T.M.A.

T.M.A. https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23276/t-m-a-23276.jpg 3 39 13

Knižní novela T.M.A. vznikla podle scénáře ke stejnojmennému filmu. Režie se ujal jeden z nejvýznamnějších tvůrců české kinematografie Juraj Herz, který natočil legendární snímky jako Spalovač mrtvol, Panna a netvor nebo Petrolejové lampy. Námět napsal Martin Němec a společně s režisérem pak vytvořili scénář tohoto mysteriózního hororu. T.M.A. je napínavý příběh Marka, který se rozhodl opustit kariéru hudebníka, usadit se v opuštěném domě na samotě a věnovat se malířství. Dům, kde strávil s rodiči a sestrou dětství, má však ponurou minulost. Marek postupně začíná podléhat negativní energii tohoto podivuhodného místa, které jej odtrhává od reality. Vynořují se matné vzpomínky, a nejasné obrazy dávných událostí dostávají temné kontury. Marek objevuje souvislosti tragédií, které se tu odehrály během jeho dětství i za druhé světové války. Přichází čas, aby dům prozradil svá děsuplná tajemství. Světla ubývá, zato stínů a napětí přibývá. Dokáže Marek zvítězit nad tímto bohem i lidmi zapomenutým místem, nebo se stane jen další obětí? Jeho svět zvolna pohlcuje hladová a všudypřítomná tma...... celý text

Vydáno: , Fragment (ČR)
více info...

Přidat komentář

vlkcz
28.03.2021 3 z 5

Je vidět, že Martin Němec je výtvarník, i v knize jde hodně po vizuálních popisech, takže člověku nedělá problém představit si film (neviděl jsem, ale myslím, že kdo má Herze aspoň trochu nakoukaného, má tu představu dost přesnou).
Ano, atmosféra je ponurá, zapomenuté pohraničí, kostlivci z dob války, traumata z dětství, pozdní podzim, to všechno do toho zapadá, ale úplně chybí nějaký WOW moment, nějaký originální zvrat. Takhle zůstalo jen u náčrtu a nevyužitého potenciálu.
Tak 3,5*.

Kerberos
24.06.2019 3 z 5

Horory nijak nevyhledávám,ale číst se to dalo.Film byl taky ponurý,strašidelný,ale znovu už se na něj nepodívám.


Luca287
23.09.2018

takové ponuré..film jsem neviděla..

MíšaS.
01.05.2017 4 z 5

Kniha je lepší než film. Četlo se mi to hezky, rychle, žádné zádrhele a nuda.

hellena1523
05.02.2017 3 z 5

Tuto novelu slupnete během odpoledne jako nic...ale měla atmosféru! Většina postav zlá, ale ta atmosféra se moc povedla. A musím se přiznat, že autor si se mnou pohrával moc dobře, opravdu jsem čekala cosi a na konci byla poměrně překvapená, jak se vlastně příběh rozuzloval. Nicméně žádná skvost to není. Takový slušný průměr.

Spýťa
04.12.2015 5 z 5

Kniha byla mnohem lepší než film, zatímco kniha odpovídá hororu, tak film je spíše satirou, když tam Herz obsadil herce typu Hrzánová, Hryc, Holub...

1v8na
13.10.2014 4 z 5

Příběh byl velmi napínavý, místy až hororový. Ještě, že jsem neviděla film, to bych se asi po.... strachy

emsomsakova
27.11.2013 3 z 5

Knížku mám přečtenou ale ještě se chci podívat na film. Knížka nebyla špatná ale čekala jsem od toho něco víc.

bbara155
28.06.2013 3 z 5

Filmy Juraje Herze jsou podle mého názoru dost výjimečné a mám je ráda. Tento jsem však neviděla. Když jsem četla knihu, měla jsem chvílemi pocit, že čtu scénář. Je to napsané tak, že si to každý dokáže představit a myslím, že jako film by to na mě určitě zapůsobilo mnohem víc. Jako kniha to však podle mně prostě nějak není ono.

eraserhead
05.11.2012 3 z 5

Faktem je, že T. M. A. postrádá jakoukoliv stopu originality, vše, co obsahuje, je jakýmsi prefabrikátem, který jste již mnohdy mnohokrát ve filmovém či literárním horroru ochutnali. Faktem však také je, že mi to vůbec nevadilo. Četlo se to příjemně, plynule, nic mě při čtení nebrzdilo, nerušilo, neprudilo, nevadilo. Obsahově to totiž není nijak špatné (na český horror tím tuplem), ono to je totiž docela dobře napsané. Němec si místy docela dobře hrál se slovy, významy a spojeními. Zaujaly mě poslední ukončovací věty jednotlivých kapitol a částí. Tak jasné, ultimativní a mrazivé. Věta: "Přestali se usmívat každý sám a usmáli se dohromady," mě naprosto rozsekala. Tolik toho nacpat do jedné jediné věty!!!! Co mi naopak vadilo byl malý rozsah. Ano, kniha je psaná podle scénáře, respektive filmu, takže příběh je krátký, úderný, nic moc neokecává, kdyby to ale (Němec) udělal, tu a tam se trochu rozepsal o okolí, postavách, situacích, bylo by to jaksi krásnější, pravděpodobně bych se do příběhu ponořil ještě hloubš a těšilo by mě strávit s ním více, než ty tři hodiny, za které jsem knihu přečetl. Lepší průměr, v tom nejlepším významu toho slova. Z obecného horrorového hlediska. Kdybych to měl brát jen na české horrorové poměry, možná bych šel i více. Každopádně, chci vidět ten film.

snehule
11.04.2012 2 z 5

Těšila jsem se na knížku a byla jsem hrozně zklamaná. Přijde mi to jako přepis scén z filmu - bez fantazie, prostý popis obrazů. A přitom tam bylo tolik prostoru, který, kdyby ho autor využil, mohl z tohohle příběhu udělat super horor. Opravdu škoda, škoda, škoda.

Evelin
12.03.2012 4 z 5

Ke knize jsem přišla úplně náhodou, začetla jsem se hned, příběh byl poutavý od začátku až do konce..akorát ten konec přišel ráz na ráz, že bych ho možná uvítala více rozvinutý.

anisek989
23.08.2011 3 z 5

Film jsem sice neviděla takže to nemužu srovnat s hodnocením uživatelů na ČSFD, kde film dostal pouhých 40% a někdo ho hodnotí jako odpad! Ale knížka mě zaujala, sice ze začátku jsem se nemohla tak uporně do děje začíst, ale nakonec do dopadlo docela dobře. Začetla sem se, a pochopila. Je to dobře udělaná kniha, ale také jedna z mála, u které se obávám, že bude lepší film. je to děsivé, mystické, psychologické, tajuplné a zajímavé.
Jsou lepší knihy, ale i řada horších, průměr :)

Autorovy další knížky

Martin Němec
česká, 1957
2002  70%Perníková věž
2004  74%Stodola
2008  79%Vana s výhledem
2009  67%T.M.A.
2019  76%Bod tání