Tajemství hvězd

Tajemství hvězd https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/451023/bmid_tajemstvi-hvezd-YMX-451023.jpg 4 27 12

Miri Abramovová je jednou z prvních lékařek v Rusku a její bratr Váňa, geniální fyzik, zrovna přichází na to, že teorie relativity není úplná. Může to dokázat při zatmění Slunce, které nastane za pár týdnů, a pokud uspěje, otevře se nejen jemu cesta do Spojených států. A to by bylo mimořádně žádoucí, protože se píše léto 1914, válka už je jistá a protižidovské pogromy jsou na denním pořádku. A Abramovovi jsou Židé. Jenže pak Váňa a Mirin snoubenec zmizí a Miri se vydává na nebezpečnou cestu. Když obloha nad Ruskem potemní při zatmění slunce, mění se tok dějin a na vlásku nevisí jen bezpečnost rodiny, ale i budoucnost vědy. Bestsellerový román Tajemství hvězd je založen na historických událostech a je inspirován skutečným zatměním Slunce v roce 1914. Příběh o vědeckém soupeření a o lásce je stejně impozantní jako železnice táhnoucí se napříč Ruskem.... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , Fortuna Libri (ČR)
Originální název:

A Bend in the Stars , 2019


více info...

Přidat komentář

Ludmila91
05.02.2024 2 z 5

Příběh mě nezaujal, takové divně napsané.

ippokorny
05.01.2023

Že by nějaký Váňa z Ruska něco vymyslel, je asi utopie. Ne že by na to neměl IQ, ale asi by ho po prvním dopise Einsteinovy popravili za špionáž, nebo po prvním odmítnutí nadřízenému předat mu svou práci by šel do vězení. Kniha není pro slabé povahy, popisuje tehdejší hnus života v Rusku, udávání, popravy, vraždění. Kniha naznačuje, že kdo chce normálně žít, chce bádat, chce být lékařem, musí z Ruska odejít, tehdy i dnes.


Danafantom
21.09.2022 3 z 5

Bylo to celé takové kostrbaté, příběh i překlad.

Evina.Cetba
12.09.2021 4 z 5

Historický román, založený na skutečných historických událostech, je zpočátku hezky napsaný, později už moc podrobný a pomalu plynoucí. Údajně patří mezi nejlepší knihy na léto (podle Nex York Times). Hlavními postavami je sourozenecká židovská dvojice. Příběh vypráví o jedné z prvních lékařek v Rusku Miře Abramovové a o jejím bratru jménem Váňa, který je mimořádně nadaným fyzikem.
Příběh začíná na počátku 20.století. Obálka mi zaujala, Tajemství hvězd má na tmavomodrém pozadí s lokomotivou a ženskou siluetou vytisknuté blýskavé hvězdičky, což má svůj symbolický význam. Knížka mi okouzlila hned na první pohled.

Szilvia1
25.05.2021 5 z 5

Knížka byla pěkně napsáná,děj plynul a nechtělo mě pustit.Doporučuji.

soukroma
14.03.2021 3 z 5

Nezaujalo: příběh i postavy a jejich chování nevěrohodné, umělé, plytké, povrchní a vcelku nesympatické. Nevím, na jakých historických skutečnostech měl být tenhle příběh založen, vyjma známých kulis v podobě zatmění Slunce a začátku války. O ničem se v závěru autorka nezmiňuje, historická fakta neuvádí. 50%
Knihu jsem si vzala jako doprovod/protiklad k právě dočtenému výbornému Volání hvězd, též z nemocníce, z konce téže války, ovšem z jiného konce Evropy. Ale ani nemocnice v Kaunasu ani působení zdejší hlavní hrdinky nebyly dobře vylíčené.

lusila
10.03.2021 5 z 5

"Život neplynie priamočaro. To, že človek pozná koniec príbehu, ešte neznamená, že ho môže sledovať na začiatok."
Prvotina s nádhernou obálkou a romantickým názvom. Dúfala som, že príbeh bude nielen o láske. A bol. Fiktívny príbeh/na pozadí skutočných historických udalostí/ dvoch židovských súrodencov Miri a Váňu plný odvahy a túžby po splnení sna v neľahkej dobe.Čo je dôležitejšie, láska, ktorá zachraňuje, alebo nečakaná vášeň, ktorá vzniká v krutých podmienkach?Príbeh, ktorý chytí za srdce.Dej plný zvratov rozhodne nenudil a oceňujem, že autorka nesiahla po sentimentalite.

