Temný květ

Temný květ https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/457625/bmid_temny-kvet-UCb-457625.jpg 4 95 26

Vůně Aramteshe série

1. díl >

V říši Aramtesh jsou vůně mocné… Ovšem když shoří celá plantáž nejposvátnější květiny dahkai a korunní princ Nisai je otráven, může to znamenat konec celého císařství. Jeho osud tak leží v rukou chudé vesnické parfumářky Rakel a Ashe, Nisaiova věrného osobního strážce, kteří se vydají hledat starodávný protijed. Ale pokud se jim nepodaří rozluštit jeho tajemství a vyléčit prince včas, může spolu s ním zaniknout i celý Aramtesh.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: ekniha , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

The Darkest Bloom , 2019


více info...

Přidat komentář

Inugoya
01.03.2024 4 z 5

Tohle bylo milé překvapení.

Skvělý nápad, sympatičtí hrdinové (konečně dva relativně normální lidi, kteří jsou si tak nějak rovni a uznávají se, aniž by jeden sebe ponižoval a druhého povyšoval, takže jestli už máte po krk všelijakých těch "bohyní a samic" stavěných na piedestal, tady se toho bát nemusíte), občas i nějaké to překvápko.

Jediné, co tomu chybělo, byla čtivost. Z nějakého záhadného důvodu si to tak nějak nesedlo, spousta událostí pak nepůsobila věrohodně, a spíš na sílu, a vůbec to zanechávalo takovou trpkou pachuť, že být to napsáno jen o malinko líp, tak je to bomba. Proto nedávám plný počet hvězd.

Přesto doporučuju jako oddechovku a protipól všech těch obhroublých pornoizovaných YA/fantasy knížek, co bohužel v posledí době frčí víc, než je zdrávo.

Fidibus
22.03.2023 3 z 5

(SPOILER) Vlastní nápad s parfémy mi připadal zajímavý, bohužel mi úplně nesedl styl psaní. Následník je otráven a Rakel se vydává spolu s jeho ochráncem, Štítem, najít protijed. Hledání mi přišlo dost nezáživné, pak následuje návrat, ne zcela příjemné uvítání a akční konec, kdy se dozvídáme náznaky o řádu, který bude vysvětlen v dalším díle.
Rakel i Štít se postupně sbližují a dozvídáme se o nich víc, ale samozřejmě ne vše.
Nebylo to špatné, ale do dalšího dílu nejspíš nepůjdu.
PS Sympatickou hrdinkou je určitě Rakelina klisna!


lilites
05.03.2023 4 z 5

Tato kniha pro mě byla celkem překvapení. Prvních 100 stran jsem si říkala, že jsem šlápla vedle, bylo to takové nějaké, ale pak se děj začal rozjíždět a příběh začal být zajímavější čím dál víc.

Musím uznat, že se mi kniha opravdu líbila. Je protkána mnoha vůněmi, ten námět je opravdu zajímavý a neotřelý. Krásně popisovaný svět kolem i popisy vůní byly skvělé.

Doufám, že i druhý díl mi nakonec sedne a bude to stejně pěkné čtení.

Za mě velice povedené..

Ellis03
23.06.2022 4 z 5

Kniha se mi líbila. Ten svět mě bavil a bylo to originální. Ale něco mi tam proste chybelo.. vztahy mezi hrdiny byly takové nijake…, i když se tam pak autorka snažila nějakými projevy jakési city vykresat, bylo to takové těžko uvěřitelné.

jitka_dankova
28.01.2022 4 z 5

Netradiční poklidná fantasy duologie pro mládež s netypickou hrdinkou v hlavní roli. Celá kniha je protkána popisy vůní a hrdinka má výhodu i nevýhodu v tom, že zatraceně dobře všechno cítí. Takže poměrně dost často a někdy i zdlouhavě popisuje, co jí všechno taky smrdí a co jí vadí a co jí který závan vůně připomíná. Ze začátku mi nebylo jasné, proč může být silný čich jakousi superschopností, ale pak jsem pochopila, jak je to v knize myšleno.
Kniha je psána jako z pohledu Rakel, tak i z pohledu Ashe, který si s sebou nese zajímavé tajemství. Na konci tohoto dílu se člověk akorát naštve, že ještě nevyšel ten druhý finální, jsem zvědavá, jak se to bude dál ubírat.
Romantika v knize je opravdu jen v náznacích, ale i to málo je vlastně docela milé.

