Říše slonoviny

Říše slonoviny https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37100/bmid_rise-slonoviny-qxu-37100.jpg 4 91 5

Temeraire série

< 4. díl >

Čtvrtý díl úspěšné ságy Naomi Novikové začíná dramatickým příletem Laurence a Temeraira do Británie: celá letka je přetížena lidmi, v zádech má pronásledovatele, ale marně čeká, že jim přiletí někdo naproti a pomůže jim. Co se přihodilo: proč britští draci nevzlétají na pomoc? Brzo se ukáže, že draky decimuje neznámá choroba; a Laurence s Temerairem jsou vysláni do Afriky pátrat po léku. Z Kapského Města proniknou do vnitrozemí, mimo evropské kolonie, což nezůstane bez následků: vstoupí na území, kde nejen lidé, ale i draci žijí jinak, než byli zvyklí z Anglie… Cesta za lékem se stane výpravou dobrodružnou, kdy všichni opět musí riskovat svoje životy. Noviková podle svého zvyku neopomíjí historické souvislosti – v Říši slonoviny se dotýká bolestného dějinného okamžiku – nelidského obchodu s černými otroky. Také tento historický motiv je v jejím románě velmi účinně využit. Čtenář se opět dočká mimořádně čtivého a promyšleného dobrodružného vyprávění s přesně zachycenými charaktery lidí – i draků.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Argo , Triton
Originální název:

Empire of Ivory , 2007


více info...

Přidat komentář

Kee
07.04.2024 4 z 5

Oproti předchozímu dílu se zde laťka opět zvedá nahoru. Prvky přesouvání se mezi kontinenty, novými lokacemi a představení nových postav tentokrát neupozaďují ústřední duo Laurence a Temeraira, naopak velice dobře celý kolorit doplňují. Zápletka s dračí nemocí umožňuje příběh posouvat a vyvíjet zcela jinak, což mu prospělo - čtenář nahlédne i jiné odstíny.

Ukončení této knihy (resp. finální zvrat) je za mě nejsilnějším bodem celého příběhu. Držím pěsti, ať se podaří celou sérii důstojně zakončit.

zazvorka
18.08.2022 4 z 5

Napínavé, nabité akcí, pestrý příběh. Konec překvapivý, to jsem zvědavá, jak L a T po svém návratu domů dopadnou.


Turlogh
02.10.2019 3 z 5

Ještě slabší než druhý a třetí díl, lehce nadprůměrná fantasy.

eva-lupen
06.08.2019 5 z 5

Opět super napínavé čtení, které rozhodně nezklamalo. Spíše naopak. Už se těším na další díl a moc mne mrzí, že v češtině poslední :-(.

Blekí
22.05.2013 5 z 5

Všechny možné klady knihy jsem zmínila v hodnoce předchozích dílu série Temeraire a nechci se opakovat. Tak snad postačí, když zmíním, že kniha je snad nejčtivější z dílů, plná zvrtatů a nečekaných událostí. Konečně jsem mohla dát plný počet hvězd bez sebemenšího zaváhání.