Stručné dějiny anglické literatury

Stručné dějiny anglické literatury https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/188599/bmid_strucne-dejiny-anglicke-literatury-NaK-188599.jpg 4 6 2

Zajímavý pohled na nejdůležitější spisovatele a základní díla jednotlivých období britských dějin od doby Chaucerovy až po současnost a zároveň detailní průřez poválečnou prozaickou, básnickou i dramatickou tvorbou anglických autorů přináší tato živě napsaná knížka Roberta Barnarda, jenž léta působil jako profesor anglické literatury na norské univerzitě v Tromsø.... celý text

Literatura naučná O literatuře
Vydáno: , Brána , Knižní klub
Originální název:

A Short History of English Literature , 1994


více info...

Přidat komentář

zanetkov77
30.05.2018 4 z 5

Skvěle sepsaná publikace, která přesně, stručně a jednoduše vystihuje základní znaky a souvislosti anglické literatury, včetně autorů, jejich děl s menším rozborem a občas i krátkou ukázkou. Díky všem analýzám, podobenstvím a vzájemným srovnáváním spisovatelů je vidět, že autor knihy má opravdu přehled. Kniha je čtivá a příjemně na sebe všechno navazuje, tak, že se čte, spíš než jako odborná publikace, jako beletristický příběh.

Dryáda
16.03.2014 3 z 5

Autor knihu prezentuje jako "úvodní učební příručku pro studenty angličtiny", ovšem osobně bych ji takto neviděla. Autor často používá jen příjmení, srovnává autory s pozdějšími, o kterých se čtenář dovídá až o několik stránek dále (případně o několik kapitol). Zahlcuje čtenáře svými teoriemi a názory i předpoklady (chvílemi jsem měla dojem, že se mu John Milton se svými budoucími plány svěřoval). Některé autory a jejich slavná díla rozebírá až zbytečně na 4-5 stran, aby záhy shrnul další 3 v jednom odstavci.
Možná jsem jen náročný čtenář, ale takto si skutečně "úvodní učebnici" nepředstavuji. Přesto, abych přidala také něco z pozitivní stránky, se člověk doví spoustu zajímavých faktů i klepů o spisovatelích, které sice autor limituje svým výběrem, ale rozhodně se řadí k slavným postavám anglické literatury.


Štítky knihy

anglická literatura literární historie, dějiny literatury

Autorovy další knížky

Robert Barnard
anglická, 1936
1984  73%Nezdárný syn
1997  73%Stručné dějiny anglické literatury

Kniha Stručné dějiny anglické literatury je v

Přečtených10x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce12x
Chystám se číst5x
Chci si koupit2x