Tarantino: Retrospektiva

Tarantino: Retrospektiva https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424409/bmid_tarantino-retrospektiva-DOy-424409.jpg 4 60 13

Nové vydání rozšířené o filmovou novinku Tenkrát v Hollywoodu. Tato úžasná retrospektivní fotografická publikace mapuje všechny filmy Quentina Tarantina, od My Best Friend’s Birthday, přes Pulp Fiction, Hanebný pancharty až po novinku Tenkrát v Hollywoodu. Dozvíte se o Tarantinových začátcích, o stylu jakým píše scénáře a repliky. Jeho filmy jsou v knize rozděleny do samostatných kapitol, popisují průběh natáčení i jeho okolnosti. Celou publikaci prostupují filmové fotografie, Tarantinovy výroky i hlášky z filmů. Kniha je poctou výjimečnému režisérovi, producentovi, scénáristovi i herci - vášnivému a nespoutanému tvůrci kultovních filmů.... celý text

Literatura naučná Obrazové publikace Umění
Vydáno: , Omega
Originální název:

Tarantino: A Retrospective , 2017


více info...

Přidat komentář

Placi
19.07.2023 4 z 5

Ještě než jsem začal knihu číst, jsem věděl, že nepůjde o nějaké mistrné a převratné publicistické dílo ovlivňující žánr. Přesto jsem si četbu užil. Jedná se o takové obrázkové sklouznutí po povrchu Tarantinovy tvorby s řadou již známých historek, ale i řadou historek, které budou pro někoho, jako jsem třeba já, nové. Pokud máte rádi Tarantinovu tvorbu a jste jeho fanouškem, nebudete zklamáni. Nečekejte od knihy nic velkého. Připomenete si všechny ty slavné scény, kvůli kterým "tarantinovky" milujete, a půjdete si opět filmy pustit.

B-artX
08.03.2021 5 z 5

Jakožto veliký fanoušek filmu a zvláště tvorby pana Tarantina, jsem byl nadšen, když jsem tuto krásku našel pod Vánočním stromkem. Po roce a čtvrt jsem se na ni vrhnul, protože máme u maturitní zkoušky přímo otázku na autorského režiséra, kde jsem nemusel přemýšlet, koho si vyberu. Tarantino je zkrátka legenda.
Kniha jako taková je pro každého fanouška nutnost. Je krásná, má parádní vazbu a ilustrace. Popisuje Quentinovu práci na filmech od preprodukce až po distribuci, kolikrát ale i zabrousí do interních problémů nebo historek z placu, které mě popravdě bavili asi s natáčením nejvíce. Jediné, co bych vytkl je nedostatek textu. Je to zvláštní, ale na 250 stránek si připadám, že jsem se dozvěděl o filmech strašně málo. Půlku stránky většinou zabírají ilustrace z filmů nebo plakáty, ale ty znám nazpaměť, takže to mi moc nedalo. Dvojstránky se záběry z filmů byly obdobně skvělé, ale já šel pro ten text, krucipísek!
Ale i přesto musím dát plný počet, protože mě knížka držela vzhůru několik nocí v řadě u sebe a nepustila. Skvělé a doporučuji.


apq
06.03.2021 5 z 5

Kniha pro každého fanouška Tarantina. Za mě super, že něco takového vyšlo.

bigbabe
26.01.2021 4 z 5

Co může napsat fanoušek Tarantina. Kniha je skvělá, celistvá.

blackoutzuzi
13.05.2020 5 z 5

Tenhle skvost obsahuje kupu skvělých fotek a taky informací o veškerých možných i nemožných detailech z natáčení všech Tarantinových filmů - a každému z nich je věnovaná samostatná kapitola. Ať už to jsou Gauneři, Kill Bill, Pulp Fiction, Nespoutaný Django, Hanební pancharti, tak i My best friends birthday, Čtyři pokoje, Auto Zabiják.. Prostě každý fanoušek si v ní najde to své. Hrozně mě bavilo číst si perličky ze zákulisí! :) Tohle si musí každý fanoušek Tarantina přečíst!! :))

Elevant
17.03.2020 5 z 5

Tarantina považuji z mnoha důvodů za jednoho z nejlepších současných režisérů. První tarantinovku jsem viděl ve 14 letech (myslím že to byli Reservoir dogs) a vzápětí jsem zhlédl všechny ostatní. Struktura knihy je kapitola=film (plus stručná biografie Tarantina na začátku knihy) a každá kapitole podává zajímavé informace o vzniku, natáčení a distribuci filmu spolu s rozborem filmu.
Poprvé kniha vyšla v češtině v roce 2018, a toto vydání končí filmem Osm hrozných. Druhé vydání z roku 2019 je už ale doplněno o film Tenkrát v Holywoodu.

Christo
06.03.2020 5 z 5

Skvost...mohlo by vycházet víc podobných publikací v tomto formátu...Scorcese, Nolan, Mann, Ayer, Trier, bratři Scottové....měl bych celou knihovničku

DarthElle
01.02.2020 5 z 5

Tohle jsem prostě v knihovně mít musela! Krásně rozvržené s mnoha ilustračními obrázky a informacemi, které jsem doteď netušila. Vadila mi jediná věc, za kterou ale neviním autora, ale překladatele a to tři vážně ošklivé hrubky, které mě div neufackovaly. Jinak jsem si požitek z Tarantinových začátků užila a jsem zvědavá, co bude mistrovým finálním masterpiecem.

