Štyria tankisti a pes

Štyria tankisti a pes https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/248227/bmid_styria-tankisti-a-pes-Zn3-248227.jpg 4 59 16

Kniha obsahuje tri diely rozsiahleho románu poľského autora. Hrdinami sú štyria tankisti a pes Šarik, autor opisuje ich postup počas druhej svetovej vojny naprieč Poľskom až ku víťaznému koncu do Berlína. Vážne bojové scény sa striedajú s romantikou, problémami každodenného "vojenského" života a humornými príhodami

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Mladé letá
Originální název:

Czterej pancerni i pies


více info...

Přidat komentář

ufak
15.04.2020

Ano nostalgie ze seriálu i čtení. Knihy se mi libily i po letech. Propagandy se mi tam moc nezdá, spíš takové to vlastenectví a odhodlání, které vyplývá z války. Na dnešní dobu naivní. Dnešní děti mají Simira, který udělá za dvacet minut šíleně krkolomné věci, a Rexe. A ani ty už je nebaví, jsou málo action.

Radka1911
03.04.2020 4 z 5

Seriál natočený podle této knihy byl pro mne v dětství nezapomenutelným zážitkem, kniha se mi dostala do ruky až v dospělém věku. Hezké, nostalgická vzpomínka na dětství, no a ta propaganda... Ano, cítím to jak všichni v předešlých komentářích.


Atanone
31.03.2020 5 z 5

Kus mého dětství. A dětství, pokud je krásné, nekritizujeme ☺
Jistě, že jsem měla období, kdy se mi kritizovat chtělo. Každá doba má svou propagandu, ne? I ta naše, současná. Ono někdy hodně závisí na úhlu pohledu. A válka se snad ani nedá vidět jinak, než očima lidí, které zasáhla. Těžko vysvětlovat lidem, kteří ztratili rodiny, nějaké historické souvislosti. Oni vám na ně kašlou. Někdy máme tendenci zlehčovat ty pány a dámy, ověšené medailemi a příliš posuzovat kdo a kdy jim je dal. Ale oni to vidí jinak. Protože oni tam tehdy byli.
Přesto, nebo právě proto, nepatří tahle kniha k těm, které bych chtěla číst znovu

n.ezn.amy
08.12.2018 4 z 5

za dob svého mládí přečtená několikrát s nadšením, v pozdějším věku více braná jako propaganda a v knize nalezeno spousta řekněme nesmyslů, přesto dobře a napínavě napsaná

sapphire63
01.12.2018 5 z 5

Seriál mého mládí...

saman001
20.03.2018 5 z 5

Je to děsná blbost, ale to víte - během dospívání jsem to přečetla alespoň dvacetkrát. A na to se nezapomíná:-) A seriál jak jsme si jako děcka ohromně užívali, a těch Šariků, co bylo za plotama... Prostě pokud si chcete udělat radost a zavzpomínat. Válečným nadšencům ale rozhodně nedoporučuji.

TomášNečina
25.02.2018 5 z 5

Já se do téhle knihy (obou knih) zamiloval již v dětství a chtěl jsem být tankystou. To se mi povedlo, knihy mám dodnes a patří ke stálicím v mé sbírce knih. Pro mě parádní, chytlavé čtení.

evelýny
24.08.2017 5 z 5

Výborná kniha - výborný seriál polské televize, který za ,,totality" sledovala skoro celá naše rodina (kromě otce - ten nám dětem později koupil jeho knižní podobu, bratrovi tankistickou kuklu :-)))).
A já tento seriál díky mému o hodně let mladšímu bratrovi milovala i v postpubertálním věku :-))
Já milovala Janka - jak jinak, sestra Šaryka. Koho miloval bratr se mi nepodařilo zjistit.
Zajímavost: Mnohem později u DVD s tímto seriálem - zakoupené bratrem skoro tankistou - seděla jako přikovaná i moje dcera - milovala Šaryka. A tak jsme koupili psa - jmenoval se však Yorik a nebyl to ovčák :-)))
Ještě dnes mi v uších zní melodie, u které si automaticky vybavím text:

Bouře jde do dálky, všude voní bez
My jsme vyšli do války, v bouři nyní jsme
Dojedem zajisté, my čtyři tankisté, náš tank a náš pes ...

Jak málo stačí ke štěstí. Nemohu jinak 5*

slimáčik
19.08.2017 5 z 5

Krásne to časy, keď sme ako deti sedeli pred televízorom hrýzli si nechty napätím, obdivovali vojnové hrdinstvá a pestvá Šarika ale aj osádky "Rudého".
Kniha ale dáva ešte iný rozmer predstavivosti, hlavne tým, čo film nezachytil. Preto som sa k nej vrátila spolu s mojimi deťmi. A to boli ešte krajšie časy.

Bumeso
11.07.2016 5 z 5

Neskutečně dobrá kniha

Primán
01.07.2016 5 z 5

Zajímavá kniha, musím souhlasit s ostatními, je to zajímavá a napínavá kniha.

Tazz1
06.03.2016 5 z 5

Kniha mého dětství. Dostal jsem ve třetí třídě, když jsem byl nemocný a než byl čas jít zase do školy, tak jsem to zhltnul :-) .

Donatello
02.01.2013 5 z 5

Pěkně napsané. Napínavé tam, kde to napínavé být má. Těmito knihami začal můj velký zájem o II.světovou válku :)

maryzka
23.06.2012 3 z 5

Film a kniha patřila do mého dětství- dívčí idol byl Janek, chlapecký idol byl Šarik. Nyní po odesílaní filmu je někdy srovnáván Šarik s komisařem Rexem, vychází to půl na půl, jenom Rex má výhodu- pohybuje se v období míru, Šaryk se pohyboval ve válce.

green-tea
15.05.2012 5 z 5

Jejda, tankisty jsem milovala...hlavně Olgierda! Knížku mám dodnes, ale takovou brožovanou, dvoudílnou někdy ze7O. let. Bylo tam i dost fotek - hezká vzpomínka.
:-)

Jack Bauer
15.11.2011 3 z 5

Kniha mého mládí, měl jsem ji hlavně kvůli Šarikovi, pozadí války mě v té době nějak nebralo.