Svině

Svině https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/409006/svinelL4wCL-Hre-.jpg 3 117 23

Obyvatelé Malebné zemičky pod Drobnými velehorami občas zmizí. Jiní udělají – vcelku nečekaně – závratné kariéry. Ty dva jevy spolu souvisí. Zlo rozežírá zemi všem na očích, a to vcelku otevřeně. Oběti se nebrání, pravdu si nepřipouštějí. To by si přece mocní nedovolili, lidé by to nedopustili a jim by se to přece nemohlo stát. Nakonec se to samozřejmě stane všem. Teenagerka závislá na drogách zmizí z resocializačního centra, ale nikomu nechybí. Rozhodně nikomu, kdo by se počítal. Feťačky lžou, kradou a umírají. To ví každý. Talentovaný politik se stane Předsedou a ovládne celou zemi. Neovládá ale svoje pudy a nakonec ani vlastní rozhodnutí. Není to problém, dokud ho nutí dělat věci, které se mu líbí. Malý vekslák se chce stát velkým hráčem. Lidé jsou pro něj jenom šachové figurky, které posouvá po čtverečkovaném papíře. Neuvědomuje si však, že nehraje šachy, ale jenom piškvorky. O mafiánském zabijákovi koluje fáma, že za svého života vykopal jámu, do které by se pohodlně vešla podzemní garáž nákupního centra. Není to ale pravda, jámu si každý vykope sám. Kdo má v rukou lopatu, měl by počítat s tím nejhorším. Zapálený neonacista ztratí v lese kamaráda. Najde však životní lásku, dobrého přítele, práci snů a nakonec i pravdu, která ho zase o všechno obere. Mladý analytik se stane vycházející hvězdou novinářského nebe. Čeká ho skvělá budoucnost, pokud dokáže přežít. Příběhy jednotlivých postav vykreslují systém, ve kterém neexistují hranice mezi mafií a politikou, ani zločinem a zákonem. Život je bezcenný, smrt je zboží. Stát ovládají nízké pudy vysoce postavených zločinců. Autor předkládá čtenáři děsivou fikci, která by se snadno mohla stát slovenskou realitou.... celý text

Přidat komentář

bigbabe
03.07.2023 2 z 5

Rozhodovala jsem se kolik dát hvězdiček. 5 dostane opravdu výborná kniha, která mě zasáhne, 4 výborná, 3 dobrá a proto jsem se rozhodla pro 2, bohužel.
Přišlo jako marný pokus o styl Pulp Fiction, kdy se odehrává mnoho příběhů, které spojuje jedna linka. Tady těch příběhů ale bylo moc a ta linka mi unikala a také postav bylo moc a ztrácela jsem se v tom.
Bohužel jsem čekala na pointu prvního příběhu, který byl asi nejnapínavější a ta se ztratila nebo jsem jí nenašla.
Autor zřejmě chtěl poukázat na dění v nejmenované zemi pod horami na události, které jsou 100% smyšlené, ale podobné se stali, což bych oceňovala, ale stylem psaní mě to moc nezasáhlo.

Gracian1964
03.05.2023 5 z 5

Opäť úlovok z verejnej knižnice. Prečítané rýchlo. V niektorých kauzách približne zo stredu knihy som sa trochu strácal, ale inak skvelé čítanie. Obávam sa však, že dosť veľká časť z opisovaných udalostí je asi pravdivá, i keď podaná s istou autorskou licenciou.


rutto45
03.03.2023 4 z 5

Proti autorovi hrá fakt, že nie všetky kauzy/prípady popísané v knihe sú reálne (alebo možno zatiaľ nevyšli najavo), avšak chápem, že pre spestrenie deja si niečo mohol vymyslieť. Slovenská politická scéna je jednoducho vďačný materiál na akúkoľvek umeleckú aj neumeleckú tvorbu. Na margo Arpádove prirovnania pobavili... a že ich bolo!

Ajrad1981
12.10.2022 4 z 5

Prvních asi 50 stran bylo úžasných. A celkem bych věřila tomu, že bez nich by to málokdo (do)četl. Aspoň já jsem teda čekala, že tam bude někde později nějaká návaznost. Ale kdeže. Následuje něco jako výčet bossů a jejich zvěrstev. Dost jsem se ztrácela, kdo pracuje s kým, kdo proti komu, kdo je čí loutka... Nejdřív jsem se každou chvíli vracela, pak mě to přestalo bavit a ono to bylo i skoro lepší. Taky skoky do minulosti přehlednosti moc nepřidaly, tedy dokud jsem si neuvědomila, že tam jsou, pak už jsem se i orientovala. Ale kdyby u těch návratů do minulosti bylo označeno, že je to minulost, bylo by to určitě lepší.

