Tělo

Tělo https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531453/bmid_telo-65c1c6c7b8c5c.jpg 4 20 6

Jak již název sám prozrazuje, Šrámek viděl podstatu lidského bytí i jeho radost a krásu v těle, ve smyslech, jimiž člověk vnímá a přijímá sladký, okouzlující, nádherný i prostý dar života. Už v počátcích své tvorby Šrámek ukazoval lásku v její přirozené sexuální podstatě, zbavoval ji hříšnosti a pseudomorálních předsudků a konvencí.... celý text

Přidat komentář

Ladis777
22.09.2021 4 z 5

Prvních asi čtyřicet stránek jsem obracel oči v sloup, že se to nedá číst. Pak mě to docela zaujalo, chvílemi jsem se i bavil. Problém je prostě jazyk - kombinace přehnaně obrazného a ornamentálního jazyka s archaizujícím je vražedná, až se v tom - někdy záměrně, někdy nezáměrně v dlouhatánských souvětích ztrácí, co vlastně sděluje. Škoda. Příběh je celkem nosný a dává dost nahlédnout i do společnosti počátku dvacátého století. Nelituji tedy, že jsem tu knihu napřed se sebezapřením, pak i celkem ochotně přečetl a dočetl. I když... klasicky, méně by bylo více - 300 stránek to fakt mít nemuselo.

los
07.04.2021 2 z 5

tak Máňu a Tyldu jsem nepobral a na dlouhou dobu se zas vyléčil z vitalismu, ale pointa pronikavá


georginaa
17.09.2020 1 z 5

Knihu jsem našla u mamky v knihovně a řekla jsem si , že bych mohla přečíst něco od tohoto autora. Vůbec mě kniha nenadchla, bohužel. Těžko horko jsem ji překousala, ale dočetla. Takže opět se vrátím ke svým detektivkám, thrillerům a románům.

Vecerkova
10.07.2020 3 z 5

Šrámkův jazyk je nádherný, ale to je tak všechno. Neubráním se srovnání se Stříbrným větrem, kterému se bohužel Tělo atmosféričností ani epickou linkou nevyrovná.
Děj se možná až příliš táhl a chyběla mi v něm nějaká sympatická postava, jíž hlavní hrdinka bohužel nebyla, se kterou bych soucítila. Stejně tak jsem se nedočkala ani toho, čeho si na Šrámkovi cením nejvíce, a sice dávky přírodní lyriky. Že se Tělo odehrává ve městě, jsme ochuzeni i o ni.
K románu se nevrátím ani ze sentimentu až mi bude chybět jeho atmosféra, ani pro hlubší myšlenky které dílo postrádalo. Poněkud překvapivý byl obrat k silnému antimilitaristickému náboji v závěru díla, který dojem spíše zkazil než aby na mě zapůsobil silněji.


Nu, promluvte si tamhle s tou bílou paní, ta se myslím etablovala na nějakou velmi jemnou práci! Lampa pozoruje asi, že se o ní hovoří, ale oknu na lep nesedne, je to panák studený na kost a fouká mu do zad, umělec hladový, s tím bych to tuze nechytla, ale když se již vyrušila z práce, pohlédne raději na spícího chlapečka do kočárku a učiní to tak, jako by to už patřilo k její jemné práci dívati se krásně na spící děti.

eraserhead
19.06.2018 4 z 5

Mám takový zvyk, že se často, když začnu nějakou knihu číst, kouknu na její poslední stránku a přečtu si poslední slovo. Poslední slovo této knihy je "hovno". Což u Šrámka snad i potěší (nepřekvapí). A co teprve, když čtenář zjistí, že čte v podstatě romantický příběh jednoho vztahu a manželství se vešemi možnými peripetiemi. Pravdou je, že jsem se v postavách občas ztratil, tu a tam jsem si nebyl jistý, čí zážitky vlastně čtu, a některé scény mi v paměti neutkvěly, na druhou stranu mě hrozně zaujala forma románu, obzvláště v první půli knihy Šrámek opravdu perlí, co se týče alegorií a různých přirovnání, doslova maluje ohledně pocitů, situací a určitých podob. To se z knihy postupně vytratí na účet příběhu, proto to snad ani tolik nevadilo. 3.5*

PMR
21.02.2018 4 z 5

Taková růžovo červená limonáda.
Ale pán je fakt básník ...

Autorovy další knížky

Fráňa Šrámek
česká, 1877 - 1952
1985  67%Stříbrný vítr
1911  74%Modrý a rudý
1967  75%Splav
2006  75%Měsíc nad řekou
1990  92%Proč nejsem komunistou

Kniha Tělo je v

Přečtených32x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce66x
Chystám se číst17x
Chci si koupit1x