Tekeli-li

Tekeli-li https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506882/bmid_tekeli-li-6389df854b9fb.jpg 4 5 3

S typickou drzosťou namiešaný koktejl steampunku a dobovej popkultúry z norrovského univerza prezradí, čo robil mechanik Bert Rumbledale, pokým sa pridal k oddielu bojujúcemu proti paranormálnemu zločinu. Hlavný hrdina, ako pomyselná monterpáka vrazená do jemného súkolia špionážnych nuáns, prekazí plány Fräulein Orsitsch na nastolenie germánskej magickej hegemónie a objíme sa s vílou. V dôsledku toho si zájde po suvenír do Južných morí, kde na tajuplnom ostrove spozná záhadami opradenú civilizáciu a stretne bielu bohyňu. V dych berúcom dobrodružstve vystupujú predchodca agenta 007, zjazvený šľachtic, hessenskí militanti, hordy domorodcov aj bytosti, ktoré nie sú z tohto sveta.... celý text

Přidat komentář

LiliDarknight
13.06.2023 4 z 5

Slovenský autor Peter Jelínek sa už po tretí raz vracia do svojho steampunkového univerza. Tentoraz núka príbeh spred udalostí opísaných v knihe Norr, ochraňuj Britániu!. Napriek tomu ide o samostatný počin, ktorý si užije aj čitateľ neznalý tohto sveta. Navyše môže poslúžiť ako ochutnávka pre váhajúcich okorenená poriadnou dávkou dobrodružstva.

Zostrelenie vzducholode Horatius je pritom len začiatkom. Mechanik a tajný agent musia čeliť ešte mnohým skúškam, kým si vydýchnu. Utekajú pred prenasledovateľmi, bojujú s vodnými príšerami, dokonca sa dostanú do srdca separatistickej základne. Čo-to sa dozvedia o mágii, vede, ale napríklad aj o vesmírnych návštevníkoch.

Na pomerne malom počte strán sa toho premelie a pospomína naozaj hojne. Kniha ale našťastie nikdy nepôsobí prepchato. Autorovi sa totiž podarilo všetky prvky hladko prepojiť, aby sa navzájom dopĺňali. K tomu mu dopomohla schopnosť priblížiť čitateľovi dej, prostredie a postavy jasne a stručne. Žánrovo ide o steampunk ukotvený vo vedecko-fantastickej literatúre.

Svoje neodmysliteľné miesto tu našli aj odbornejšie ladené opisy, ktoré sú pomerne stručné a logické. Okrem toho prichádzajú v tých menej dynamických okamihoch. Jelínek si teda svoje rozprávanie veľmi dobre rozvrhol a akčné sekvencie umne strieda s pomalšími. Tie protagonisti vypĺňajú rozhovormi a nutným vysvetľovaním. Pritom sa prepracovávajú rôznymi oblasťami. Nielen technikou a mechanikou, ale aj históriou a kultúrou, dokonca vesmírom a folklórom.

Táto rôznorodosť autorovi svedčí. Jelínek dokazuje, že si domácu úlohu vo forme výskumu vypracoval naozaj dôsledne. Striedanie pomalších a rýchlejších častí zabezpečuje dynamické tempo. Kniha však napriek tematickej nasýtenosti ostáva stručná, čo možno zamrzí milovníkov opisnosti. V tejto knihe skrátka záleží na deji a zážitkovosti. Pretože ide o dobrodružnú výpravu s niekoľkými prekvapeniami.

Z kompozičného hľadiska Jelínek ponúka dve novely so samostatnými zápletkami a krátky epilóg. Jednotlivé deje však na seba nadväzujú a dopĺňajú sa. Toto rozdelenie len umožnilo vynechať zbytočnú vatu. Postavy tak môžu bez vyrušenia čeliť ďalším divokým výzvam. Tým odolávajú odvážne, občas nápadito a s nutnou dávkou humoru. Vďaka tomu sa čitateľ nemá čas nudiť.