Malebná zemička pod Drobnými velehorami sedí na Slovensko jak prdel na hrnec a je skoro až neuvěřitelné, že kniha vyšla tak brzo po vraždě Jána Kuciaka a jeho snoubenky. A člověku je až zle z představy, že by něco z knihy mohla být i pravda.

Dominika76
01.09.2022 4 z 5

Krajina pod Drobnými veľhorami plná špiny a mafiánov. Súcítim s autorom knihy a všetkými novynármi, ktorí niečo vedia, no nemajú na to papier a nemôžu to oficiálne dokázať. Je mi zle, že existujú ľudia o akých sa v knihe píše. Je mi zle, že robia také veci legálne abv pohode im to prechádza(lo). Uberá jednu hviezdičku, lebo miestami sa bolo ťažšie zorientovať v časovej línii.

jan7760
02.11.2021 4 z 5

Nebolo to zlé, bol som však dosť ovplyvnený filmom. Človek musí mať aspoň základný prehľad o reálnych postavách, inak sa môže dosť strácať. Smutné na tom celom je, že autor vychádza zo slovenskej reality.

NemmamSlov
18.07.2021 4 z 5

"Ten nadržaný cap má skoro takú inteligenciu ako digitálne hodinky s kalkulačkou, len pomalšie ráta."

Arpád Soltész znovu píše hrozný príbeh zo Slovenského prostredia. Mená sú pomenené, no väčšina postáv je skutočných.  Najviac spomínaný je Wagner a je do neba volajúce, kto túto postavu zobrazuje v skutočnosti, momentálne sedí vo väzbe.

Autor príbeh trochu prikrášlil, snažil sa napchať veľa káuz, čo niekedy v príbehu škrípalo, no záver nakoniec zlepil aby dával hlavu a pätu. Kto by sa chcel dočítať niečo viac o kauze "Čistý deň", čo je kauza o liečebni drogovo závislých a o ich zneužívaní, tak by si nal prečítať od Vagoviča Vlastnou hlavou 2. Vagovič píše čisto len o aférach SMERu, ktoré použil aj samotný Soltész.

Misoso
05.07.2021 5 z 5

Kniha sa mi naozaj páčila, dokonca viac než film. Odporúčam, prečítajte si to :D. Prajem príjemný zvyšok dňa.

TomHr
07.06.2021 3 z 5

Román? Vážně chtěl autor napsat román? To jako že sleduje jednu či několik málo hlavních postav, jejich vývoj, zápletku, rozuzlení? Sviňu bych spíš zařadil někam na pomezí literatury faktu. Autor předvádí, kolik informací se mu podařilo nashromáždit. Bez ladu a skladu vrší údaje a události jednu přes druhou, stále se objevují nové názvy, firmy, další a další postavy. Slovenský čtenář si snad dokáže jednotlivé "románové" osoby ztotožnit s těmi skutečnými a chápe tak pozadí děje a celkový kontext, i když - podle některých recenzí i Slováci mnohdy tápou. Český čtenář v tom má zkrátka hokej.
Jednotlivé akce a příběhy mají svou sílu, jsou dobře napsány, mnohé však zůstanou nedopovězeny a přeskakování mezi nimi vyžaduje dost soutředění , aby se čtenář zorientoval - kdo je kdo, o jaký časový úsek se jedná. Asi největší devízou knihy je fakt, že se všecho odehrálo zhruba tak, jak to autor ve své knize popsal, jakkoli to zní neuvěřitelně. Přesto si neodpustím srovnání: některé knihy z Nášho Mesta nebo i ružomberská mafiánská série (Čierna hra) v mnohem menší míře popisují skutečné události, přesto vykreslují daleko sugestivnější a hrozivější mafiánské příběhy z mečiarovského a postmečiarovského období.

terezarath
21.03.2021 4 z 5

Na tuto knihu jsem četla spoustu negativních komentářů a nevím proč. Uznávám, že rozložení kapitol a přeskakování do pohledů různých postav bylo trochu zmatečné, hlavně ke konci, kdy máte plnou knihu jmen, je snadné se v tom ztratit. Ale příběhově byla kniha skvělá.

