Tábor ve stínu Osvětimi

Tábor ve stínu Osvětimi https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/343294/bmid_tabor-ve-stinu-osvetimi-6qI-343294.jpg 4 11 4

Dokumentární reportáž o osudu krakovských Židů S Krakovem je úzce spojen příběh Oskara Schindlera, v ghettu ve čtvrti Podgórze pobýval s rodiči budoucí slavný režisér Roman Polanski, plaszówským táborem prošel i pozdější "lovec nacistů" Simon Wiesenthal. Autor přibližuje osudy i dalších obyvatel Krakova, například Poláka Tadeusze Pankiewicze, kterému se podařilo vést v ghettu lékárnu a tamním Židům s nasazením života pomáhat, či velitele tábora Amona Götha, jemuž vězni říkali "kat z Plaszówa". Vojáci Rudé armády nalezli 20. ledna 1945 na místě tábora z velké části jen pustou plochu. Dodnes zůstaly zbytky židovského hřbitova a Předpohřebního domu, apelplac, neblaze proslulý Šedý dům a v křoví stopy táborových baráků. Monumentální památník i prostý kříž s trnovou korunou připomínají všechny, kteří nepřežili.... celý text

Přidat komentář

Dant76
12.03.2021 3 z 5

Kniha o temné historii střední Evropy v době druhé světové války. Co mě vadilo byla trocha zmatenosti v knize, jakési přeskakování a opakování již řečeného.

1v8na
14.03.2018 3 z 5

Líbilo se mi, že čtu fakta a skutečnost - zároveň mě to děsilo a ta zvěrstva mě znechucovala. Bylo mi Krakovanů dost líto. Kniha má krátké kapitoly - některé jsou velmi čtivé a některé mi ovšem přišly zmatečné. Fotografická příloha mi pomohla utvořit si obrázek o tom, jak to vypadalo.


dearkiki
18.09.2017 5 z 5

Jako bych těmi místy procházela spolu s autorem. Skvělý průvodce po místech, známých z Schindlerova seznamu. Trochu jsem se bála, že to bude moc popisné, ale ani trochu jsem se při čtení nenudila. Doporučuji každému zájemci o historii.

martunka
07.07.2017 5 z 5

Klobouk dolů před tímto autorem. Skvěle zpracoval těžké téma. Díky za to. Byla jsem v Krakově a v Kaziměři, a proto jsem knihu o to více prožívala.