Stromy do nebe

Stromy do nebe https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502171/bmid_stromy-do-nebe-BEb-502171.jpg 5 7 3

V další knize režiséra, scenáristy, spisovatele a fotografa Ivana Fíly je hlavním protagonistou opět Chodec, cestovatel časem, naslouchač příběhů. Putuje zlatohorským krajem pokladů, kde rostou stromy do nebe a v oblacích si o nich povídají ptáci. Prochází údolím mezi Biskupskou kupou a Příčnou horou, toulá se po nekonečných planinách Rejvízu, tápe v temnotách Ztracených štol, vznáší se nad hladinou Zlatého jezera, fiktivně si povídá s Franzem Kafkou, Leošem Janáčkem a šachovým mistrem světa Emanuelem Laskerem, kteří tu byli dávno před ním, netušíce, jak pohnutými časy si tento kraj a jeho lidé projdou. Za česko-polskou hranicí vstoupí do města Řádu úsměvu, pátrá po osudech zesnulých z pochodů smrti, po údajné minulosti Oskara Schindlera, povídá si s ukrajinskými ženami a dětmi, jejichž muži a otcové bojují ve válce. V povídce Kafka odhaluje dávné tajemství, po němž se marně pídili kafkologové z celého světa. V Kytičce pro Führera vypráví příběh třiadevadesátileté ženy, která jako devítiletá předala kytičku Hitlerovi a pykala za to celý život. Vzniklo tak třiadvacet nadčasových povídek ilustrovaných černobílými fotografiemi ve stylu magického realismu.... celý text

Přidat komentář

orson
03.01.2023 5 z 5

Opět nádherná kniha s překvapivými příběhy a hezkými fotografiemi. Můžu jen doporučit, stejně jako předchozí Jeseníky: Čas, ten pohyblivý obraz věčnosti.

pajaroh
15.11.2022 5 z 5

Tentokrát mi přišly příběhy temnější, fotky výstižnější. Je to dáno dobou toulání, místem, zaujetím autora... dobře dokáže zachytit jedinečnost kraje, jeho drsnou krásu bez pozlátka (byť má "zlato" v názvu). Hodně mě příběhy oslovují, především ty na první pohled všednější a ne tak dramatické, ale na ten pohled druhý... (Bosorka, Neviditelná...).


knihomolkaaa
05.10.2022 5 z 5

Přečteno během dne.. neobyčejné příběhy lidí ze Zlatých Hor, kdy se člověk od čtení nemůže odtrhnout. Pan Fíla knihu zase prokládal nádhernými fotografiemi, tak jako v předešlé knize, kterou jsem přečetla taky ,,na jeden zátah” :) Zlatými Horami doslova žiji :) a už se nemohu dočkat až tam zase zavítám a ,,najdu” či se spíše ujistím, že znám ty dva modříny, co rostou do nebe…. Děkuji a přeji si, aby byla brzy další kniha.

Kniha Stromy do nebe je v

Přečtených7x
Chystám se číst3x
Chci si koupit4x