Kniha Tekeli-li je svižným dobrodružným románom so steampunkovými kulisami. Autor namixoval mnoho tém i prvkov tak, aby vytvorili vskutku zaujímavú mozaiku. Navyše pri tom ukazuje schopnosť hrať sa s jazykom, čo textu prepožičiava šmrnc. Vo výsledku ide o svižné dobrodružné čítanie s niekoľkými popkultúrnymi veľkonočnými vajíčkami.

jan8470
10.01.2023 5 z 5

Svět, v němž se Tekeli-li odehrává, stojí v roce 1875 na pokraji války. Němci sní o jednotné Germánii – a někteří o ní nejen sní. K těm nemajícím daleko od slov k činům patří i tajná militantně okultní organizace Drachenklaue, která se snaží pomocí nekalých praktik nastolit germánskou hegemonii. To, že ty nekalé praktiky souvisí s magickou horninou vril a snahou proměnit člověka ve vodní monstrum, ví jen agent Jejího veličenstva Sorrow. Právě jeho má z Hessenské pevnosti Drachenburgu vyzvednout vzducholoď Horatius, jejímž strojníkem je mladý Bert Rumbledale.

Jelínek nás bez dlouhých okolků vrhá do první velké letecké bitvy, neboť Sorrow je sice již na palubě Horatia, ale zlovolná okultistka Dragica Orstich a její šéf Baron Von Drachenstein vyslali své elitní letecké komando aby posádku i loď zlikvidovalo. Bert a Sorrow záhy skončí nejenom na zemi, ale také v útrobách Drachenburgu kde svedou lítý boj nejen o život svůj, ale především o život bytosti zvané poeticky Rýnská panna Lorelei. Jak boje za zdmi pevnosti dopadnou a zda Lolerei přežije si přečtete v první části nazvané Píseň říční panny. Že se při pokusu o její záchranu, protne vědomí této bytosti s vědomím mechanikovým, není ani moc velkým spoilerem, neboť právě díky tomuto prolnutí myslí se Bert a Sorrow v části knihy Biela bohyňa vydají o pět let později na tajemné ostrovy v Jižních mořích, odkud možná Lorelei pochází. Že tu narazí na své „přátele“ z Drachenklaue a že s nimi svedou nejednu bitvu je nasnadě. Je to dobrý příběh plný akce a dobrodružných eskapád. Nenechá čtenáře vydechnout a oplývá spoustou originálních nápadů, mezi něž počítám nejen skvělé technické vychytávky, ale i zajímavou mytologii místních ostrovanů. Hororově laděných scén tu oproti druhému Norrovskému románu Alternauti najdeme minimum, Tekeli- li je spíše zástupcem přímočarých, ryzích dobrodružných románů. Navíc v čele s dvojicí sympatických hrdinů, kteří si získají čtenářovo srdce. Neboť kdo by nemiloval předchůdce Jamese Bonda a odolal prostořekému muži z lidu oplývajícímu širokým srdcem? Dobrodružnému duchu knihy odpovídají i pěkná obálka Martina Luciaka a černobílé ilustrace Tomáše Kirnera uvnitř knihy.


Maud22
18.12.2022 5 z 5

Bert, mechanik parního motoru britské vzducholodě, se účastní výpravy za účelem osvobození britského špiona, předobrazu 007. A to je jen začátek. Dostává se do zajetí německých separatistů, kteří v 19. století vzdorují Bismarckovým snahám o sjednocení Německa. Do toho je tu hlavním motivem říční víla, kterou známe z německých bájí, samotná Lorelei, ale tím je magie vyčerpána, ačkoliv jednou z hlavních postav je chorvatská okultiska. Pak s ním navštívíme i nejjižnější část zeměkoule, kde kupodivu panuje příjemné podnebí a domorodci uctívají bohyni Tekeli-li.

Celý příběh je příjemná směsice bondovky, cestopisu, sci-fi a steampunku. A protože nejen cyberpunkem živ je čtenář, jsem ráda za toto originální vyprávění nepostrádající akci, tajemno a humor ("V akom svete to žijeme?" pokrútil technik hlavou. "Človek už nemôže veriť ani novinám..."). Jako červená nit se příběhem táhne Bertův vztah k Mary, který v podstatě lakonicky komentuje neúspěšná svůdnice: "Ste somár." Všechno zlé pro něco dobré, na základě konce vztahu je tu východisko v podobě možného nástupu Berta do oddělení pro boj s paranormální zločinem, jež známe z předchozích povídek o Norrovi. Je zde otevřená branka pro další povídky z tohoto světa. Nebo něco většího? Neboť sám autor přiznává, že vyprávění o Bertovi měla být jen novela, jejíž rozsah se mu poněkud vymkl z rukou. :-)))

Autorovy další knížky

Peter Jelínek
slovenská
2016  80%Norr, ochraňuj Britániu!
2018  80%Alternauti
2019  80%Le Sabotage
2022  84%Tekeli-li
2023  92%Nocte Exeo

Kniha Tekeli-li je v

Přečtených4x
Doporučených1x
Knihotéce1x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x