Kerberos
26.02.2021 4 z 5

Velmi varující,ani se mi nechce věřit,že by to mohlo být pravdivé.

duco
07.02.2021 3 z 5

Kniha je na hranici 2-3
Styl autorovho písania mi nevadí, je drzy, vulgarny. Co je problem je skladba knihy, nie je to ziadny prepojeny dej, caste zmeny casu v ramci kapitoly, mnozstvo postáv..cele to vyzaduje poznat kontext a orientovať sa v kauzach od konca Meciara az po vrazdu J.Kuciaka

Zároveň to bol hlavny dovod preco knihu čítať, nahusto je tu vidno vsetku špinu co sa s malými odchylkami (stale je to beletria) udiala a deje.. smutné.

Niekde aom čítal, ze by kniha mohla sluzit ako test pre absolventov kriminalistiky, prava a investigativy. Najdi skutočného cloveka..

Nicole_picole
22.01.2021 5 z 5

Jak to bylo na Slovensku s vraždou nyní velice známého novináře..Velice zajímavé. Otázka, jak moc pravdivé..

Lady.Lucrezia
25.09.2020 1 z 5

Byla jsem na knihu zvědavá, trochu i natěšená, ale to bohužel po pár stranách opadlo. Sem tam se našly střípky, které dávaly smysl a byly dobře napsané i s nějakou smysl dávající úvahou zvrácených mozků, ale jinak to bylo spíše jakési patchworkové vydání mafiánského deníku, ve kterém se mi téměř nepodařilo zorientovat.

Veronika33
20.07.2020 2 z 5

No ako som sa tešila na túto knihu, tak hlboké sklamanie. Asi prvé dve kapitoly boli ako tak pútavé, ale ďalej už nudaa, strašne čudne napísané, absolutne som sa neorientovala kto je kto, skákanie v deji nebolo veľmi prínosné. Po pozretí filmu tiež sa môj názor veľmi nezmenil, tiež slabota. Prečítam ešte autorovú druhú knihu (keďže už ju mám doma), ale veľa tomu nedávam. Nie každý novinár,musí byť nutne aj spisovateľ...

Vknihách
03.06.2020 5 z 5

Ja sa v politike neorientujem. Je to pre mňa španielska dedina(asi rovnako ako technika????‍♀️). Mala som však nutkanie siahnuť po (audio)knihe, pretože som názoru, že kniha je vždy lepšia ako film. Áno,najprv som videla film a následne siahla po audiovke. Neľutujem, pretože som sa lepšie vedela orientovať v postavách,aj keď v knihe je postáv viac a dej je určite zasadený do širšieho časového pásma,alebo aspoň detailnejšie opísaný,ako bolo vo filme. Uznávam, výber hercov sa mi naozaj vo filme páčil, no dušu tejto audioknihe dal charizmatický Peter Kočiš. Jeho prednes bol dokonalý a "chraplak", ktorým mi prečítal riadky z knihy,tam zapasoval ako "riť na šerbeľ".Vrelo odporúčam každému čitateľovi, ktorému nie je jedno, čo sa nám deje pod nosom.Ja viem, celé je to fikcia????.Ako sám autor tvrdí

Macek58
04.04.2020 4 z 5

Viděl jsem nejprve film a potom jsem si přečetl knihu... bohužel krutá realita i kdyby to bylo jen z jedné desetiny pravda i když je to podle autora fikce. Doporučuji přečíst.

pifffka
29.03.2020

Tak nějak nevím. Dobré spíše ne.

mirka71
06.03.2020 5 z 5

Mě se knížka líbila, hodně mi připomíná ,,Vládu mafie" od J. Kariky. A přesně, jak už bylo zmíněno v jednom z komentářů, pokud je zlomek z toho pravda, jako že je, tak se člověku obrací žaludek, co všechno může určitým lidem projít. Jediné, co mi vadilo, bylo velké množství postav, chvílemi jsem se ztrácela, opakovaně jsem se musela v kapitolách vracet, ale knížka rozhodně stojí za přečtení.

petgona
12.02.2020 3 z 5

Ak je co i len zlomok pravda (a bez vetra sa ani listok nepohne), boli ma srdce aj zaludok z toho, co dokazu ludia spravit pre moc a peniaze. Ta spina, co sa u nas momentalne vyplavuje, bez ohladu na tuto knihu a film, je nieco, co ma neuveritelne znechucuje a robi smutnou. Absolutna absencia sebareflexie a arogancie, ktoru vidime denno-denne v predvolebnych snahach a na sude s Kocnerom, ma presviedca, ze vo Svini je prilis velky odraz nasej skutocnej spolocnosti. Nanestastie.
Btw, dala by som aj viac hviezdiciek, ale autorov styl mi dost nesadol. Napriek tomu si ale urcite precitam aj Maso.