Tajemné cesty parfémů

Tajemné cesty parfémů https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/369494/bmid_tajemne-cesty-parfemu-YNc-369494.jpg 3 37 21

Život mě vystavil zkoušce. Ale s irisem opět získám naději. Díky vanilce se cítím chráněná. Protože parfémy jsou mým osudem. "Elena nevěří nikomu. Ztratila všechnu naději a v lásku už nevěří. Pouze tehdy, když vytváří své vůně, dokáže zahnat nejistotu. Pouze zahalená esencemi květů, dřeva a koření ví, jak se zbavit strachu. Vůně jsou cestou k srdcím lidí. Vyprávějí o nejskrytějších myšlenkách a touhách: iris obdaruje nadějí, mimosa štěstím, vanilka ochraňuje a kručinka učí pokoře. Elena byla odjakživa silná. Od toho dne, kdy ji ještě jako malou holčičku opustila matka, hledá cit a pohlazení. Naučila se spoléhat jen sama na sebe. Své emoce uzamkla za dveřmi. V šestadvaceti letech ji život opět vystavil zkoušce, její talent jí však určil cestu. Cestu, jež ji přivede až do jedné z největších prodejen vůní v Paříži, kde se ještě nyní připravují parfémy podle starodávných receptur. Její výtvory si brzy získají věhlas." Čtení, které voní. Uvnitř knihy dárek.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: ekniha , Jota
Originální název:

Il sentiero dei profumi , 2014


více info...

Přidat komentář

marierachel
18.11.2023 2 z 5

Souhlasím s komentářem od pralinka1910: dobrý obsah, forma pokulhává. Líbila se mi samozřejmě tématika parfémů, precizní a zajímavý popis osob, vnitřní svět hrdinů. Myslím, že námětem to mohla být kvalitnější literatura, než se nakonec podařilo.
Béčkovou literaturu z ní podle mého názoru dělají kýčovité dialogy, vysoká předvídatelnost téměř všeho, příliš časté opakování některých myšlenek a nevyvážené tempo knihy (nejprve zdlouhavá a pak závěr příliš překotný).

Doporučuju výhradně těm, kdo mají rádi parfémy a mají chuť na odpočinkovou četbu. Pokud nesplňujete obě podmínky, nemá to cenu.

janulka1310
27.03.2023 4 z 5

Knihu jsem si koupila víceméně z nějaké nutnosti, abych splnila počet knih na e-shopu a dostala slevu, ale musím říct, že jsem příjemně překvapena. Červenou knihovnu nečtu, ale pokud je romantický příběh proložen historií a ještě k tomu nějakým zajímavým tématem, tak si dám říct. A kniha mě opravdu dostala. Řekla bych, že to nejdůležitější z celé knihy byly popisy vůní a popisy jednotlivých postav...to jak je dokázala Elena popsat od účesu, oblečení, přes druhy látek až po doplňky a následně navnímat jejich životní příběh, to mě velmi bavilo a považuji to za nejlepší části knihy...Samotná dějová linka byla zřejmá téměř od začátku, i tak jsem četla knihu se zaujetím a očekáváním, co přinese...bylo to takové balancování jedné životní etapy hlavní hrdinky, její úvahy, prohry, výhry, domněnky...kniha měla pro mě atmosféru a vůni...


KatnissLavender
12.05.2022 5 z 5

Tuhle knihu vytáhla z knihovny má dvouletá dcerka, když jsem si postěžovala, že nevím, co mám teď číst a s úsměvem mi ji podala... Nemohla se trefit lépe! Kniha byla přesně to, co jsem v danou chvíli potřebovala číst. Okouzlila mne její úžasná atmosféra, dokonalé popisy, Itálie i Paříž. Při čtení jsem měla pocit, že jsem tam s Elenou. Mám ráda tyhle pozvolna vyprávěné příběhy s nahlédnutím do minulosti, nádechem historie a teplou vlídností. Proniknutí do výroby parfémů pak už byla jen ta nejlepší a nejvoňavější třešnička na dortu.

bergle
05.01.2022 3 z 5

Nic extra náročného, ale zase jsem se dozvěděla něco o výrobě parfémů.

