Tarot: Klíč k iniciaci

Tarot: Klíč k iniciaci https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406426/bmid_tarot-klic-k-iniciaci-nRX-406426.jpg 4 13 2

Tarot je zázračným zrcadlem, v němž se odráží lidský život v nespočtu fazet a dráždí každého svou imaginativní, tajemnou podobou, již nepotlačí žádná exaktní logika, žádný výsměch a žádná filosofie. Tarot není sám o sobě určen výhradně k vykládání, t. j. k předvídání událostí v čase, nýbrž hlavně ke kabalistickým, astrologickým, kosmologickým a jiným esoterickým pracím. Autorem kreseb je Vladislav Kužel, nejlepší žák Pierra Lasenice. Vyobrazení jsou kreslena podle tradičních údajů hermetických škol. Důkladné vysvětlení jednotlivých velkých a malých arkán, čísel, písmen, korespondencí, pantáklů a rozbor symboliky, včetně přiložených tabulek, činí z Lasenikova Tarotu nejobsáhlejší a nejdokonalejší hermetickou práci, již bylo lze vykonat.... celý text

Přidat komentář

LordSnape
30.06.2019 4 z 5

Kniha určitě vhodná pro hlubší studium tarotu a to zvláště v jeho hermetickém pojetí - iniciaci. Není to příručka jak vykládat karty! Lasenic zde rozebírá historii i předchozí publikace o tarotu a postupně pak jede kartu po kartě od velkých arkán až po malé karty. Ty rozebírá přeci jen stručněji dle symbolických obrazů. Najdeme tu i kosmologické vztahy, numerologii či Kabalu. Kniha se hlavně opírá o obrazy z Mairselleského tarotu, takže se namísto takové Velekněžky objevuje ještě Papežka.

Najdeme zde i klíč k řazení malých arkán (fungují ve skupinách), vztah mezi malými a velkými kartami, pozice v makro i mikrokosmu. Vůbec nejlepší kapitoly jsou o mantickém významu tarotu, 21 pravidel tarotové hieromancie a dále 16 způsobu jeho mantického výkladu, přičemž některé jsou naprosto šíleně složité, ale o to více zajímavé. Myslím si, že kniha funguje skvěle s autorovým tarotem, protože teprve tam pak adept vidí, o čem je vlastně řeč. Jo a kniha mě též naučila se nebát a mít rád lichá čísla!

Twiggina
04.03.2013 5 z 5

Tuto knihu považuji za jednu z nejlepších v oblasti Tarotu, pokud pominu staré historické dokumenty. Chce-li člověk těmto kartám opravdu porozumět, pak vřele doporučuji! Přesto, že jsem ji již přečetla, tak stále se k ní vracím. Pokaždé najdu něco nového.
Studium na mnoho let. :)