Ten válečný život

Ten válečný život
https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77361/bmid_ten-valecny-zivot-AGa-77361.jpg 3 9 9

David Mingolla je jedním z mnoha nadrogovaných pěšáků, nahnaných do divoké guatemalské džungle jako snadno nahraditelné figurky nekonečné, amorální války. Pak se setkává s Deborou – záhadnou mladou ženou, která možná pracuje pro nepřítele – a ocitne se ve vražedném válečném pásmu psychického střetnutí, kde mysl je nejmocnější zbraní, kde myšlenky jsou používány k zabíjení. Mingolla brzy poznává, že útěk je nemožný, pokud on sám zůstane jen figurkou skrytých, bezohledných sil toužících po ovládnutí světa. Ale nejdříve musejí ovládnout Davida: rozkážou mu zabít ženu, kterou miluje…... celý text

Literatura světová Válečné Sci-fi
Vydáno: , Winston Smith
Originální název:

Life During Wartime , 1987


více info...

Přidat komentář

KapitánSmrt
28.08.2020 3 z 5

Poměrně zajímavý příspěvek do žánru sci-fi. Tématicky mi připomíná snímek Apokalypsa. Také zde prožíváme válečné peklo kdesi v jihoamerické džungli. Hrdinové se pod tlakem hroutí, neustále se pohybují na okraji šílenství, které je přeci jen logickou odpovědí na hrůzy kolem. Přesto mi přišel hlavní hrdina stále podivně příčetný, na to, co se kolem něj děje... Také vyprávění se mi zdálo roztříštěné, popisy trochu kostrbaté, což ale možná bylo překladem. Celkově jde o slušný průměr.

Metla
12.11.2018 2 z 5

Snad jsem očekávala něco jiného, snad je na vině zmršený překlad, snad to zkrátka není čtivo pro ženy, tahle knížka pro mě byla každopádně dost těžkým zklamáním. S důrazem na slovo "těžký", vážně jsem se při četbě nadřela. Název i obálka odkazují na military sci-fi, nenechte se však mýlit, hlavním tématem je vnitřní život hlavního hrdiny, jeho pochybnosti, duševní schopnosti, psychedelické stavy, jeho komplikovaný milostný vztah. Uvítala bych více akce a propracovanější využití Mingollových mentálních dovedností, nikoliv hňahňání se v divných, rozporuplných pocitech bývalého vojáka. Přesto nelze několika pasážím upřít značnou působivost, srovnatelnou se silnými scénami z takových filmů jako jsou např. „Apocalypse now“ nebo „Tenká červená linie“.
Nezbývá než litovat vachrlatého překladu, který do už tak dost složitého a chaotického příběhu vnesl další zmatek a nepochopení. Třeba bych ocenila skvělý protiválečný román, pokud by v české verzi došlo k odbourání nesmyslů a zachování Shepardova poselství. Takto jsem knihu po překlopýtání pár desítek stran přemístila na záchod, kde vydržela dlouhé měsíce, než se mi ji podařilo zdolat. V originále to může být zážitek, leč já ze sebe s námahou vytlačím hodnocení stěží průměrné.


Nahnilaruka
26.08.2015 3 z 5

No, tak čím bych začal... Asi tím, že se nejedná až o tak běžnou scifi-literaturu. To především proto, že autor zde řeší různé typy otázek ať už psychologického, válečného nebo morálního směru. Vůbec probírání se myslí vojáka zabírá dosti velkou část knihy a přišlo mi až zbytečně zdlouhavé ale především nikam nevedoucí.

Styl autora je částečně netypický oproti ostatním, možná je to způsobené právě výše uvedeným faktem, ale také tím, že knížka není psaná klasickým bestsellerovským způsobem, ale má v sobě cosi vlastního. Nebojí se dotýkat žádných otázek nebo témat a to včetně sexu, kterého je zde požehnaně, i když se později začne tak nějak opakovat a být nezajímavým. Děj se kamsi vytratil, vlastně se v knize skoro nic nedělo.. Prvních 150 stran nuda, posledních 100 stran nuda. Závěr sám o sobě to totálně zazdil, nic nevysvětlil, zůstal otevřený... Autor celou dobu rozvíjí vztah mezi Davidem a Deborou, kdy to každý z nich cítí cosi jiného, ale finální vyústění vyznělo kamsi do prázdna.

Hlavní postavy jsou vybarveny podprůměrně, na to, kolik jim dal autor v knize prostoru to mohlo být o nějakou tu úroveň jinde. Obecně bych řekl, že ač se autor snažil sebevíce, tak právě tahle stránka díla se mi absolutně nevyvedla. Po zábavné polovině knihy jsem čekal epický závěr, ale ten se nedostavil... velké zklamání 55%

Autorovy další knížky

Lucius Shepard
americká, 1947 - 2014
2020  86%Americká modlitební příručka
1996  64%Ten válečný život