Pralinka1910
21.07.2021 3 z 5

Zaujal mne pěkný obal knihy.
Obsah není špatný, forma se mi zda trosku horší. Některé myšlenky se zbytečně opakovaly. Rada jsem se dozvěděla více o výrobě parfémů. Čtení s vůní;)

medulinka
14.09.2020 3 z 5

Knihu jsem dostala jako dárek. Takové ženské čtení, trochu červená knihovna. Parfémy mám ráda, tak se mi líbilo prostředí parfumerie a výroby parfémů, to bylo zajímavé.

alzbeta4340
16.02.2020 4 z 5

Náhodně jsem tento román vybrala v knihovně, obálka tedy není nic moc, ale já mám slabost pro italské autory. A nezklamala jsem se. Jedná se o milý a čtivý příběh pro ženy z prostředí výroby parfémů. Pro mě je to celkem neznámá oblast a o to víc se mi kniha dobře četla.

Katerina.Gabrie
17.01.2020 3 z 5

Nevadilo mi, že je to dlouhé, ani mi to nepřišlo rozvláčné, dokonce jsem si to až do konce celkem užívala. Ale na konci se mi rozleželo přece jenom pár věcí:
- rychlost, s jakou se nakonec podařilo Notre Dame vyrobit - není to prostě věrohodné. Už jen to, že základem měl být jiný, který měl ležet 3 měsíce a neležel...
- celkově ten konec byl šitý horkou jehlou - tak nějak se to táhlo přes půl roku, aby se to vyřešilo ve dvou dnech?
- mám pocit, že autorka obecně zanedbala rešerše jiných věcí - strašně mě štvalo, jak se tam předstíralo, že těhotenství je vážná nemoc - hlavně naprosto nesmyslné "úryvky" z textů Edith Piaf - nevím teda, jestli to vzniklo překladem nebo je to i v originále, ale jsou tam opravdu nesmysly, doslova. V dnešní době Googlu snad není těžké najít originální text a zkopírovat ho? Ufff.
- hysterie z toho, že hrdinka na celé 2 dny odletěla "bez svolení a společného rozhodnutí", aby se ten, který jí to vyčítá, nakonec bez jejího vědomí zapsal jako otec? Ehm, to snad bez jejího svolení ani nejde - doufám teda.

Kdyby to bylo dotažené, řeknu, že je to dost kvalitní román, takhle je to hodně propracovaná červená knihovna - což je škoda. Jinak se mi totiž fakt moc líbilo, a samozřejmě mi celou dobu tanul na mysli onen slavný Süskind Parfém :)

Marplet
21.11.2019 3 z 5

Do ženského románu se mi vůbec nechtělo. Ústřední téma parfémy a špetka mysteriózní zápletky ho aspoň trochu ozvláštnily. Jinak je to pořád ženský román s celkem předvídatelným dějem. Přesto nelituji, že jsem se do něj pustila. Četl se dobře a hezky jsem si u něj odpočinula.

Dáduše
24.10.2019 3 z 5

Čekala jsem, od knihy více vůně, více popisů cesty k dokonalým parfémům, možná více napětí. I tak jsem se ale s Elenou hodně sblížila a její vnitřní život i ten vnější mě velice dojal a bavil. Milostná linka byla akorát, nikoliv přeslazená. Líbily se mi popisy vůní před každou kapitolou. nakonec docela příjemný, voňavý zážitek.

rebciatko
11.04.2019 4 z 5

...veľmi "voňavý" román, pri čítaní ktorého som ľutovala, že nie som voňavkarka a nemám talent svoje čuchové schopnosti využívať na 110 % ... :)
čo sa týka obsahu, dejová línia príbehu slabšia, ale oceňujem výber témy a neskutočne skvelé opisy vôní, esencií a výroby parfumov... :)