DreamerX9
28.12.2021 3 z 5

Musím uznat že šlo o originální a poutavou fantasy. Bavil mě ten svět a nápad. Bohužel zdlouhavé popisování a děj téměř žádný to jaksi zkazilo. Ale oceňuji krásnou obálku pod kterou se ukrývala hromada vůňe a magie

hanaseidl
12.12.2021 3 z 5

Nějak jsem se nemohla dostat přes ty obsáhlé popisy toho jak voní tohle a onohlo. Chápu, že je to o vůních, ale bylo toho prostě moc. Popisovat jak voní pocit štěstí a jak to voní při vstupu do každé místnosti... nuda.

vandalindakova
05.11.2021 4 z 5

Obálka této knihy vypadá nádherně a slibuje jedinečnou fantasy, což opravdu je.

Svět, ve kterém se příběh odehrává, je velice originální. Celé se to točí okolo vůní, které jsou prostoupené opravdu všude. Vše je popsáno podle vůní, a ten popis je velmi dobrý. Líbilo se mi, jak k tomu přirovnávali všechno, všechny hlášky byly opravené tak, aby to dávalo spojitost s vůněmi, např. U všech smradů! :D
Celý děj je naladěný do dálného východu, a má vibes jako Jiskra v popelu. Jsou tu pouště, velbloudi a tak dále. Celé se to četlo moc dobře, mělo to dobré formátování i čtivý příběh.

Ale, bylo to takové zrychlené. Někdy to nebylo vůbec na škodu, a naopak se to hodilo, jindy to ale bylo až moc. Hlavně pokud se jedná o řešení nějakých problémů. Něco třeba potřebují sehnat, nevědí vůbec jak a kde, a najednou to mají (a nikde ani zmínka, jak na to přišli, a jak se k tomu dostali).
Romantickou linku bych dala úplně do pryč. Vůbec bych ji tu nepotřebovala. Sice jsem si říkala, že mezi nimi určitě něco bude, ale bylo to nedopracované. Jakoby si po tři čtvrtě knihy řekli: "Hmm, co nám tu chybí! No jasně, romantika, tak to tam švihněte."

A co mě mrzelo nejvíc, byl počet chyb a překlepů. To bylo něco šíleného

Veve721
26.08.2021 4 z 5

(SPOILER) Co si budeme nalhávat, některé knížky mají tak úžasnou obálku, že prostě není možné odejít z knihkupectví bez nich. První díl duologie Vůně Aramteshe je přesně ten případ. Pod krásným zevnějškem se skrývá skvělý nápad na dobrodružné fantasy putování. Princův osobní strážce Ash a parfumérka Rakel se spolu vydávají hledat lék na smrtící jed, kterým byl otráven následník trůnu. Získat jednotlivé suroviny ale rozhodně není lehký úkol...

Zápletka byla sice poměrně jednoduchá, ale zajímavá. Hledání surovin mi trochu připomínalo moji oblíbenou dětskou fantasy sérii Deltora (kterou miluju doteď). Líbilo se mi dobrodružné putování a líbil se mi také kouzelný svět, jak si ho autorka vymyslela. Zcela viditelně se inspirovala Orientem, což k tématu parfémů výborně sedlo. Líbily se mi nejrůznější slovní hříčky odkazující na vůně, i Rakelino podrobné popisování každého pachu. Díky tomu jsem si připadala, jako bych všechnu tu skořici, santalové dřevo, fialky i smradlavé ryby cítila spolu s hlavní hrdinkou. Téma vůní bylo rozhodně vytěžené na maximum a je jedinečným prvkem, který tuto duologii odlišuje od podobných fantasy výtvorů. Pozitivně na mě také působil nenásilný vývoj vztahu ústřední dvojice. Žádná láska na první pohled, právě naopak - velmi realistický a uvěřitelný přechod od nedůvěry v sympatii, kdy romance rozhodně není stěžejním prvkem příběhu. Osvěžující.

Slabinou příběhu pro mě byla úvodní čtvrtina, kdy autorka svým hrdinům přehnaně usnadňovala práci. Například na stovky let ztracenou legendární knihovnu narazili prakticky jen pár kroků od města, ze kterého právě vyšli. To je mi ale šťastná náhoda... (Taky bych pro lepší orientaci ocenila mapku.) S každou další kapitolou byl ale příběh zajímavější, napínavější a akčnější. Závěr nebyl zrovna překvapivý, ale rozhodně byl vhodným završením. A ten cliffhanger na konci? Ach! Určitě nutně musím mít i druhý díl. Mám takový pocit, že autorka skrývá ještě nějaké ty karty v rukávu, takže se máme na co těšit...

jmeno
24.08.2021 4 z 5

Popis všeho pomocí vůní mě moc neoslovil, nedokážu si to představit a vžít se do situace. Nicméně jsem si na to po cca 100 stranách zvykla a z knihy se stala čtivá oddechovka. Chvilkama se to táhlo, dalo by se to mírně zkrátit, ale těším se na další díl.

janca6129
27.07.2021 3 z 5

Začátek knihy mě bavil. Seznamovala jsem se s hlavními hrdinami, jejich osobními problémy a světem, který se mi líbil i navzdory přehršle cizích názvů či jmen.

