Jeseníky: Čas, ten pohyblivý obraz věčnosti

Jeseníky: Čas, ten pohyblivý obraz věčnosti https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482849/bmid_jeseniky-cas-ten-pohyblivy-obraz-ve-xag-482849.jpg 5 25 7

Režisér, scenárista, spisovatel a fotograf Ivan Fíla putoval více než rok po Jeseníkách, naslouchal nevšedním příběhům z dávné i nedávné minulosti, zaznamenával pohnuté lidské osudy, dějinné tragédie a křivdy, vítězství vůle a nezlomnosti. Vznikla tak fotoesejistická kniha Jeseníky - Čas, ten pohyblivý obraz věčnosti. Autor seznámí čtenáře s příběhem legendárního fotografa Jindřicha Štreita; židovské víly, která se chtěla stát katolickou farářkou; nevidomé dívky, jež jezdí na koni a leze po skalách; s divokými večírky malíře Gustava Klimta a jeho přátel v letním sídle rodiny Primavesi; ženou, která se narodila jako árijský nadčlověk ve zrůdném nacistickém spolku Lebensborn a čtyřicet let hledala svoji biologickou matku; s farářem, který bobulemi arónie vyléčil z rakoviny svoji pětadevadesátiletou maminku; se zatáčkou, kde Hitler mohl přijít o život, ale bohužel nepřišel; s kmotrou neapolské mafie, která se kochala krásou jednoho ze sedmi divů Česka, a s dalšími. 40 povídek doprovází černobílé imprese ve stylu magického realismu.... celý text

Přidat komentář

Čand@
19.03.2024 5 z 5

Drsný kraj v neskutočne jemnom podaní prekrásnych fotografií a v nenásilnom rozprávaní pohnutých osudov miestnych obyvateľov. Toľko neuveriteľných stretnutí a toľko zaujímavých príbehov. Som nadšená, dojatá, smutná, očarovaná.

marierachel
13.06.2023 5 z 5

Kniha je velkolepá, vizuálně i obsahem. Není podbízivá. Myslím, že ji ocení lidé, kteří mají rádi tichou, neokázalou krásu, skrývající se na nečekaných místech. A samozřejmě také ti, kdo mají rádi Jeseníky. Kolik trápení a bolesti dokázala ta zvrásněná a teskná krajina pojmout?

Krátce po dočtení jsem na jedné akci potkala pana fotografa Jindřicha Štreita. Sebrala jsem odvahu a šla mu říct, že jsem o něm a jeho paní zrovna četla v této knize a že se mě jejich příběh hluboce dotkl. Začala jsem pro jistotu otázkou, jestli je to on, jestli se nemýlím. Odpověděl mi: "Ano, jsem."
Skoro to nešlo slyšet, bylo to překvapivě tiché, skromné, a ostýchavé. Bylo to přesně takové, jako tato kniha. Zaslechnou to jen někteří.


pajaroh
02.11.2022 5 z 5

Krátká zastavení v Jeseníkách a jejich podhůří, pravda, to západní mi není svou náturou tak blízké jako část zlatohorská či zapomenutá místa Nízkého Jeseníku, ale o to více oceňuji autorův pohled do míst, lidí, minulosti.
Některé příběhy/setkání znějí neuvěřitelně, ale to je vlastně jedno. Ať už se staly nebo mohly stát, čtení i prohlížení fotek je obohacující, milé, nostalgické, těžké i laskavé, no ideální k podzimnímu rozjímání.

Ďobi-1968
12.09.2022 5 z 5

Milujeme tento kraj.Naše děti jezdili na prázdniny do Zlatých Hor.Pro ně je to srdcovka.Já tu přijel poprvé v srpnu 1989,je tu stále spousta krásných míst k objevování a ta příroda no nádhera. Konečně se začali vydávat knihy o Jesenicku a o osudech obyvatel : Němců,Čechů,Slováků,Rusínu a Řeků.

knihomolkaaa
14.05.2022 5 z 5

Nádherné fotografie (zajímavé příběhy) z kraje, který miluji…

nicolettkaa
25.03.2022 5 z 5

Kdybych mohla, dám této knize hvězdiček více. Tato se bude řadit mezi ty nejlepší, které ve své knihovně mám. Jsem nesmírně ráda za tuto impulzivní koupi. Fotografie jsou skvělé a působivě dokreslují jednotlivé příběhy a osudy lidí. Jako velké plus považuji i to, že se vše odehrává v mém rodném kraji.

orson
31.01.2022 5 z 5

Krásné fotky a možná ještě hezčí povídání z mého rodného kraje. Povedený formát a provedení, budu se muset podívat i na další autorovy kníkžy.

Štítky knihy

Jeseníky černobílé fotografie dobové, historické fotografie

Autorovy další knížky

Ivan Fíla
česká, 1956
2018  91%Muž, který stál v cestě
2019  71%Rytec kamejí
2021  94%Jeseníky: Čas, ten pohyblivý obraz věčnosti
2020  86%Nouzový stav – Zápisky cestovatele časem
2022  100%Stromy do nebe

Kniha Jeseníky: Čas, ten pohyblivý obraz věčnosti je v

Právě čtených1x
Přečtených25x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených2x
Knihotéce7x
Chystám se číst8x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x