Vražda ve Večernici

Vražda ve Večernici
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497493/bmid_vrazda-ve-vecernici-k0f-497493.jpeg 4 45 45

Susan Ryeland série

< 2. díl

V rafinovaně napínavém detektivním thrilleru plném zvratů a ozvěn ze světa Agathy Christie se v hlavních rolích znovu setkáváme se Susan Ryelandovou a Atticusem Pündem, hlavními hrdiny románu Mnoho strak věští vraždu. Susan dala sbohem Londýnu i práci redaktorky a vede se svým přítelem útulný hotýlek v Řecku. Hotel jí ale přerůstá přes hlavu, finanční problémy klepou na dveře, personál je nespolehlivý, s přítelem to poněkud skřípe a navíc jí začíná chybět londýnský literární svět. Setkání s manžely Trehearneovými, majiteli luxusního hotelu v Anglii, a jejich vyprávění o vraždě, která se tam před časem stala během svatebních oslav jejich dcery Cecily, je natolik podivné, že podnítí Susaninu zvědavost. A když vzápětí vyjde najevo, že Cecily zmizela jen pár hodin poté, co si přečetla detektivku Atticus Pünd se ujímá případu, kterou Susan kdysi redigovala, nezbývá než se vydat zpátky do Anglie a zjistit k tomu něco bližšího. Vše totiž nasvědčuje tomu, že by se na stránkách knihy mohly skrývat nejen stopy k několik let staré vraždě, ale i vodítko k nalezení Cecily. Susan by už ale měla vědět, že přílišná zvědavost může být nebezpečná.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Moonflower Murders, 2020


více info...

Přidat komentář

KudrlinkaM
06.05.2024 5 z 5

A další výborný Horrowitz.
Jak to ten chlap jenom dělá, že napíše všechno tak lehce, dobře a my se od knihy neodtrhneme dřív, než skončí?
Potřebuji další.

Tydvik
07.09.2023 4 z 5

Řadím se k těm čtenářům, kterým se víc líbila ona detektivka v detektivce.
Já asi raději klasiku, a tato část opravdu snese srovnání s příběhy Agathy Ch.
Naopak část se Susan mi místy přišla až podbízivě "moderní". Na napínavosti to však neubralo, vraha jsem nedopadla a čtivé to opravdu bylo. A z mého úhlu pohledu celkově lepší než kniha č.1.


Katka900
07.08.2023 5 z 5

Po dlouhé době krásná, nenáročná, vtipná krimi.

vnimatkrasu
07.08.2023 4 z 5

Pro fanoušky Agathy Christie nadále čistokrevný porno.
Jen už v tomhle případě podruhý viděný.

LucyEcstasy
14.07.2023 4 z 5

Anthony Horowitz - Vražda ve Večernici (Susan Ryeland 2. díl)

Susan žije v Řecku, kde spravuje malý hotýlek. Londýn ji ale chybí a nenechá si tedy ujít příležitost se tam vrátit. Setká se totiž s manžely Trehearneovými. Ti ji povypráví o vraždě, která se stala před lety v jejich hotelu. Vraždou se inspiroval Atticus Pünd - autor knihy Mnoho strak věští vraždu. Tu čirou náhodou redigovala naše Susan. Cecily, dcera Trehearneových, zmizela poté, co si přečetla právě knihu Atticuse související s jejich hotelem. Vše totiž ukazuje na to, že v knize byl odhalen skutečný vrah.

Kniha je typickou britskou detektivkou. Je tu několik vrstev, skrytých narážek, hádanek a autor si nás hezky vodí tam, kde zrovna potřebuje. Knihu bych rozdělila na takové tři části.

V první části se seznamujeme s aktuálním životem Susan. Setkáme se také s hlavními i vedlejšími protagonisty knihy a samozřejmě i s případy tehdejší vraždy a zmizení Cecily. Následuje část, kdy i my si přečteme knihu Atticus Pünd se ujímá případu a můžeme tedy sami hádat, kdo je tím vrahem. Závěrečná část se vrací do současného Londýna a Susan nám vše rozuzlí a vyřeší případ.

Příběh je stavěný na základě mnoha rozhovorů, výslechů a děj plyne pomaleji. Vyskytne se tu pár menších akcí, ale celkově se mi ke knize hodí představa podzimního upršeného dne, kdy se s knihou a čajem uvelebíte do ušáku a strávíte tak celé odpoledne. Rozhodně se ale nebudete nudit.

Postav je tu mnoho, ale autor jim přiřadil různorodé charaktery, že si žádnou nesplete. Nemohu ale říci, že by mně nějaká přirostla k srdci či naopak. Vraha jsem ani v jednom případu neodhalila (v knize pana Horowitze a pana Pünda), takže jsem byla velice spokojena.

Pokud máte rádi knihy Agathy Christie či Arthura Conana Doyla, tak tato kniha bude pro vás to pravé.