Pak to celé sklouzlo k nezáživnému hledání a cestování, k němuž by se určitě hodila mapa, aby si čtenář mohl celý ten svět rozdělený do tolika částí představit. Tenhle úsek by si jistě zasloužil víc akce.

Pak ta romantická linka. Jedná se o veeelice pomalý slow-burn, kdy si nejste jistí, zda by nebylo vážně lepší, kdyby Ash miloval toho prince a s Rakel si nevybudoval jen silný přátelský vztah.

Chvílemi jsem měla chuť knihu odložit, naštěstí jsem to vydržela a konec už byl o dost lepší - rozhodně mě navnadil na další díl.

Celkově příběh Temného květu nebyl špatný. Byl voňavý a jazyk čtivý, jen mu chybělo víc akce (hlavně v prostřední části) a romantiky. Spíš se jedná o jednodušší oddechovku než o napínavé čtení. :)

ydnac
19.07.2021 4 z 5

Naprosto originální fantasy :-)
Knihu jsem si nechala vybrat od slečny v knihkupectví, nic jsem o ní nevěděla, ale moc se mi líbila obálka :-) a jsem ráda, že jsem se k ní dostala.
Hlavní hrdinka Rakel se snaží dostat do soutěže o nejlepšího výrobce parfému, ale všechno se zvrtne a už čelí obvinění z pokusu o otrávení prince Nisaie. Okolnosti ji svedou dohromady s Ashem (princův osobní strážce) a společně se vydávají hledat protijed...
Celá kniha je naplněna vůněmi všeho druhu, až se člověk vidí někde uprostřed tržnice v orientu :-)
Celý děj je vlastně docela takový klidný, ale posledních 50 stran jsem si už říkala, jak je super, že druhý dil bude už v září :-)
Mně se to libilo.
Neotřelé, zajímavé, napínavý konec.
Hledala jsem něco nového a našla jsem :-)

Leila_05
26.04.2021 3 z 5

Ze začátku mě to vůbec nebavilo - měla jsem chuť odložit knížku a přestat to číst. Nuda, moc informací a cizích slov. Pak už to začalo být zajímavější. Pro milovníky fantasy knížek, vůní a všeho okolo toho to je super. Nejsem moc na fantasy, spíš na romantický knížky, ale tohle ušlo. Obálka je parádní, jen někde byl špatně překlad, což mě trošku mátlo.

smrčci
20.03.2021 4 z 5

(SPOILER) Do prvních 50 stran jsem to chtěla odložit. Příliš mnoho informací, neznámých slov i pojmů mě mátlo. Pak si to ale sedlo a ja si příběh začala užívat.
Je to zcela originalnk fantasy svět založený na vůních a vše kolem nich. Pomalu budovany vztah mezi Rakel a Ashem me bavil, jejich mnohdy sarkastické slovní prestelky byly super.
Občas ale pokulhával překlad a SPOILER
konec mě teda dost naštval, opravdu nemám ráda takovéhle otevřené konce, kdy si autoři cíleně hackuji čtenáře na další díl.

Hels-is-unicorn
03.03.2021 5 z 5

Počínaje naprosto parádní obálkou a provoněným příběhem konče, jsem nadšená. Už dlouho jsem nečetla knihu, která by mě tolik zaujala. Příběh mi trochu připomínal Poušť v plamenech, ostatně stejně jako hlavní hrdinové. Každopádně fikční svět pro mě byl úplně parádní, mám hrozně ráda, když se autoři nebojí sáhnout po něčem, co tu ještě nebylo v milionu různých verzí. Líbí se mi, že fantastično se drží při zemi (když pominu konec) a že hlavní hrdinové po sobě neskočí hned na prvních stránkách. A co je zdaleka nejlepší, vůně. Každá chvilička děje je jimi prodchnutá, Rakel vlastně ani jinak svět nezná, stejně jako Scarlet z Caravalu všechno viděla v pestrých barvách. A to prostě můžu. Vřele doporučuju, parádní čtení, a netrpělivě vyhlížím další díl :-)

Luccinda
26.02.2021 3 z 5

Temný květ je prvním dílem plánované duologie, která nese název Vůně Aramteshe. Celá kniha je doslova protkaná vůněmi, autorka si s jazykem skvěle pohrála a vymyslela různá přirovnání, přísloví, nebo dokonce i nadávky spojené s vůněmi, a velkou roli mají vůně i v příběhu. Už dlouho jsem nečetla fantasy, které by mělo tak originální svět jako právě Vůně Aramteshe. Až mi bylo líto, že se nápadu nechopil nějaký zkušenější spisovatel, který by jeho potenciál dokázal využít naplno.

