Tajemství polárního moře

Tajemství polárního moře https://www.databazeknih.cz/img/books/67_/67712/tajemstvi-polarniho--67712.jpg 4 26 7

První úplné vydání románu. Více vazebných typů. První Běhounkův román s prvky SF bylo Tajemství polárního moře (J. Tožička 1942). Román vyšel ještě zkráceně na pokračování v časopisu ABC, ročník 16, 1971–72. Začátek není nepodobný Troskovu románu Vládce mořských hlubin – mladý český inženýr vynalezne neobyčejně lehký a zároveň pevný kov, avšak zatímco Troškoví hrdinové z nové slitiny vybudovali hlubinnou ponorku, Běhounkův hrdina navrhne z vynalezeného kovu sestrojit vzducholoď. Loď se vznese, jakmile je z jejího dutého trupu vyčerpán vzduch, a expedice k severnímu pólu začíná.... celý text

Přidat komentář

kokrokr
19.12.2023 2 z 5

Běhounek psal rád robinzonády a já je jako školák rád četl. Mezi mé oblíbené příběhy patřila i Akce L a Robinzoni vesmíru, ale dnes už čas tyto knihy dost poznamenal, tohle už moderní sci-fi konkurovat nemůže. V roce 1928 se Běhounek účastnil výpravy vzducholodě Italia k severnímu pólu. Této výpravě velel Umberto Nobile. Po přeletu pólu na zpáteční cestě vzducholoď ztroskotala a na ledové kře zůstala část posádky i s Běhounkem. Odlehčená vzducholoď se po nárazu znovu vznesla a se zbytkem posádky navždy zmizela. Při pátrání po Nobileho výpravě se také ztratil Roald Amundsen a jeho společníci. Jejich hydroplán se patrně za letu zřítil. Přežívání trosečníků a záchranné akce Běhounek popsal v knize Trosečníci polárního moře. Já Trosečníky považuji za mnohem lepší knihu než je Tajemství, názor si musí ale utvořit každý čtenář sám. Tajemství polárního moře je nereálný, dětsky naivní příběh pro kluky o letu a ztroskotání české vzducholodě, číst se ale dá.

Pytlík
22.08.2023 5 z 5

Paradoxně čtivější a napínavější než skutečný příběh Nobilovy výpravy popsaný autorem v jiné knize. Zaměření na kluky je logické, když příběh původně vycházel v Mladém hlasateli. Jen těch náhod mi tam přišlo trochu moc, ovšem stačí si přečíst skutečný příběh Nobileho výpravy a člověk si uvědomí, že takové náhody se zkrátka dějí.


encyklopedie
09.07.2022 5 z 5

Běhounek mě provázel po celé dětství...je tomu 55-60 roků....stále se k němu vracím a semotamo něco přečtu.....tak jsem si dal i tuhle SF dobrodružku....u nás doma 100%

RoBertino27
15.03.2021 4 z 5

Běhounkův druhý návrat do kraje věčného sněhu a ledu se odehrál prostřednictvím časopisu ABC, kde vycházel v 16. ročníku na pokračování. V hlavní roli malý chlapec Jirka, vydíraný mechanik, novátorská hmota Holanit a cesta nad severní točnu, kde se ztratila vzducholoď Italia při nešťastné Nobileho výpravě. Pro dnešní generaci v knize chybí větší počet rozsápaných lidí, výbuchů, technických udělátek a nadpřirozených jevů. Poctivé a dobře napsané příběhy už se zkrátka nenosí, což ještě neznamená, že jsou špatné.

Kalip
07.07.2018 2 z 5

Četla jsem knížku svým synům (11 a16) a opravdu se nad ní usmívali. No, i mně to připadalo víc jako slohové cvičení, než kniha. Tak snad dvě hvězdičky za snahu. :-)

DuncanIdaho
16.07.2017 3 z 5

Pěkně napsané dobrodružství. Je to spíše pro děti, protože hlavní hrdina je kluk, je tam několik pozoruhodných náhod a hlavní hrdina je na svůj věk vyspělý, silný, chytrý. Jako oddechovku si tuto knihu ale může přečíst každý.

woodward
19.08.2015 4 z 5

Osvěžující Běhounkova polární scifi už dnešním klukům asi bude spíš k smíchu, ale já jsem to měl kdysi moc rád.