Danka22
11.01.2021 3 z 5

Těšila jsem se na zasněžené carské Rusko, saně které táhnou mohutný koně a čtivý příběh o první ruské lékařce. Nedá se říct že bych byla zklamaná. Jen mi hlavní postava Miri byla čím dál protivnější. Od rozumné, talentované ženy lékařky se vyvinula do podoby naivní a nerozhodné osoby. Román byl sice čtivý ale mám zato že mu chybí ta pověstná jiskra. Myslím, že právě postava Miri tomu všemu dává jen laciný tón, což je škoda.

Marekh
23.12.2020 5 z 5

Jedná se o první knihu (debut), kterou autorka napsala. Musím říci, že kniha je docela bichle, je rozdělena do 5 částí. Myslel jsem si, že knihu budu číst dlouho, ale nakonec jsem knihu přečetl poměrně rychle, četla se dobře. Kniha je založena na historických událostech a je inspirována skutečným zatměním Slunce v roce 1914. Knihu hodnotím na 100 %.

Příběh se odehrává na sklonku a během 1. světové války a je zasazený do Ruska což bylo pro mě atraktivní, protože jsem nečetl mnoho knih, které by se odehrávaly v tomto období. Určitě hodnotím pozitivně téma teorie relativity, o kterém se v knize píše. Čtenář se může nad touto problematikou více zamyslet. Myslím si, že jsem ještě nečetl knihu z beletrie, ve které by se o tomto tématu psalo. Autorka uvedla nespočet příkladů pro čtenářovu představu, aby ho lehce zasvětila do této problematiky. Mám pocit, že jsem v minulosti viděl film, který pojednával o vědcích, kteří čekali na zatmění Slunce, aby mohli dokázat svoje tvrzení, ale už si nevzpomínám, jak se film jmenoval a ani kdy jsem film viděl.

Měl jsem rád VÁŇU, který pracoval na rovnicích relativity. Líbilo se mi jeho odhodlání, že se nevzdával a měl pro danou věc zápal. Měl jsem rád také jeho sestru MIRI, která byla lékařkou a v tomto románu je vidět, jak to ženy, které chtěly něčeho dosáhnout v této době, měly těžké. Muži měli vůči ženám předsudky a ženy neměly rovnoprávné postavení s muži, přitom se jim profesně vyrovnaly, anebo předčily. Samozřejmě jsem měl rád babičku od MIRI, které říkala BABI. V románu se nacházely další postavy, které jsem si oblíbil a také se nacházely postavy, které mi nebyly sympatické. Postupně jednotlivé postavy odhalují svoje nitro a čtenář se dozví informace z jejich minulosti.

Ačkoliv je kniha hodně obsáhlá, celkově jsem se na čtení těšil. Z knihy na mne dýchla atmosféra oné doby, dočetl jsem se, že život Židů v této době nebyl jednoduchý a zajímavé byly také pověry, kterým věřili lidé v Rusku. Převládající dopravou v této době byl vlak, takže s našimi hrdiny se projedeme také kus cesty vlakem. Musím říci, že autorka mě svým vyprávěním přitáhla ke knize a horko těžko se mi od ní odcházelo. V knize se nachází také romantika, některé momenty byly předvídatelné a odhadl jsem, jak by se mohly dál vyvíjet. Některé události mne zasáhly a byly hodně dojemné.

Po dočtení románu jsem zvažoval, jak mám knihu ohodnotit, ale nakonec jsem usoudil, že si kniha zaslouží 5 hvězdiček. Autorka se hodně rozepsala a na to, že se jedná o první knihu, kterou napsala, je to výborné. Myslím si, že řada čtenářů a zejména čtenářek si příběh užije, i když je pomalejší tempo vyprávění a budou napjatě sledovat osudy našich hrdinů.

Kniha má nádherný přebal.

bookcase
08.11.2020 4 z 5

Tohle bylo hodně dramatické. Bála jsem se, že nepochopím podstatu toho, po čem Váňa pátral, a taky že jo. :). Nepochopila jsem. Ale to vůbec nevadilo, bylo to hodně napínavé, protkané láskou a taky se v tom odrážela těžká doba, která kolem roku 1918 v Rusku panovala.

gabriela2190
14.10.2020

V knihkupectví mě uchvátila obálka knihy, která je kouzelná. Samotnou knihu jsem přečetla za týden, určitě stojí za přečtení.

Allissia
14.10.2020 5 z 5

Autorce se nedá upřít poutavý styl psaní, nemohla jsem se od knížky odtrhnout. Příběh je prostě nádherný, v mnoha ohledech i poučný. Rozhodně doporučuju. :-)