Hlavními hrdiny příběhu jsou vesnická parfumářka Rakel a princův osobní strážce Ash, kteří se spojí a vydají se hledat starodávný protijed pro otráveného prince Nisaie. Zní to skvěle, jenom je škoda, že autorka nechávala Rakel a Ashe vypořádat se se všemi nástrahami až příliš snadno. Jejich dobrodružství tak bylo příliš monotónní a bez špetky napětí.

Tušila jsem, že se v příběhu objeví romantická linka, protože se tady vyloženě nabízí. Vypadalo to nadějně, mezi postavami se začalo vytvářet určité pouto, slow-burn romantika jak vyšitá… Ale bylo jí tam tak zoufale málo! Buď tam té romantiky mělo být víc, nebo tam neměla být vůbec. Tohle bylo tak strašně polovičaté. Doufám, že do druhého dílu autorka té romantiky vloží trošku více.

Sabča92
19.02.2021 3 z 5

Temný květ je prvním dílem plánované dulogie, přičemž druhý díl vyjde opravdu za chvilku. Svým světem jistě zaujme fanoušky sérií Jiskra v popelu nebo Pomsta a rozbřesk. Vůni Aramteshe rozhodně schází mapa, která by dokreslila ideu o světě ve kterém se příběh odehrává. Kniha je rozhodně na pomezí v žánrovém zasazení, protože má mladé hrdiny a jednodušší svět, měla by spadat do sekce young adult fantasy, ale řekla bych, že pro čtenáře klasické fantasy, kteří chtějí jednodušší příběh bude také milým překvapením. Romantika v knize také nechybí, ale je tu jen jako taková třešinka, rozhodně není podstatou příběhu. Navíc se jedná o slow-burn romanci, která prostě baví. Temný květ je za mě opravdu pěkně napsaná fantasy s příchutí orientu. Hrdinové neustále vše komentují s přídavkem nějaké vůně a skvěle to dokresluje atmosféru. Čas od času to zní i opravdu hodně vtipně. Závěr knihy mě hodně chytil a já posledních dvě stě stran dočítala na jeden zátah. Byla jsem zvědavá, jak vše dopadne a závěrečný lehký clifhanger mě nalákal na další díl, který si určitě nenechám ujít.
Pokud hledáte fantasy s vůní orientu nebo milujete sérii Jiskra v popelu, tak si knihu jistě oblíbíte.

dontbullshitme
06.02.2021 3 z 5

Já vám nevím, je to hezká kniha, pěkný příběh, ale nevyvolalo to ve mně žádné silné pocity, je to spíš oddychovka. Další díl si přečtu jen proto, abych to měla ukončené. :)

Kizuizi
25.01.2021 5 z 5

Ó tohle bylo naprosto skvělé! Hodně jsem se na knihu těšila, protože anotace slibovala velmi pěkný příběh. A musím říct, že naprosto překonala všechna má očekávání!
Kniha je naprosto skvělá, opojná, podmanivá a hlavně vůněmi prosycená. Asi nikdo nečekal, že autorčina prvotina bude až tak úžasná, ale stalo se. Doslova vykouzlila dokonalý, smyšlený svět, který popsala tak famózně a detailně, že musí být nadšen každý, nejen zarytý fanoušek fantasy žánru.
Já jsem velmi, velmi spokojená - perfektně popsané postavy, prostředí, dokonale zpracovaná originální myšlenka.

AntikK
22.01.2021 5 z 5

Na knihu jsem se těšila už když jsem ji zahlédla v edičáku Moby. A kniha nezklamala, za mě je to povedená, krásná a originální záležitost. Těším se na další díl!

Autorovy další knížky

P. M. Freestone
australská
2020  80%Temný květ
2022  68%Koruna kouře

Kniha Temný květ je v

Právě čtených4x
Přečtených114x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených6x
Knihotéce123x
Chystám se číst150x
Chci si koupit21x
dalších seznamech3x