Krvavé diamanty

Krvavé diamanty
https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22507/bmid_krvave-diamanty-Ki4-22507.jpg 4 36 36

Temný Berlín série

1. díl >

(první část volné trilogie Temný Berlín) Soukromý detektiv pátrá v nacistickém Berlíně po vrazích mladého manželského páru a po ukradených špercích. Multimilionář Six si najme detektiva Bernharda Gunthera, aby objasnil vraždy a krádež: Sixova dcera a zeť byli zastřeleni a zároveň zmizely ze sejfu šperky značné hodnoty. Guntherovo pátrání je ztíženo poměry v Berlíně roku 1936, přesto se mu podaří odhalit pozadí a motiv celého případu a dospět k překvapivému závěru. Tato kniha je autorovou prvotinou a náleží k "berlínské trilogii" napínavých románů, odehrávajících se v nepříjemném ovzduší Německa 30. a 40. let, v čase vrcholícího nacismu. Právě tato vypjatá atmosféra ozvláštňuje celý dobře promyšlený příběh, jehož námět i sympatický hrdina z rodu drsných chlapíků mohou zaujmout a stojí za přečtení.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , BB art
Originální název:

March violets (Berlin noir) , 1993


více info...

Přidat komentář

Alma-Nacida
16.08.2020 4 z 5

Detektivka více než trochu "noir", detektiv Bernie sice srší sarkastickými fórky, ale v závěru si na vlastní kůži vyzkouší koncentrák a celkově moc nemá, za co by se mohl poplácal po rameni: sice odhalí co, kdo i proč, ale je mu to prd platné. Na konci může být rád, že vyvázl životem.
To je samozřejmě velké lákadlo k tomu přečíst si, jak to bylo dál. I když nemyslím, že by další díly byl míň temné, jdu do toho.

Killingjoke
23.10.2019 5 z 5

Temný předválečný Berlín, 1936. Adolf Hitler je již několik let u moci a pravidla určují jeho krvelační a bezcitní pochopové, jenž již svou pouhou přítomností rozsévají atmosféru strachu. V této nelehké době dostává soukromé očko Bernie Gunther zakázku od továrníka Sixe, aby vypátral vraha jeho dcery a šperky, které vrah ukradl z jejího trezoru… Spojení předválečný či válečný Berlín a osamělý detektiv u mne většinou zaboduje hned na první dobrou. Fungovalo to u Volkera Kutschera, Haralda Gilberse či Jefferyho Deavera a ne jinak je tomu u prvního případu svérázného berlínského detektiva Bernieho Gunthera, u nějž se příměr k Philu Marlowovi opravdu nabízí. Samozřejmě nedosahuje tak úplně kvalit zmíněného kabrňáka, ale v počtu ironických bonmotů a sarkastických metafor se mu opravdu celkem vyrovná. Zkrátka a dobře Philip Kerr stvořil zvláště pro Evropana poutavý mix detektivky drsné školy a atmosféry doby, který by patrně nefungoval, kdyby byl zasazen do některého jiného města na světě. Temný Berlín v době před 2.SV v sobě nese jakési kruté kouzlo, které však oplývá jistou nepopsatelnou aurou přitažlivosti. Bernie Gunther tímto prostředím umně proplouvá a do cesty se mu staví jak postavy smyšlené, tak skuteční nacističtí pohlaváři. Výborná knížka, zvláště pokud vás baví detektivky a zajímá doba vzestupu nacismu. Pak si stejně jako já jistě přijdete na své.


alnahu
21.05.2018 3 z 5

Na pátrání po ztracených špercích, které se ztratí dceři bohatého továrníka je najat soukromý detektiv Bernhard Gunther .Děj se odehrává v nacistickém Německu. Za mě je kniha dost překombinovaná se spoustou jmen.

astroweb
11.05.2017 3 z 5

Námět zajímavý, historických reálií by mohlo být víc, ale jinak trochu víc spletitější na můj vkus, takže další díly si odpustím.

trudoš
06.01.2016 5 z 5

Rok 1936 nebyl pro Německo úplně košer. Individualismus šel stranou a nacisté získávali čím dál víc navrch. A právě v těchto pochmurných časech se odehrává případ soukromého očka Bernarda Gunthera, který má vypátrat ukradené šperky a případně i nějakého toho vraha k tomu. Přičemž jeho vyšetřování se nese v duchu klasické drsné školy, kdy ani tak nezáleží na smysluplnosti dějové gradace, ale spíše na zapeklitosti situací, v nichž se ocitá.
Philipu Kerrovi se podařilo bezvadně zachytit hutnou atmosféru strachu, stejně jako odlehčení v podobě šibeničních metafor, které hrdina sype z rukávu. Užil jsem si i jazykovou dovednost, která díky zakomponování typických německých výrazů do běžné mluvy působí stylově a dodává vyprávění na autenticitě. Litoval jsem jen zbytečně překombinované zápletky, kdy se autor navzdory logice snaží přijít za každou cenu s překvapivým zvratem. Závěr se kvůli tomu se nese v duchu vynucené kolize, což však povedeně vynahrazuje nečekaná surovost.

čertina
13.10.2014 5 z 5

Co dodat,Phil Marlowe v Berlíně,jen doba sakra jiná.

beanstk
07.04.2014 4 z 5

První ze série příběhů se soukromým detektivem Berniem Guntherem. Případy jsou dostatečně zajímavé a zamotané, nejvíce se ale vyplatí číst kvůli popisu Berlína a Německa v roce 1936 a dále ... ČR se pak dotýká díl "Praha osudová".