Templáři: Fakta a mýtus

Templáři: Fakta a mýtus https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/526193/bmid_templari-fakta-a-mytus-655149aaad3e9.jpg 4 52 11

Stručný, ale informativní přehled prochází mnoha staletími: informuje, co o Šalomounově chrámu říká Bible, pak se vydává do římských, islámských a křižáckých dob. Další život templářství se točí okolo svobodného zednářství a konspiračních fantazií alternativních historiků a romanopisců, které lze jen těžko vzájemně odlišit. Kniha je určena neakademickému publiku, přesto je to srozumitelné a zároveň seriózně vědecké pojednání o fascinujícím námětu.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

Templars: History and Myth: From Solomon's Temple to the Freemasons , 2008


více info...

Přidat komentář

Ronnie68
21.09.2023 4 z 5

Zajímavá kniha, která je rozdělena na celkem sedm části... je zde celá historie Templářů ... plus jejich odkaz do dneška v literatuře, televizi či počítačové hře (odkaz je jak kladný tak i záporný)

darbujan8924
09.04.2023 5 z 5

Pro mě zatím nejlepší zpracování knihy o TEMPLÁŘÍCH. ( tedy i s knihou Templáři a Asasínové )
Je zde popsané vše od vzniku ,původu až po Křížové výpravy a zničení řádu.
Pro ty co se zajímají o tento řád a " středověké elitní bojovníky " doporučuji.


niki-chan
04.10.2022 4 z 5

Kniha se mi velmi líbila, hlavně proto, že se držela faktů a uváděla na pravou míru domněnky, které o Templářích putují. Trochu více se autor mohl věnovat úpadku a soudům - tato část mi přišla hodně krátká, povrchní. Místy byly rušivé překlepy. Ale celkově jsem s tímto podáním historie spokojená.

freejazz
18.09.2021 5 z 5

našel jsem tuto knížku u známých v knihovně. předpokládal jsem – přesto, že jde o velké čtenáře – že knihu po několika stranách odložím a nedozvím se nic podstatného, protože autor nevybočí z módních chodníčků konspirací a konstrukcí nesmyslných a nesouvisejících detailů.
ale klobouk dolů. skvělá faktografie, možná občas trochu stručná, ale po blábolech kolem šifry psího lejna dana browna a vzedmutí módní vlny konspirační víry a hulákání konspiračních věřících neuvěřitelně přesná a precizní práce s množstvím odkazů na zdroje a prameny, bohatými vsuvkami, vysvětlujícími děje a vztahy.
jako odrazový můstek pro důkladnější studium období křižáckých výprav a poměrů v tehdejším světě velmi chvályhodný počin.

Akana
26.03.2019 3 z 5

Trochu moc letem světem. Autor se hodně věnuje historii Jeruzaléma, křížových výprav, následně konspiračním teoriím, svobodným zednářům a v závěru místopisu (Michael Haag píše mimo jiné i bedekry), románům a filmům inspirovaným templáři a mýty o nich, ale o fungování a historii řádu samotného moc detailů neposkytne. Sdílnější je pouze když dojde na vylíčení likvidačního procesu v letech 1307-1314. Samozřejmě oceňuju, že celou tu záplavu záhadologických nesmyslů uvádí nekompromisně na pravou míru. To je vlastně, jak se zdá, hlavním cílem knihy. Ale jinak klouže dost po povrchu a když je člověk ještě namlsaný takovým informačním kolosem jakým jsou Tyermanovy Svaté války, tak tenhle populární souhrn nemá moc šanci zaujmout.

Kuža007
07.10.2018 5 z 5

Asi jedna z nejlepších knih o historických faktech a skutečnostech o temlářích.

misantroop
05.05.2016 5 z 5

Faktograficky skvěla zpracovaná kniha. Ideální pro všechny kteří si chtějí udělat pořádek v Templářských záležitostech, s touto tematikou začínají nebo si chtějí pouze rozšířit obzory.
Od úvodu který v souvislostech ukazuje původ náboženství, které hráli roli v tomto příběhu se posuneme k rozvoji a pádu samotných Templářů až se nakonec ocitneme v rovině populárních konspiračních teorií i dopadu Templářského kultu na populární kulturu.

JIC
23.08.2014 5 z 5

Skvela kniha, vyborne napsana kniha, moc mne bavila, dorucuji ke cteni! *****

Vavrec
18.02.2014 3 z 5

Kniha mne zaujala :) dobře se čte atd. ...... sice to není mínus , ale tato kniha je opravdu "učebnice" :)

Korumbad
06.11.2013

Kniha mě naprosto uchvátila. Stručna historická "učebnice", která je na konci plná užitečných odkazů a referenci autora.

wally
31.01.2013 4 z 5

Tato kniha má svoji vysokou kvalitu a to hlavně z toho důvodu, že nic nepřikrášluje a fakta podává taková jaká jsou. To, že se kniha nepouští do žádných konspiračních teorií, ale vychází z čistě doložitelných historických faktů (a ne dohadů a přání) je rozhodně velkým kladem. Na druhou stranu ve vás zabije všechny ty zakořeněné naděje v tajné konspirační teorie, které v nás vyklíčily po přečtení knížek D. Browna nebo S. Berryho. Pokud si chcte v sobě zanechat nějaké to tajemno plynoucí z templářeké minulosti, tak tuto knihu nečtěte :-)