Le Sabotage

Le Sabotage https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422721/bmid_le-sabotage-uY4-422721.jpg 4 4 2

Zabudnite na republiku! Paríž na prelome 19. a 20. storočia pozorne sleduje zo svojho pavúčieho paláca cisár Napoleon IV. A svojich poddaných doslova gniavi oceľovou päsťou. Rebeli z kanálov na podlomenie pilierov cisárskej moci neváhajú použiť najnovšie výdobytky vedy, okultizmus, ba i pohoršujúci hudobný žáner. Navyše už Európou dunia kroky pruských vojakov, odhodlaných krvavo prekresliť hraničné čiary území. Román Petra Jelínka Le Sabotage ponúka umne napísanú alternatívnu históriu plnú dobrodružna, napätia, akcie a steampunku.... celý text

Přidat komentář

Maud22
10.01.2023 5 z 5

Díky jan8470, kterému tímto mávám, jsem se dostala k výbornému slovenskému autorovi a bezva čtení. Vy, kteří znáte příběhy vyšetřovatele paranormálních jevů Norra, se snadno necháte přenést do Francie na přelomu 19. a 20. století ovšem v alternativní historii. Nebe křižují parní vzducholodě a aeropedy, po zemi se prohánějí paromobily i parní motorky, armády disponují různými smrtonosnými zbraněmi včetně mechanických koní a zemi vládne císař, vylepšený biokovem, v pohyblivém paláci. A v podzemí Paříže se formuje a kypí vzdor.

V steampunkových kulisách sledujeme boj anarchistů proti moci reprezentované jak vojáky, tak policií. Hlavní hrdina Salvatore je odvážný, drzý, v cizinecké legii vycvičený a zocelený mladík, zkrátka neodolatelný. Postav je tu samozřejmě víc, včetně silných ženských hrdinek, a jejich minulost se rozkrývá postupně. Hodně mě bavilo to, že děj není lineární, ale má své odbočky a dokonce i návraty, takže nějakou klíčovou událost prožijeme znova, ale z pohledu některé z postav. A někdy se dění i vrátí a vydá jiným směrem.

Kniha rovněž obsahuje vysvětlivky i výslovnost. Tato pečlivost je na místě, protože cizojazyčné fráze a názvy dokreslují děj. Le Sabotage disponuje velkým množstvím akce, pomsty, lásky, erotiky a sadismu a napětí. Za sebe mohu jen doporučit!

PollyFrank
11.05.2020 5 z 5

Peter Jelínek ostal verný steampunku, okorenil ho o výbušniny, mraky akcie, dávku vtipu a zvrhlosti a dej, v ktorom nie je jediné hluché miestečko. Táto kniha je jedna šialená jazda, pri ktorej sa nemôže nudiť žiaden čitateľ-dobrodruh.


Autorovy další knížky

Peter Jelínek
slovenská
2016  80%Norr, ochraňuj Britániu!
2018  80%Alternauti
2019  80%Le Sabotage
2022  84%Tekeli-li
2023  92%Nocte Exeo

Kniha Le Sabotage je v

Přečtených4x
Doporučených1x
Knihotéce4x
Chystám se číst2x