Roubas
11.01.2020 5 z 5

Jisté vítězství formy nad obsahem cítím, ale i tak jsem to přečetl s nebývalou chutí a dozvěděl se spoustu nového o tvůrčím procesu pravděpodobně nejoriginálnějšího filmaře, který se nám doposud představil.

onyx84
21.11.2019 5 z 5

Takže...Tarantino je PAN režisér, jeho filmy buď milujete nebo nenávidíte...kdo patříte,stejně jako já, do té první skupiny,tuhle knihu musíte přečíst...moc nechápu komentáře,které řeší velikost knihy?!na velikosti snad nezáleží nebo jo????? prostě a jednoduše po přečtení odkryjete mnohá tajemství proč a jak jeho filmy vznikají...já osobně za tuhle knihu MOC děkuju...a to opravdu nejsem milovník biografie...

Lenka.Vílka
15.06.2019 2 z 5

Pro knižní honiče trik a milovníky velkých obrázků totální must have. Pro ostatní průměr. Já bych si to nekoupila a nečetla, kdyby kniha nebyla v naší knihovně. Dost vět jsem si musela číst znovu, aby dávaly smysl. A ty, které smysl dávaly byly většinou výroky mistra. Kdo má Tarantina rád, knihu si užije ve slepé oddanosti. Ale i tak bude vědět, že na téhle knize není přidaná hodnota. Navíc mít vysvětlivky k obrázku na druhé straně (ne na druhé straně, když je kniha otevřená, už jenom to je divný, ale na té další stránce po otočení!) je sprostý. Přečtěte si raději normální životopis nebo chvíli zagooglite...

Navíc. Kam v normální knihovně ten formát chcete narvat?!

choze
03.02.2019 3 z 5

Vítězství formy nad obsahem. Parádně vydaná kniha, kterou z cca dvou třetin tvoří fotografie (často dvoustránkové a doplněné nepříliš duchaplnými až zbytečnými popisky), mezi nimiž se vine čtivě napsaný text. Kniha nabízí stručný a přehledný průlet Tarantinovým životem a filmy s řadou více či méně známých zajímavostí, citací, úryvků ze scénáře i dobových kritik. Nic důležitého nechybí, ale zároveň je to dost povrchní. Pro hlubší a intimnější ponor do Tarantinovy osobnosti doporučuju Clarksonův životopis Palba od boku, který ale končí v půlce 90. let, tedy hned po Pulp Fiction.

Kortexo
24.11.2018 5 z 5

Zatím nejdokonalejší kniha o kultovním režisérovi, která je konečně souhrnem všech aspektů jeho života a pochopením jeho tvorby.Nenechte se zastrašit obsahem, pokuď si knihu budete prohlížet, někde v knihkupectví a uvidíte souhrn všech filmů a mnoha stran fotografií z jeho tvorby, o tomhle kniha rozhodně není.
Vynechám ty věci, kteří znalci jeho života i tvorby určitě vědí.
O zasadních momentech knihy zde psát nebudu, přečtěte si jí.
To nejzásadnější, proč knihu mít je několik.
Neustále jste zahrnování názvy filmů, které ho inspirovali k jeho vlastním filmům, což je skvělé. Ano, jsou z 50. a 60. let, ale jsou to na svou dobů geniální díla v jeho stylu myšlení, která vás ohromí, některé jsem už mohl viděl, např: The Mercenaries z roku 1968 režie: Jack Cardiff, kde např. jedinou ženskou postavu ve filmů hraje herečka se jménem: Yvette Mimieux, stejně, jako je příjmení hlavní postavy v hanebných panchartech.Skvělý film!!! a takových kniha přináší mnoho...
Samozřejmě snažší to mají ti se znalostí angličtiny, ostatní musí pečlivě hledat filmy a k nim cz. titulky a u některých filmů to možné je.
Jednotlivé Tarantinovi filmy v knize, obsahují konkretní údaje o tom, proč a za jakých okolností, byl vybrán, ten určitý herec, jsou zde i jejich názory na Tarantina i zajímavosti z natáčení.
To co je ovšem nejzásadnější je poslední kapitola.V té je řečeno známá věc, že natočí 10 filmů a začne psát knihy, zde to zdůvodnuje, tím, že 10 filmů je hranice. Ve větším množství ztratí umělec kontrolů nad svou tvorbou a myšlením a začne se opakovat. tzv. umělecky vyhoří.
Mnoho z nás to zažilo u svých oblíbených autorů a vždy je to smutné.
Na to navazuje část, kdy se kontretně, ať už dějově, nebo možném obsazení mluví o projektech, které nedokázal Tarantino nikdy dokončit a natočit z různých důvodů a detaily jsou velmi zajímavé.
Také jsou zde vypsány nabídky studií na konkretní filmy, které, jak je známo, vždy odmítl, kvůli vlastní tvorbě.
Je zde i mnoho z jeho soukromí, rituáli při práci, zkušenosti z fanoušky.
Velmi detailně odkrývá život slavných lidi, získanou moc díky penězům, ovšem nebulvární cestou, což je přínos.
Já jsem si knihu velmi užil a jsem fanouškem jeho tvorby a je pro mně zároveň i inspiraci, protože sám se snažím psát.Mně konkretně přinesla pár dalších filmových zážitků, ze seznamů, jeho oblíbených filmů i pár nových informací o něm, ale pro ty, kteří z jeho tvorbou začínají, je to fenomenální kniha, která ohromí.
Podle mého, proto nečekejte s koupí, aby jste o ni nepřišli.
Pokuď nevíte co dát svým blízkým, jako dárek.Kupte tuto knihu a všechny dostupné Tarantinovi filmy a máte jeden z dárků, na který oslavenec nikdy nezapomene a jen tak ho nepřekonáte...