Já udělala jedinou chybu. Přečetla jsem si prvně tento druhý díl. Doporučuji tuto sérii číst potupně. V tomto díle se totiž objevují odkazy na ten první. Není to nic zásadního, ale lépe pak pochopíte text Vraždy ve Večernici a ponoříte se do knihy hlouběji.

Za mne určitě doporučuji. I takovou bichli budete hltat jedním dechem.

mikika
12.06.2023 5 z 5

parádní čtení na prodloužený víkend, ideálně pro fanoušky Agathy Christie. záhada v záhadě, příběh uvnitř příběhu, různé narážky, hádanky, prostě detektivkářské pošušňáníčko...

markej
21.05.2023 5 z 5

Druhý díl série, v níž vystupuje literární redaktorka a de facto amatérská vyšetřovatelka Susan Ryelandová a detektiv Atticus Pünd.

Román je koncipován úplně stejně jako předchozí díl Mnoho strak věští vraždu. Susan se namočí do vyšetřování případu, který se nějakým způsobem váže na jednu z detektivek s Pündem, jež Susan redigovala. Po úvodní části tedy následuje celý román s Atticusem a ve třetí části se všechno prolne, vysvětlí a objasní.

Mně se tohle schéma knihy v knize moc líbí, všechno se brilantně doplňuje, prolíná, skládá do ucelené mozaiky. V textu je i spousta sofistikovaných hříček, narážek, malinkých tajemství, které možná ani všechny neodhalíte, nebudete-li číst pozorně, a tato hra autora se čtenářem mě rovněž moc baví.

Jestliže máte rádi mnohovrstevnatá díla a anglický styl detektivky, kde se příběh odehrává v kulisách malebného britského venkova, určitě se do románu pusťte. Doporučuju číst postupně od prvního dílu a nenechat se odradit rozsahem (1. díl má téměř 450 stran, Večernice pak skoro 570 stran).

Hodnocení: 5* z 5*

Suza007
10.04.2023 4 z 5

Příjemné čtení, ale nemůžu si pomoct, stejně jako u prvního dílu se mi víc líbila část s Atticusem (což je jistě tím, že miluji knihy Agathy Christie), zatímco Susan mi k srdci moc nepřirostla. Nicméně napsané je to parádně, celou dobu jsem byla zvědavá, kdo je vlastně vrah, a samozřejmě jsem se vůbec netrefila.

astroweb
07.03.2023 5 z 5

Druhá kniha této série je ještě lepší než první. Opět detektivka v detektivce. Super.

zazvorka
25.02.2023 4 z 5

První díl série se mi četl lépe. Zde se mi hůře orientovalo v množství jmen a postav, v důsledku toho jsem se knihou pomaleji prokousávala. K Susan jsem ke své lítosti zatím příliš nepřilnula a nevím, čím to je. Možná by její postavě i celkově knížce dodala šťávu trocha anglického humoru. Celkově však spokojenost, zejména mne potěšilo, že se téměř vše opět odehrávalo v Anglii. Líbí se mi rovněž grafická úprava knihy. Doufám, že série bude pokračovat.

JáŠárka
23.02.2023 4 z 5

Kniha byla zajímavá, zdařilé téma, ale na mě moc překombinované. Do doby knihy o Atticusi Pündovi měla pro mě kniha spád. Pak jsem se zadrhla a četlo se to dost na sílu. Změna přišla s koncem Atticuse a "návratem" Susan.

babicka_amalka
12.02.2023 4 z 5

první díl se mi zdál lepší, ale i tenhle jsem si hodně užila a líbil se mi;
jsem zvědavá, jestli bude série pokračovat i ostatními Atticovými případy se Susan v závěsu :-)

Leona333
06.02.2023 5 z 5

Opět velice zdařilé dílo od Anthonyho Horowitze. Takže nikterak přemrštěný, krvavý, akční krimi příběh. Právě naopak. Je to přesně ten druh detektivky, kdy si jeden k tomu nalije sklenku dobré whisky..., natáhne se u krbu, nechá venku fučet vítr, padat teploty pod bod mrazu a začte se do krásně - luxusně, napsaného příběhu...

Mlsnákočka
06.02.2023 5 z 5

Povedené dílo. Autor spojil dva detektivní případy do jedné knihy a vytvořil tak ještě zajímavější a napínavější počtení. Vy sledujete, přemýšlíte, dedukujete a srovnáváte, která postava se od té které odvíjí….. Moc se mi to líbilo.

akinomV
20.01.2023 5 z 5

Tohle je prostě lahůdka - dvě knížky v jedné. A opravdu je poznat, že ji napsal scénárista Vražd v Midsomeru, úplně vidím to zfilmování :-) Líbí se mi obě části - knihy, jak ta s Atticusem, tak i ta se Susan. Je to taková pocta Agathě Christie, takže jejím fanouškům ji rozhodně doporučuji.