JEJJ
10.04.2019

Kniha byla celkem čtivá, ale nakonec jsem byla zklamaná. Čekala jsem, že tam bude víc popsaná cesta za dokonalým parfémem a to se nakonec vešlo na jednu stránku.

orinka3
16.12.2018 1 z 5

Mám tentýž názor, co čtenářka pode mnou. Sice jsem si říkala, že jeden výborný Parfém od Süskinda by mi stačil, ale neodolala jsem. No jo, měla jsem odolat, měla. Je to takové roztahané popisné psaní. Kdyby doma nebylo na čtení nic lepšího, asi bych to nějak přetrpěla. Naštěstí mám knih opravdu zásobu. A tuhle jalovost s radostí hned zítra vrátím do knihovny na pobočce.

haaabi
04.11.2018 2 z 5

Tak jsem se na ni těšila... a tak jsem se u ní nudila :-( mrzí mě to moc, knihy o vůních, esencích, parfémech atd. miluju, ale toto bylo zbytečně moc zdlouhané a nudné. Bavily mě jen ty části, kde Elena připravovala osobní parfémy konkrétním lidem.

HoneyBunny
02.10.2018 4 z 5

,,Život nabízí, Bůh řídí, ale my máme poslední slovo."

JPBelmondo
10.09.2018 4 z 5

Příběh hlavní hrdinky Eleny, její matky Suzanne, babičky Lucii i všech dalších předchůdkyň Rossiniových, které zasvětily svůj život parfémům, někdy na úkor svého rodinného štěstí, je krásně zpracován a velmi dobře se čte. Potěšení pro každou ženu, pro milovnice parfémů a vůní, dvojnásobné potěšení.

Anie94
28.03.2018 4 z 5

Moc hezký příběh provoněný vůní parfémů. Některé pasáže byli velmi zdlouhavé, rádoby o ničem a zbytečně se zde rozebíraly pocity hlavní hrdinky, ale i tak to byl moc krásný příběh.

RoseDadas
05.02.2018 4 z 5

Autorka píše čtivým stylem, ale některé pasáže byly zdlouhavé a mnoho se v nich nedělo. Pokud by kniha měla méně stránek, uvítala bych to a více tak knize propadla. Takto je třeba se pročíst přes pasáže, které jsou sice zajímavé, ale s příběhem moc nepohnou kupředu.

Přiznám se, že jsem přesně nevěděla, co od knihy, která se tematicky věnuje parfémům, očekávat. Nejspíš jsem si myslela, že se jedná o další romantický příběh z mnoha, kde budou parfémy stát někde v pozadí. Omyl! Romantická linka tam je, to ano, ale samotné vůně a hledání Dokonalého parfému stojí výše. Elenina rodinná tradice, odkaz Dokonalého parfému, výroba parfémů a významy jednotlivých vůní, to vše vám kniha nabízí. Na samotnou přípravu parfémů se podíváme i z odborného hlediska, takže pro mě jako pro laika byla tato exkurze do světa vůní velmi poučná. Překvapilo mě, jakými různými způsoby se dá psát o něčem abstraktním jako je vůně. Zároveň je kniha i o hledání sebe sama, o hledání štěstí a naplnění.

Chloe12
01.02.2018 5 z 5

Všem milovníkům parfémů vřele doporučuji. Hezký příběh plný voňavých tajemství.

Ivuska.09
23.11.2017 5 z 5

Čtení, které voní. Není žádná věta, která by tento román charakterizovala lépe. Příběh Eleny mě chytil za srdce a opravdu mi sedl - tohle je můj šálek kávy. Milé a odpočinkové čtení, které nechci ani dočíst, ale ani odložit. Tak moc se mi líbí.