Tajemství ostrova X

Tajemství ostrova X https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63936/bmid_tajemstvi-ostrova-x-uSr-63936.jpg 5 10 4

Jde o docela malý ostrov v Baltském moři, kde se nacistům podařilo vybudovat vojenskou základnu na výrobu a odpalováni tajných zbrani V1 a V2, které měly přinést zvrat ve vývoji války. Autoři J. Horský a J. Pražák sleduji ve své reportáži nejen historii raketové základny v Peeneműnde, ale i zákulisí vývoje těchto »zázračných zbraní" v Německu a především dramatický boj britské zpravodajské služby, která se snažila tomuto největšímu tajemství druhé světové války přijít na kloub. Zvláště strhující je popis náletu na ostrov Usedom. Neméně poutavě jsou napsány i kapitoly, v nichž se hovoří o podílu českých a slovenských odbojářů na odhaleni laboratoři a továren, v nichž se zbraně V1 a V2 vyvíjely a vyráběly. Knížka je nesporně přínosem v literatuře s touto tematikou a vzbudí pozornost široké veřejnosti.... celý text

Přidat komentář

jprst
26.03.2021 5 z 5

Mezi "ležáky" v místní knihovně jsem objevil tuhle perlu mezi faktografickými knihami z let hodně minulých. Četl jsem ji někde před padesáti lety (strašné číslo!) a teď jsem si ji připomněl se zjištěním, že neztratila nic na své poutavosti i přes skutečnost, že některé informace, v knize uvedené, se později nepotvrdily nebo upřesnily či změnily.

Eicherik
17.12.2020 5 z 5

Odborná publikace, která se do hloubky i šířky zaobírá raketami V-1 a V-2 a částečně i dalekonosným dělem V-3. Nejen, že je tohle dílko nabité zajímavými informacemi, je i velmi čtivé a má povedenou obálku, která zobrazuje raketu V-1.


Pavelpi
14.03.2020 4 z 5

Odborně podaný výklad o tajných zbraních A.Hitlera.Celkem mě to bavilo,i když dneska je to už překonané ( myslím z hlediska technického).Ale dobré.

WolfIssen
28.02.2016 5 z 5

Jde vidět, že autoři jsou publicisté, kteří se věnovali vojenským tématům. Malá knížka o nějakých 185 stránkách textu je doslova nabitá informacema o projektech raket V1 a V2 a dotýká se také dalšího tajného projektu - vysokotlakového děla tzv. "Tisícinožky" neboli V3. Zájemcům o tajné zbraně Třetí říše a počátky raketové techniky mohu jen a jen doporučit.