Tachmasib letí k Saturnu

Tachmasib letí k Saturnu https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13191/bmid_tachmasib-leti-k-saturnu-sfu-13191.jpg 3 34 8

Vladimír Jurkovskij, postava, kterou už ze Strugackých známe, tvoří hlavního hrdinu Tachmasibu. Stárnoucí Jurkovskij letí na svou poslední výpravu, tentokrát jako generální inspektor ÚEŘK. Jeho úkolem je navštívit několik observatoří v oblasti Saturnu. Jurkovskij se stane skutečnou modlou mladého Jury, který dohání svou patru ze závodu na kovové konstrukce ve Vjazmě. Jak by také ne, vždyť Jurkovskij není jen na slovo vzatý vědec, a to vědec s nejodvážnějšími vědeckými hypotézami, ale také člověk šílené odvahy, který vyhledává právě ty nejnebezpečnější situace. A těch je i v 21. stolení ve vesmíru ažaž.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Svět sovětů
Originální název:

Стажёры (Stažory) , 1962


více info...

Přidat komentář

Luigi1
25.03.2024 5 z 5

V 60 letech to byl hit dnes se to dá taky číst

Adapa
19.02.2023 3 z 5

Závěrečná část tzv. Bykovské trilogie mě dost zklamala. První díl byl prvotinou Strugackých a četl jsem ho za život několikrát. Tuto knihu jsem četl poprvé a mám pocit, že asi naposledy. Děj je docela nudný a až příliš protknutý komunistickou propagandou. Kdykoliv se v románu objeví anglické jméno, můžete si být jisti, že za chvíli přijde na řadu porovnávání kapitalismu a komunismu. Neustále je tu potřeba srovnávat oba systémy. Nikde jinde jsem se u Strugackých nesetkal tak s propagandou jak zde.

Příliš mi to nepřišlo ani jako román, ale spíše jako sbírka povídek propojených ústředními postavami.

Loď Tachmasib letí k Saturnu, kapitánem je Bykov, navigátorem Krutikov a technikem Žilin. Na palubě je ještě Jurkovskij, který je již starým veteránem a slouží jako generální inspektor. Na poslední chvíli se k nim přidává mladý vakuový svářeč, který v jednu chvíli vypadá jak hlavní postava.

Sledujeme boj proti pijavicím na Marsu, kapitalistické vykořisťování na asteroidech a záhadu Starunových prstenců, kdy Jurkovskij je přesvědčen, že jsou umělého původu a i za cenu svého života se to pokouší dokázat.

Zaujala mě zde myšlenka, že tajemné vodní kanály na Marsu nebyly kvůli tomu, aby zajišťovaly Marťanům vodu, ale naopak, aby planetu vysoušely, odvoudňovaly, protože Marťané milují poušť a sucho.

Pobavilo mě, když kosmonauté přiletí na orbitální stanici u Saturnu a protože tam probíhala oprava klimatizace, nosí tam dva svetry, válenky, grónskou kazajku s kožešinovou vložkou, kožešinové kalhoty, kolem krku šálu...

Víc jak tři hvězdy dát nemohu... Místy to vážně dost nudilo.


kolacky
03.05.2021 5 z 5

Kdysi dávno čtené, teď znovuobjevené... Strugačtí tam tu agitaci dát museli, aby prošli, ale ve snesitelné formě. A jinak... kosmos nekosmos, je to pořád o lidech.

Racek213
25.02.2021 4 z 5

No, není tak dobrá jako předchozí díly, ale pořád i dnes obstojí. Včera jsem jí po mnoha desetiletích zvládl znova.

kokrokr
27.05.2020 1 z 5

V 60 letech za železnou oponou to ještě šlo. Dnes je to jen nuda.

ludek.n
14.04.2020 3 z 5

Tachmasib letí k Saturnu bratrů Strugackých je jakási vesmírná road movie po planetárních a satelitních základnách v pásmu mezi Zemí a Saturnem. Spolu s inspektorem Mezinárodní správy kosmických spojů Vladimírem Sergejevičem Jurkovským se podíváme pod pokličku jak přísně sofistikovanému vědeckému zkoumání na odloučených vesmírných stanicích, tak se zapojíme i do řešení problémů obyčejných horníků, kteří pro vidinu peněz neváhají obětovat své zdraví a mnohdy i život. Parta, která letí na Tachmasibu je generační. Na jedné straně jsou tu dosluhující kapitán Bykov a inspektor Jurkovskij, pomalu uzavírající své kariéry, na straně druhé pak osmnáctiletý kadet-praktikant Jura Borodin, pro něhož je cesta praktickou zkouškou odvahy a lidské tolerance. Díky struktuře a obsahu se spíše než o souvislý román jedná o sled vzájemně propojených epizod, které se vždy zaměřují na určitý aspekt lidského chování v extrémních podmínkách. Bratři Strugačtí v ještě ne zcela vybroušené formě.

jozik_v_tumane
13.11.2019 5 z 5

Jedna z těch méně výživných od Strugackých, přesto se mi líbila.

pismeno
08.04.2019 odpad!

Nene. jako sci-fi - nečíst. Opravdu ne.

Pokud však máte za sebou nějaké mistrovské dílo pozdějších Strugackých, nebo více takových... pokud vás zajímá fenomén sci-fi včetně dějin žánru, pokud vás fascinuje vývoj myšlení lidského (v tomto případě autorů), tak tedy ... to bude skvělý zážitek.

Hloupě přímočaře napsaná prokomunistická agitka, prvoplánově narativní dialogy osvíceného komisaře a dalších postav, řešení nepřijatelných problémů v posledních enklávách zahnívajícího kapitalismu, které nový osvícený řád nechává milostivě dožít, protože ti lidé si to musí uvědomit sami, vymoženosti nového řádu se přeci nedají vnucovat, to dá rozum. Musí se počkat, až to staré odejde zaslouženě na smetiště dějin samo. Jupí. Pokud jste na tohle připraveni, pak to bude jedinečný zážitek knihomolův.

Štítky knihy

vesmírné stanice lety do vesmíru

Autoři knihy

Arkadij Strugackij
ruská, 1925 - 1991
Boris Strugackij
ruská, 1933 - 2012