Tajemství staré panny

Tajemství staré panny https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/334938/bmid_tajemstvi-stare-panny-zkR-334938.JPG 4 4 1

Malá Felicita, dcera potulného kejklíře, ztratí nešťastnou náhodou matku. Do své rodiny ji přijme bohatý obchodník, aniž tuší, jak bezcitná dokáže být jeho žena. Po smrti laskavého nevlastního otce se pro Felicitu otvírá jiný svět…

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy , Dívčí romány

Vydáno: , Ivo Železný
Originální název:

Das Geheimnis der alten Mamsell , 1867


více info...

Johana
Johana
01.05.2023 5 z 5

Červená knihovna, sepsaná v 19. století - dějem tak sladce blbonká, až překrásná, na druhou stranu je tu i dost sociální kritiky, břitkých povahopisů a autorčiných emancipovaných názorů, viz ukázky. Celkově jde o variaci na Popelku. Nemohu si pomoci, dávám pět hvězd. A teď ty ukázky:

- Nemysli si o mně, tetičko, že jsem nenávistná, prosila měkce, mám lidi ráda a jestli jsem se tak energicky bránila duševní smrti, bylo to jen proto, že chci být v lidské společnosti něco víc, než jen pouhé dobytče. I když mne někteří lidé trápili, stejně nechci obžalovat celé lidstvo ... Ale nemohu milovat svého nepřítele a modlit se za ty, kteří mne urážejí. Možná je to chyba na mém charakteru, ale to prostě nemůžu změnit a také to změnit nechci, protože to je právě to rozhráni mezi mírumilovností a bezcharakterností!

- Nevrlou zamlklost své vyvolené pokládal za dívčí ostýchavost, její nesrdečnost za přísnou mravnost, její tvrdošíjnost za pevnost povahy. Po svatbě poznal, jak hluboce se mýlil. Během krátké doby mu dala pocítit železnou pěst despotické duše a tam, kde doufal, že nalezne vděčnou oddanost, narazil na tvrdou sobeckost.

- V dnešní době nemůžeme už ženu zavírat do středověkých okovů a zahánět ji mezi služky a otrokyně. To je nejen pošetilost, ale i nespravedlnost a hřích. Žena má vliv na duši dítěte, a to v tom věku, když je nejcitlivější. Když máš hloupou ženu, budeš mít i hloupé dítě. Podporuj ženu v přemýšlení, rozšiřuj okruh její působnosti a uvidíš, že zmizí ze světa ješitnost a slabost povah.

Štítky knihy

sirotci

Autorovy další knížky

Eugenie Marlitt
německá, 1825 - 1887
1991  72%Hraběnka Gisela
2009  60%Druhá manželka
1920  85%Tajemství staré panny
1926  55%Zlatovlasá Eliška
1921  90%V sovím hrádku

Kniha Tajemství staré panny je v

Přečtených8x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce13x