Střelci z Údolí borovic

Střelci z Údolí borovic https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25171/strelci-z-udoli-borovic-25171.jpg 4 27 10

Klasický western líčí boj za právo a spravedlnost v malém západoamerickém městečku. Čestný mladý rančer zde v těžkých podmínkách svádí tvrdý souboj o právo na svůj pozemek s partou ničeho se neštítících dřevorubců, kteří terorizují celé okolí.

Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: , Talpress
Originální název:

Guns of the Timberlands , 1955


více info...

Přidat komentář

Jara 56
12.09.2022 5 z 5

Krásně napsaná kovbojka, čtivá napínavá, řekl bych podle mě jedna z autorových nejlepších.

Luigi1
30.06.2020 5 z 5

Další krásná kniha o lásce nejen k přírodě.Zde je ukázaná chamtivost lidí které nazajímá krásná příroda,ale mamon je mamon.Tato kniha by se mohla s trochou filipa zařadit do dnešní dobyTak uvidíme zda Stag Harvey odolá přesile dřevorubců,kteří dokáží nejen kácet stromy ale s potěšením zmlátit ty kteří jsou proti nim.Tuto bandu najal a platí Jack Kilburn,který vidí jen peníze za dokončení železnice.Doporučuji


Šungitka
18.12.2019 5 z 5

Opět příjemné pohlazení po duši...

soukroma
16.11.2019 5 z 5

Je skvělé přečíst si v dnešní době něco takového: příběh krátký, prostý a jasný, kde spravedlnost vítězí v boji "muž proti muži", bez soudce a šerifa, kde je jasné od samotného počátku, na čí straně zákon je a jak si ten zákon bude bránit. Postavy se nevyvíjejí, hrdinové jsou už hotoví, mají v životě za sebou dostatečně dlouhou cestu, kdy si vybrali, na které straně budou stát. V příběhu není zrada, není překvapení, ani v romantické drobné lince, prostě spravedlnost zvítězí, byť se to neobejde bez jistých ztrát.

Je to bezvadná připomínka doby a Ameriky, kde si každý sám musel uhájit svoje, před sebou i ostatními. Doby, kdy zakladatel ničím významného městečka jej ještě s potěšením obhlížel a zpovzdálí sledoval veškeré dění v něm. Doby, kdy se ještě stavěla železnice směrem na západ, ale už se nebojovalo s indiány.

Jakkoli nemá v příběhu roli soud, tak spravedlnost a zákon je pěkně charakterizován právě v mysli soudce:
"Nezáleží na tom, co přesně praví zákon, ten má všeobecnou platnost. Význam dává zákonu teprve soudce a jeho smysl pro spravedlnost. Vždy se vyskytnou rozdíly. Žádný případ není černý nebo bílý - existuje mezi nimi bezpočet odstínů šedi. ... Zákon je bludiště s nesčetnými odbočkami a spravedlnost jediná správná cesta, která tím bludištěm vede..."

Až netradičně autor barvitě popisuje krajinu, scenérii, přírodu okolo městečka, protože o ni v příběhu hodně jde.

Highlander
26.08.2017 5 z 5

Nové vydání Střelců z Údolí borovic - to je asi moje nejoblíbenější kniha tohoto žánru/od tohoto autora, takže víc asi nemusím dodávat.
Četl jsem ji nejméně 4x a teď znovu.
Bylo by dobré, kdyby znovu vydali i celou ságu Sackettů. :)

sackettboy
30.07.2017 5 z 5

Kedysi dávno som čítal prvé vydanie s iným prekladom (Střelci z údolí borovíc). Neskúmal som teraz ako moc sa ten preklad líši, ale kniha ma bavila ešte viac ako toho času. Sám som bol prekvapený, že je to tak dobré. Znovu som si to užil. Dúfam, že Alpress vydrží i s ďalšími prekladmi diel LL.

jan6775
24.01.2017 5 z 5

Dobře napsaný western.

witko
01.09.2016 5 z 5

Chytlo a nepustilo. Jako vždy. Tady se člověk nemůže spálit.

Highlander
19.04.2016 5 z 5

Kniha již dříve vyšla v ČR (1992) pod názvem Střelci z Údolí borovic.
Je to skvělá kniha, jedna z nejlepších od tohoto autora, dle mého skromného názoru. :)

Martin1974
07.04.2013 5 z 5

L´Amour tu okrem klasického boja dobra so zlom rieši aj otázku bezohľadného ničenia prírody, pravda v medziach pravidiel, ktoré sú pre western typické. Mužskí predstavitelia sú čestní alebo praví darebáci ( záleží od konkrétnej postavy) a hlavnej predstaviteľke nezostáva nič iné, ako byť krásna, pretože je určená pre hlavného hrdinu.