozpadlá a odlehlá stavení, úmorná vedra. A nečekaný telefonát z telefonní budky blízko jednoho takového místa, v němž se ozve k smrti vyděšená žena a prosí o pomoc. A pak... už jen ticho...

Brutální vražda mileneckého páru nedá spát Travisi Candlesovi - odvážnému texaskému rangerovi se smyslem pro pořádek a řád. Občas má sice nekonvenční až drastické metody udržování zákona, ale kdo by to řešil? Amerika se potýká s rasismem, loupežnými přepadeními i mizejími lidmi. Kdo by řešil jednoho drsnějšího chlápka?

Autor vykreslil dobrého záporáka, převlečeného za hrdinu. Čtenář je postaven před morální dilemata a často skřípe zuby nad nepotrestanou spravedlností, nad úplatnou justicí či bezdůvodným násilím. Konec rozhodně neuspokojí, vyloženě nasere, ale to považuji za plus, protože není očekávatelný.

Bohužel se autor očividně rád čte (promiň, Honzo) a tak je kniha plná vzletné mluvy, která má být jakýmsi protikladem brutality, jenže působí přesně opačně - až směšným dojmem a zbytečně snižuje kvalitu příběhu. Navíc skoro každá postava mluví jako z učebnice, ale zároveň vulgárně. Tady měla ale zapracovat redakce... Zároveň od druhé části se postavy často chovají iracionálně a prapodivně. Zakomponování vyloženě kingovské duchařiny mi přišlo zbytečné, zápletka by fungovala i bez toho. Bohužel všechny tyto prvky z knihy dělají průměr, za mě 2,5/5 a děkuji KNIHY DOBROVSKÝ za poskytnutí knihy.

"Spravedlnost je vrtkavá... Je to podnapilá kur va, které je u prdele, komu sedá na klín. A pokud si ji nepřitáhnete násilím a neroztáhnete jí kun du, sama to neudělá... nebo jen občas a na nesprávných místech."


Autorovy další knížky

Jan Hlubek
česká, 1994
2021  64%Les
2020  74%Rosie
2023  80%Esence hrůzy
2019  88%RIP: Smrt je malebná
2020  78%Trpká hodina

Kniha Tenkrát v Texasu je v

Právě čtených1x
Přečtených8x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce48x
Chystám se číst31x
Chci si koupit7x
dalších seznamech3x